10 λόγοι που η πανδημία του κορονοϊού διαφέρει από τις προηγούμενες

glen-carrie-LfviizMGKaE-unsplash.jpg

Από τα social media μέχρι τα δημογραφικά δεδομένα και τα ποσοστά θνησιμότητας, η πανδημία του Covid-19 είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες…

Η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ιός απασχολεί τον άνθρωπο. Οι πανδημίες χτυπούν την ανθρωπότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια, με τις πρώτες επιδημίες της ευλογιάς, της γρίπης και της ελονοσίας να χρονολογούνται περίπου 10 χιλιάδες χρόνια πριν. Η πιο παλιά καταγεγραμμένη επιδημία έλαβε χώρα εδώ, στην Ελλάδα, περίπου το 430 π.Χ., αφού εξαπλώθηκε από τη Λιβύη, την Αιθιοπία και την Αίγυπτο, είναι γνωστή ως «ο Λοιμός των Αθηνών», και υπολογίζεται ότι σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού.

Συγκρίνοντας αυτές τις παλιότερες πανδημίες, με την σημερινή του Covid-19, βρήκαμε 10 σημαντικά στοιχεία που τις διαφοροποιούν μεταξύ τους:

  1. Ποσοστά θνησιμότητας

Υπήρξαν 7 πανδημίες της χολέρας, από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε το 1817, και η πιο σημαντική διαφορά της με τον κορονοϊό είναι τα πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Χωρίς θεραπεία, η χολέρα μπορεί να σκοτώσει το 50% των ανθρώπων που μολύνει, με τον θάνατο συνήθως να έρχεται μετά από λίγες ώρες από τη μόλυνση.

  1. Ηλικίες

Οι ηλικίες των 65 και άνω βρίσκονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου για τη μόλυνση από Covid-19, ενώ τη Ισπανική γρίπη του 1918 στοχοποιούσε κυρίως τα παιδιά κάτω των 5 ετών και τους ενήλικες 20-40 ετών.

  1. Παγκόσμιος Πόλεμος

Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής γρίπης του 1918, ο πλανήτης βρισκόταν ήδη εν μέσω του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Οι συχνές και μεγάλες μετακινήσεις στρατιωτών και πληθυσμών λόγω του πολέμου, είχε ως αποτέλεσμα την ταχεία εξάπλωση σε όλο τον κόσμο.

  1. Βακτήρια

Όπως η χολέρα, έτσι και η Μαύρη Πανώλη, προκαλούταν από βακτήρια που μεταδίδονταν από τα τρωκτικά, όχι από κάποιον ιό όπως ο Covid-19. Τα τρωκτικά ήταν φορείς ψύλλων με το βακτήριο και το μετέδιδαν δαγκώνοντας τους ανθρώπους. Εξαπλώθηκε ανάμεσα στο 1347-1351 σε ολόκληρη την Ευρώπη, σκοτώνοντας 100-200 εκατομμύρια ανθρώπους.

  1. Τρόποι μετάδοσης

Ο Covid-19 μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικών οδών και των σταγονιδίων, ενώ οι πανδημίες όπως ο Μαύρος Θάνατος και η χολέρα μεταδίδονταν στους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους. Όπως προαναφέραμε, ο πρώτος μεταδιδόταν από τα τρωκτικά, και η χολέρα μέσω της κατανάλωσης μολυσμένου φαγητού και νερού. Ο HIV επίσης δεν μεταδίδεται με το φτέρνισμα ή τον βήχα, αλλά μέσω της σεξουαλικής επαφής και της χρήσης σύριγγας.

  1. Ταχύτητα μετάδοσης

Η γρίπη μπορεί να μεταδοθεί γρηγορότερα από τον Covid-19, καθώς χρειάζεται περίπου 3 ημέρες για να μολύνει τον οργανισμό, σε αντίθεση με τον κορονοϊό που θέλει 5-6 ημέρες.

  1. Σοβαρότητα των συμπτωμάτων

Τα συμπτώματα του κορονοϊού ποικίλουν, αλλά δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο σε άλλες πανδημίες, όπως ο έμπολα, ο οποίος είναι εξαιρετικά θανατηφόρος και μπορεί να σκοτώσει μέχρι και τους μισούς από αυτούς που μολύνονται. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν αδυναμία, τάση για εμετό, διάρροια, πόνους και πυρετό.

  1. Η Αμερική αντιμετώπιζε καλύτερα την εξάπλωση

Η 6η εξάπλωση της Χολέρας, έλαβε χώρα το 1910-1911 στην Ινδία, σκοτώνοντας 800.000 ανθρώπους και επίσης εξαπλώθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, τη Ρωσία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Οι υγειονομικές αρχές της Αμερικής είχαν μάθει από τις προηγούμενες επιδημίες της χολέρας και κατάφεραν γρήγορα να απομονώσουν τα κρούσματα. Στο τέλος, μέτρησε μόνο 11 θανάτους.

  1. Δεν έγινε κοινωνική απομόνωση

Η πανδημία του 1918 εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω του πολέμου, η γρίπη των πουλερικών το 1957-58 επίσης εξαπλώθηκε γιατί δεν υπήρχε η ιδέα της κοινωνικής απομόνωσης. Εκείνη την εποχή, η κοινωνική απομόνωση δεν αποτελούσε στρατηγική της δημόσιας υγείας.

  1. Social Media

Παρόλο που τα social media βοηθούν στη διάδοση της πληροφορίας για το πώς μεταδίδεται ο ιός, τι συμπτώματα εμφανίζει και πώς αντιμετωπίζεται, έχουν και πολλές αρνητικές δράσεις. Μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση του φόβου και του πανικού, τη διάδοση ψευδών πληροφοριών και θεωριών συνομωσίας που κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή των υπεύθυνων υγειονομικών συστημάτων. Όπως είναι προφανές, social media δεν υπήρχαν καν στις προηγούμενες πανδημίες.

Photo by Glen Carrie on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top