6 πράγματα που δεν ίσως γνωρίζατε για τη δημοκρατία και τις εκλογές

εκλογές.png

Με αφορμή και τις εκλογές ας δούμε μερικές πληροφορίες για τη δημοκρατία και τα εκλογικά συστήματα στον κόσμο

 

Οι περισσότερες χώρες σήμερα έχουν δημοκρατία

Ένας εκπληκτικός πολιτικός μετασχηματισμός έχει λάβει χώρα στον κόσμο τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Σήμερα, η πλειοψηφία των χωρών είναι θεωρούνται επίσημες δημοκρατίες. Ακόμη και στη Μέση Ανατολή, ο εκδημοκρατισμός, βρίσκεται εν μέσω σημαντικών αλλαγών.

Η αραβική άνοιξη λ.χ. ανέτρεψε τα αξιώματα των μακροχρόνιων αυταρχικών κυβερνώντων στην Τυνησία, Αυτό συνέβη στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και την Υεμένη που σωρευτικά τέτοια καθεστώτα ήταν στην εξουσία για συνολικά 129 χρόνια.

Πάνω από ένας στους τρεις ζει σε αυταρχικά συστήματα

Σύμφωνα με το Economist Intelligence Unit Democracy Index το 2011, το 62,4% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε δημοκρατίες κάποιας μορφής, ενώ το 37,6% του παγκόσμιου πληθυσμού εξακολουθεί να ζει σε αυταρχισμό. Μόνο η Κίνα, για παράδειγμα,  αντιπροσωπεύει το 51,3% των ανθρώπων που δεν ζουν σε δημοκρατικά καθεστώτα. Πηγή: Economist Intelligence.

Οι εκλογές έγιναν σχεδόν καθολικές

Από χώρα σε χώρα, οι άνθρωποι έχουν διακινδυνεύσει τη ζωή τους για να διεκδικήσουν το δικαίωμα των ελευθέρων εκλογών και έχουν διεξαχθεί εκλογές σε όλες τις χώρες -εκτός από πέντε- το διάστημα 2000 -2012. Σαφώς, υπάρχουν πολλά περισσότερα στη δημοκρατία από τις εκλογές,  αλλά οι τελευταίες είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία της, και έχουν καθιερωθεί σχεδόν παντού. Οι μόνες πέντε χώρες στον κόσμο (με πληθυσμό μεγαλύτερο από 500K) που δεν έχουν διεξαχθεί ελεύθερες εκλογές μεταξύ του 2000 και 2012 είναι: Κίνα, Ερυθραία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πηγές: Hyde, Susan (2011) The Pseudo-Democrat’s Dilemma

Οι περισσότεροι ηγέτες στην Αφρική πέφτουν με εκλογές, όχι σφαίρες

Ενώ στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 περίπου το 75% των Αφρικανών ηγετών

εκδιώχθηκαν με βίαια μέσα (πραξικόπημα, εξέγερση), την περίοδο 2000-2005 ο αριθμός αυτός είχε πέσει στο 19%. Πηγή: Posner, Daniel N. An

Εκλογές δεν είναι πάντα ειρηνικές

Ενώ οι εκλογές μπορεί να είναι απαραίτητες για την προώθηση της νομιμότητας, της σταθερότητας και την ανάπτυξη, μπορεί επίσης να είναι βαθιά προβληματικές. Οι εκλογές μπορούν συχνά να πυροδοτήσουν βίαιες συγκρούσεις, ειδικά όταν δημιουργούν «κερδισμένους» με τις δυναμικές να αυξάνουν τα διακυβεύματα του πολιτικού ανταγωνισμού. Όπως το παράδειγμα της Κένυας το 2007 δείχνει, ότι αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα πιθανό, όταν η εθνικότητα ή άλλα πεδία σύγκρουσης, όπως τα εδάφη ή η θρησκεία καθορίζουν την πολιτική. Για παράδειγμα, στην υποσαχάρια Αφρική ξέσπασε λόγω των εκλογών εκτεταμένη βία και μόνο περίπου το 40% των εκλογικών αναμετρήσεων ήταν εντελώς απαλλαγμένες από βία. Η βία εδώ αναφέρεται στη βίαιη καταστολή (π.χ. μακροχρόνιες συλλήψεις αρχηγών κομμάτων σε υψηλό επίπεδο, χρήση εκφοβισμού, δολοφονίες και βασανιστήρια) και βίαιες εκστρατείες, στις οποίες υπάρχουν επαναλαμβανόμενες, συντονισμένες σωματικές επιθέσεις που οδηγούν σε 20 ή περισσότερους θανάτους.

Η ποιότητα πολλών από τις δημοκρατίες παραμένει προβληματική

Σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, οι δημοκρατίες είναι δημοκρατίες ως προς τη μορφή αλλά όχι απαραίτητα ως προς την ουσία. Συχνά συνδυάζουν τη ρητορική αποδοχή της φιλελεύθερης δημοκρατίας, την ύπαρξη κάποιων επίσημων δημοκρατικών θεσμών και το σεβασμό σε μια περιορισμένη σφαίρα αστικών και πολιτικών ελευθεριών με ουσιαστικά ανελεύθερα ή ακόμα και αυταρχικά χαρακτηριστικά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top