Φαλάκρα: 9  απίστευτες αρχαίες θεραπείες

hairloss.jpg

Τι έκαναν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και τι ο Ιπποκράτης για να σταματήσουν την τριχόπτωση; Δείτε 9 θεραπείες από την αρχαιότητα που υπόσχονταν να βάλουν τέρμα στη φαλάκρα.

Αρχαίες αιγυπτιακές θεραπείες

Το Ebers Papyrus, ένα ιατρικό κείμενο που χρονολογείται από το 1550 π.Χ., προσφέρει μια σειρά από προτεινόμενες θεραπείες για τους αρχαίους Αιγύπτιους που πάσχουν από τριχόπτωση. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν ένα μείγμα λιπών από ιπποπόταμο, κροκόδειλο, ντομάτα, λίπος από φίδι και λίπος αγριοκάτσικου. Τα υλικά προτείνεται να βράσουν σε νερό και να απλωθούν στο τριχωτό της κεφαλής για τέσσερις ημέρες. Προτείνει επίσης να χρησιμοποιηθεί και το πόδι ενός θηλυκού λαγωνικού σοταρισμένο σε λάδι με την οπλή ενός γαϊδουριού. Επειδή ενδιαφερόταν για τη διατήρηση της γοητείας τους, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες βασιλείς στην αρχαία Αίγυπτο ήταν γνωστό ότι φορούσαν περούκες και ψεύτικες γενειάδες.

Η Ιπποκρατική μέθοδος κατά της φαλάκρας

Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Ιπποκράτης, ο οποίος γεννήθηκε γύρω στο 460 π.Χ. και συχνά αναφέρεται ως ο πατέρας της δυτικής ιατρικής, είχε και ο ίδιος φαλάκρα. Παρείχε στον εαυτό του και στους συναδέλφους του ένα τοπικό σκεύασμα οπίου, περιττωμάτων περιστεριών με παντζάρι και μπαχαρικά. Δεν φαίνεται ωστόσο να σταματούσε την τριχόπτωση.

Ο Ιπποκράτης συνέλαβε επίσης μια ριζοσπαστική θεραπεία για την τριχόπτωση όταν παρατήρησε ότι οι ευνούχοι δεν είχε ποτέ πρόβλημα τριχόπτωσης στην κορυφή του κεφαλιού.

Αν και είναι απίθανο οι άντρες να αρχίσουν να επιλέγουν τον ευνουχισμό ως μέσο αντιμετώπισης της φαλάκρας, το 1995 ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Duke επιβεβαίωσαν ότι η εν λόγω διαδικασία θα μπορούσε πράγματι να αποτρέψει την τριχόπτωση.

Ο Ιούλιος Καίσαρας και η μυστική του θεραπεία

Όταν ο Ιούλιος Καίσαρας άρχισε να χάνει τα μαλλιά του, προσπάθησε να κάνει τα πάντα για να αντιστρέψει το πρόβλημα. Κατ ‘αρχάς, άφησε την πίσω χαίτη του να μεγαλώσει μέχρι την πλάτη και την έριχνε πάνω από το τριχωτό της κεφαλής του.

Όταν, ωστόσο, το αποτέλεσμα τον απογοήτευσε απευθύνθηκε στη σύντροφό του Κλεοπάτρα που του συνέστησε μια θεραπεία στο σπίτι που αποτελείτο από ποντίκια, δόντια αλόγων και λίπος αρκούδα! Και αυτό, όμως, είχε ελάχιστο αποτέλεσμα, οπότε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας στο τέλος κάλυψε το τριχωτό της κεφαλής του με ένα στεφάνι δάφνης.

Τουπέ και περουκίνι

Δημοφιλή στα αρχαία χρόνια, οι περούκες ήρθαν ξανά στη μόδα τον 17ο αιώνα από βασιλείς όπως ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ΧΙΙ της Γαλλίας, ο οποίος φόρεσε ένα περουκίνι για να καλύψει το φαλακρό τριχωτό ή μάλλον… άτριχο της κεφαλής του.

Από την άλλη, οι ογκώδεις περούκες, συχνά με περίτεχνες μπούκλες, έγιναν δημοφιλείς μεταξύ των Γάλλων και των Άγγλων ευγενών.

Οι πλούσιοι Αμερικανοί άποικοι υιοθέτησαν το αξεσουάρ ως σύμβολο της κοινωνικής τους θέσης μέχρι την Αμερικανική Επανάσταση, η οποία έβαλε τέρμα στη μόδα που ήταν εμπνευσμένη από τη μοναρχία.

Λάδι φιδιού

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο 19ος αιώνας γνώρισαν άνθιση οι λεγόμενοι πωλητές «λαδιού φιδιού». Επρόκειτο, ουσιαστικά, για απατεώνες που μεταμφιέζονταν γιατροί και με ψεύτικα μαγικά φίλτρα υπόσχονταν να αντιμετωπίσουν όλα τα προβλήματα.

Μερικά από αυτά τα τονωτικά που διέθεταν υποτίθεται ότι είχαν σχεδιαστεί για να αντιστρέψουν την τριχόπτωση, συμπεριλαμβανομένης μιας αλοιφής που λεγόταν Seven Sutherland Sisters ’Hair Grower. Προερχόταν από μια οικογένεια ηθοποιών με πλούσια μαλλιά.

Παγωμένο τσάι

Ποιος δεν θα ήθελε μια θεραπεία για τη φαλάκρα που μπορεί να συνίσταται σε ένα δροσιστικό ποτό; Στην Αγγλία του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι που είχαν αραιά μαλλιά έτριβαν «παγωμένο τσάι  Ινδίας» και κομμάτια λεμονιού στο κεφάλι τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν τόσο εντυπωσιακά.

Ζέστη στο κεφάλι

Τον 20ο αιώνα, διάφοροι κατασκευαστές προσπάθησαν να αναπτύξουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας για ένα από τα πιο διαδεδομένα αισθητικά προβλήματα στον πλανήτη. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η συσκευή Thermocap, που παρουσιάστηκε από το Allied Merke Institute τη δεκαετία του 1920.

Άνδρες και γυναίκες με πρόβλημα αραίωσης απλά έπρεπε να περάσουν 15 λεπτά την ημέρα κάτω από τη θερμότητα και το μπλε φως ενός gadget που μοιάζει με καπό αυτοκινήτου, το οποίο υποτίθεται ότι ενεργοποιούσε τους αδρανείς θύλακες των μαλλιών.

«Επιτέλους ανακαλύφθηκε μια θεραπεία για την φαλάκρα», έλεγε ο τίτλος ενός διαφημιστικού κειμένου της δημοφιλούς θεραπείας του 1923. Δυστυχώς, όμως, δεν ήταν αυτή η λύση για τη φαλάκρα.

Η αντλία κενού του 1936

Η Crosley Corporation, ένας κατασκευαστής ραδιοφώνων και αυτοκινήτων, εισχώρησε στην αγορά των προϊόντων προσωπικής φροντίδας με την εισαγωγή του Xervac το 1936. Ήταν ένα μηχάνημα που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούσε την μέθοδο της αναρρόφησης για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών. Σύμφωνα με τις διαφημίσεις για το εν λόγω σύστημα, τα μηχανήματα θα μπορούσαν να ενοικιαστούν για οικιακή χρήση ή να χρησιμοποιηθούν σε κουρεία. Οι έμποροι ενθάρρυναν τους επιχειρηματίες να τα προμηθευτούν και να προτείνουν στους πελάτες τους να χαλαρώσουν με ένα τσιγάρο και μια εφημερίδα όσο η αντλία κενού με κράνος στα… τριχοθυλάκια τους.

Μεταμοσχεύσεις μαλλιών

Το 1939, ένας Ιάπωνας δερματολόγος πρωτοστάτησε σε μια διαδικασία όπου γινότνα μεταφύτευση μαλλιών από το τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, το πρόσωπο και άλλα μέρη του σώματος σε φαλακρές περιοχές. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο γιατρός της Νέας Υόρκης Norman Orentreich διέδωσε τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, οι οποίες για πολλά χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα τα τριχωτά της κεφαλής όσων τις δοκίμαζαν να θυμίζουν κεφάλια κούκλας. Αυτή η θεραπεία για την ανδρική φαλάκρα είναι διαδεδομένη και σήμερα, αλλά με πιο φυσικά αποτελέσματα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top