Αγκινάρα για τη δυσπεψία

artichoke-title-image-e6dfc26.jpg

Η αγκινάρα είναι διουρητική, ενώ βοηθά στο αδυνάτισμα και τον έλεγχο της χοληστερίνης.

Η αγκινάρα (Cynara scolymus) ανήκει στην οικογένεια των γαϊδουράγκαθων. Είναι γνωστή για την ξεχωριστή της γεύση, τους ποικίλους τρόπους χρήσης της καθώς και για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

 Παραδοσιακή ιατρική

Τόσο στην αρχαία Αίγυπτο όσο και την αρχαία Ελλάδα, η αγκινάρα χρησιμοποιήθηκε κυρίως για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας, ενώ ήταν γνωστή και για τις αφροδισιακές και διουρητικές της ιδιότητες. Το αφέψημα των φύλλων της θεωρούταν πως καθαρίζει το αίμα και αποτοξινώνει το συκώτι.

 Οι έρευνες επιβεβαιώνουν

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το απόσταγμα από τα φύλλα της αγκινάρας (ALE) αποτελεί μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τη δυσπεψία. Σε πρόσφατη μελέτη τους σε 247 άτομα που έπασχαν από δυσπεψία, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε απόσταγμα από τα φύλλα αγκινάρας παρατήρησαν 15% βελτίωση στα συμπτώματά της (βάρος στο στομάχι, φούσκωμα, αέρια, κράμπες, ναυτία, πόνος στο στομάχι, ναυτία, πονοκέφαλος κτλ.). Επιπλέον, το 86% των ασθενών παραδέχτηκε πως το ALE αντιμετώπισε ικανοποιητικά τα ενοχλητικά συμπτώματα της δυσπεψίας.

 Πώς θεραπεύει

Το απόσταγμα των φύλλων αυξάνει την κινητικότητα της χολής, επιταχύνοντας την πορεία του φαγητού στην πεπτική οδό και διευκολύνοντας την πέψη. Γι’ αυτό και το ALE ανακουφίζει από το φούσκωμα και τον τυμπανισμό. Αυτή η δράση του ενδέχεται να εξηγεί γιατί το απόσταγμα θεωρείται ότι ρίχνει τη χοληστερίνη.

 Για τι άλλο είναι ευεργετική

Η αγκινάρα, ωμή ή μαγειρεμένη είναι εξαιρετικά διαιτητική και υγιεινή τροφή. Περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C, ασβέστιο και φώσφορο. Καθαρίζει το αίμα, τονώνει τον οργανισμό και ειδικά την καρδιά και βοηθά στις παθήσεις του ήπατος. Είναι διουρητική και ωφελεί τα νεφρά, αντιμετωπίζει τους ρευματισμούς και την αρτηριοσκλήρωση. Αποτελεί ήπιο τονωτικό για το συκώτι. Ενισχύει την καλή χώνεψη και ανακουφίζει από τη δυσκοιλιότητα. Εξαιτίας της ουσίας cynarine που περιέχεται στα φύλλα της, θεωρείται ένα από τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα για τις ηπατικές παθήσεις.

 Τι να προσέξετε

Μη διατηρείτε μαγειρεμένες αγκινάρες στο ψυγείο για περισσότερες από 24 ώρες. Αναπτύσσουν επικίνδυνες τοξικές ουσίες.

 Θα τη βρείτε

 

Κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά από το Νοέμβριο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, με περίοδο αιχμής από το Μάρτιο ως το Μάιο.

Σκληρά χέρια;

Αν θέλετε να μαλακώσετε την επιδερμίδα των χεριών σας, ρίξτε μερικά φρέσκα φύλλα αγκινάρας σε ένα λίτρο νερό και αφήστε τα για 20 λεπτά. Στραγγίστε το αφέψημα και βυθίστε τα χέρια σας για 15 λεπτά.

Για την καλή λειτουργία του εντέρου

Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό, ρίξτε μία κουταλιά της σούπας φύλλα αγκινάρας. Αφήστε τα για 10 λεπτά και στραγγίστε τα. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα, 20 λεπτά πριν το γεύμα. Ακολουθήστε την αγωγή για 7 ημέρες.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top