7 έκτακτες περιπτώσεις και πώς να τις αντιμετωπίσετε

denny-muller-FXrcBTOy8Fw-unsplash-scaled.jpg

Σας έσκασε το λάστιχο; Διαβάστε πώς θα αντιμετωπίσετε 7 πολύ συχνές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όταν πέφτει το ρεύμα στο σπίτι σας

Όταν το ρεύμα στο σπίτι σας πέφτει ξαφνικά, ενώ οι γείτονες έχουν ακόμα ρεύμα, πιθανότατα αντιμετωπίζετε ένα ηλεκτρολογικό πρόβλημα. Πιάστε έναν φακό και πηγαίνετε στον ηλεκτρολογικό πίνακα και ελέγξτε για τυχόν βλάβη. Μπορεί να έχει πέσει απλώς η ασφάλεια του ρεύματος, επειδή είχατε πολλές συσκευές αναμμένες ταυτόχρονα. Υπάρχει επίσης περίπτωση να πρόκειται για μεγαλύτερο πρόβλημα και να πρέπει να επισκεφθείτε τον πίνακα στο υπόγειο της πολυκατοικίας ή του κτιρίου που μένετε. Βέβαια, αν δεν έχετε και πολλές γνώσεις από ηλεκτρολογικά καλύτερα να μην κάνετε τίποτα να και φωνάξετε έναν ηλεκτρολόγο, καθώς οι δουλειές αυτές διατρέχουν κινδύνους.

Όταν έχει μολυνθεί το σπίτι σας από μυρμήγκια, μύγες, μέλισσες ή τρωκτικά

Αν τα έντομα και τα τρωκτικά κάνουν παρέλαση στο σπίτι σας, όπως οι κοριοί, οι μύγες, τα ποντίκια, μια αρκετά εγγυημένη λύση είναι τα παρασιτοκτόνα. Στοχεύστε να ρίξετε παρασιτοκτόνο στα hotspots των εντόμων ή των τρωκτικών, εκεί δηλαδή που βλέπετε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση, ή στη φωλιά τους. Συνήθως αυτά βρίσκονται στο πίσω μέρος των ντουλαπιών, στους σωλήνες και τις βιβλιοθήκες. Αν το πρόβλημα συνεχίζει, καλύτερα να καλέσετε ειδική εταιρεία απολύμανσης.

Όταν η βρύση δεν σταματάει να στάζει

Όταν μια βρύση συνεχίζει να στάζει όταν την έχετε κλείσει εδώ και πολλή ώρα, αφενός παράγει έναν ενοχλητικό ήχο, και αφετέρου υπάρχει μεγάλη σπατάλη νερού. Η βρύση που στάζει είναι από τους πιο συχνούς λόγους που οι άνθρωποι καλούν τον υδραυλικό. Πριν καταφύγετε σε αυτή τη λύση όμως, προσπαθήστε να σφίξετε τη βρύση ή να την αντικαταστήσετε. Πρώτα κλείστε την παροχή νερού στη βρύση, κάτω από τον νεροχύτη ή στην κύρια αντλία νερού. Έπειτα, αφαιρέστε το κάλυμμα της βρύσης για να μπορείτε να τη βιδώσετε καλύτερα. Πιθανότατα θέλει απλώς λίγο σφίξιμο, αλλά αν το βλέπετε φθαρμένο, σκεφτείτε να αντικαταστήσετε όλη τη βρύση.

Όταν βγάζει καπνούς ο φούρνος σας

Όταν το φαγητό ξεχειλίζει από το ταψί και πέφτει στο πάτωμα του φούρνου, θα αρχίσει να βγαίνει καπνός που θα γεμίσει όλο το σπίτι. Αν θέλετε να σταματήσετε την κάπνα, ρίξτε λίγη μαγειρική σόδα στο φαγητό που έχει ξεχειλίσει. Έτσι, ο καπνός που βγαίνει από το φούρνο θα σταματήσει, και θα μπορείτε να συνεχίσετε το μαγείρεμά σας ανενόχλητοι. Αφού τελειώσετε, χρησιμοποιήστε ένα ξεσκονόπανο για να καθαρίσετε τη μαγειρική σόδα από τον φούρνο.

Διαβάστε ακόμα: 5 λάθη που κάνετε με τον φούρνο μικροκυμάτων

Όταν σκάει το λάστιχο του αυτοκινήτου

Είστε στο δρόμο και ξαφνικά το αμάξι σας αρχίζει να χοροπηδάει και να μην κινείται σταθερά. Πιθανότατα έχετε πάθει λάστιχο. Αν είστε σε κάποιο ταξίδι, σε έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο ή κάπου σκοτεινά, καλύτερα να καλέσετε οδική βοήθεια. Σε τέτοιες περιπτώσεις είναι επικίνδυνο να κλείσετε το δρόμο ή μια λωρίδα για να αλλάξετε λάστιχο μόνοι σας, χωρίς κιόλας να ξέρετε πώς. Αν όμως οι συνθήκες το ευνοούν, καλό θα είναι να προσπαθήσετε να το αλλάξετε μόνοι σας. Βέβαια, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε μια ρεζέρβα, έναν γρύλο και ένα κλειδί. Σηκώνετε το αυτοκίνητο με το γρύλλο, ξεβιδώνετε τη ρόδα και την αντικαθιστάτε με τη ρεζέρβα. Σίγουρα αποτελεί μια κουραστική διαδικασία, αλλά καλό είναι να την γνωρίζετε για παν ενδεχόμενο.

Όταν πιάνει φωτιά το τηγάνι σας

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να χαμηλώσετε το μάτι της κουζίνας και να βάλετε ένα καπάκι στο τηγάνι. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα, πάρτε μια πετσέτα, βρέξτε τη και στραγγίξτε τη πάνω από το τηγάνι. Αν για οποιοδήποτε λόγο, η φωτιά συνεχίζει, καλέστε την πυροσβεστική.

Όταν κόβεστε ή καίγεστε στο μαγείρεμα

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε όταν καίγεστε στο μαγείρεμα, είναι να βάλετε το καμένο μέρος κάτω από τρεχούμενο, κρύο νερό. Έπειτα να εφαρμόσετε αντιβακτηριδιακή κρέμα κατά των εγκαυμάτων. Αν κοπείτε ελαφρώς, πρέπει να απολυμάνετε την πληγή με οινόπνευμα και να βάλετε ένα τσιρότο ή επίδεσμο. Αν η πληγή είναι βαθιά, πρέπει να πάτε στο γιατρό ή στα επείγοντα εντός 12 ωρών από τον τραυματισμό, για να αποφύγετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Photo by Denny Müller on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top