Stevia: Είναι καλή ή κακή για την υγεία σας;

sharon-mccutcheon-oKay0q7Pa30-unsplash.jpg

Η δημοφιλία του υποκατάστατου ζάχαρης Stevia έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σίγουρα όμως, είναι καλή για την υγεία σας;

Όταν το υποκατάστατο της ζάχαρης, Stevia πρωτοεμφανίστηκε στις αγορές το 2008, οι κοινότητες των διατροφολόγων μιλούσαν για μια επαναστατική ανακάλυψη στον κόσμο των γλυκαντικών ουσιών.

Για εκείνους, επιτέλους κατασκευάστηκε ένα «φυσικό» υποκατάστατο της ζάχαρης, με μηδέν θερμίδες, το οποίο ήταν 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη. Όλοι θεωρούσαν ότι η Stevia θα βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να επιτύχουν την πολυπόθητη απώλεια βάρους χωρίς να στερούνται τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης. Ταυτόχρονα, η Stevia θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο και στη ρύθμιση του διαβήτη. Μάλιστα, πολλές από αυτές τις προσδοκίες, έχουν ήδη εκπληρωθεί.

Η Stevia παραμένει δημοφιλής επιλογή για εκείνους που προσπαθούν να αποφύγουν τη ζάχαρη, μάλιστα, όσο η χρήση άλλων γλυκαντικών ουσιών έχει μειωθεί, οι πωλήσεις της Stevia έχουν αυξηθεί κατά 16% από το 2017 στο 2018, σύμφωνα με μια έρευνα της Nielsen.

Τι είναι η Stevia;

Η Stevia, με το βοτανικό όνομα Stevia rebaudiana είναι είδος φυτού με προέλευση από τη Βραζιλία και την Παραγουάη, το οποίο περιέχει μια γλυκαντική ουσία, ονόματι στεβιόζη ή στεβιόλη, με μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από τη ζάχαρη. Η Stevia μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ποτά, ροφήματα, τσίχλες, φουρνιστά φαγητά, γλυκά, γιαούρτια και σε πολλά ακόμα προϊόντα.

Είναι η Stevia ασφαλής;

H Stevia έχει αναγνωριστεί ως μια ασφαλής ουσία από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), σε αντίθεση με το φύλλο της Stevia και το εκχύλισμα της, που δεν έχουν εγκριθεί για τη χρήση σε τρόφιμα.

Υπήρχε μια αρχική ανησυχία ότι η Stevia θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, ή να δημιουργήσει προβλήματα αναπαραγωγής, όπως παρατηρήθηκε σε μελέτες πάνω σε ζώα. Βέβαια, σήμερα, πάνω από 10 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της Stevia στην αγορά, η ουσία θεωρείται ασφαλής, παρόλο που οι επιστήμονες επιμένουν να κάνουν περισσότερα τεστ για να το επιβεβαιώσουν.

Διαβάστε ακόμα: 7 tips που θα σας βοηθήσουν να κόψετε τη ζάχαρη

Stevia: Τα πιθανά πλεονεκτήματα για την υγεία

Ο έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την θεραπεία ή τον περιορισμό του διαβήτη, καθώς κάποιες τροφές έχουν άμεση σχέση με το ζάχαρο, σε σχέση με άλλες. Η Stevia δεν ανεβάζει το ζάχαρο, ίσα ίσα που αποτελεί ιδανικό υποκατάστατο της ζάχαρης για ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη.

Υπάρχουν ακόμα περισσότερες αποδείξεις ότι η Stevia μπορεί να είναι ωφέλιμη και σε άλλους τομείς της υγείας, εκτός από τον περιορισμό ή το κόψιμο της ζάχαρης. Σύμφωνα με μία έρευνα του 2017 στο Nature Communications, ερευνητές ανακάλυψαν ότι η Stevia «ξυπνάει» μια πρωτεΐνη που είναι απαραίτητη για τη γεύση και σχετίζεται με την απελευθέρωση ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα. Η ορμόνη της ινσουλίνης παράγεται στο πάγκρεας, για να ρυθμιστεί το σάκχαρο του αίματος.

Σίγουρα, η Stevia είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο της ζάχαρης, αλλά πρέπει να συνδυάζεται και με μια ισορροπημένη διατροφή. Για παράδειγμα, δεν έχει κανένα νόημα να πίνετε καφέ με Stevia το πρωί, αλλά το μεσημέρι να τρώτε μεγαλύτερες ποσότητες επειδή νιώθετε πεινασμένοι λόγω έλλειψης ζάχαρης.

Τι γεύση έχει η Stevia;

Μοιάζει με τη ζάχαρη; Όχι ακριβώς. Δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο της ζάχαρης, που να έχει ακριβώς την ίδια γεύση με τη ζάχαρη. Η Stevia προέρχεται από ένα φυτό, επομένως έχει μια διαφορετική γεύση, πιο φυσική. Επειδή είναι τόσο γλυκιά, η Stevia συχνά αναμιγνύεται με άλλες ουσίες που ρίχνουν τη γλυκύτητά της, και ταυτόχρονα της δίνουν την όψη της ζάχαρης. Πάντα να διαβάζετε τις ετικέτες ενός προϊόντος με τα συστατικά, για να είστε σίγουροι ότι δεν τρώτε κάτι διαφορετικό από αυτό που νομίζατε.

Photo by Sharon McCutcheon on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top