5 συχνές ψυχικές διαταραχές που πρέπει να γνωρίζεις

14.09.2023_10.53.17_REC.png

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας, που μερικές φορές αναφέρονται ως ψυχικές ασθένειες, επηρεάζουν τις σκέψεις, τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές όσων επηρεάζονται. Αν και δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της γενετικής και της πιθανότητας εμφάνισης διαταραχής ψυχικής υγείας, παράγοντες του τρόπου ζωής όπως η διατροφή, η κατάχρηση ουσιών και η δραστηριότητα ενός ατόμου μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση κατάθλιψης, άγχους και άλλων καταστάσεων.

Οι διαταραχές ψυχικής υγείας μπορεί να είναι περιστασιακές ή χρόνιες. Και επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να σχετίζεται με τους άλλους και να λειτουργεί καθημερινά. Ενώ υπάρχουν ορισμένα βήματα για τη βελτίωση της συνολικής ψυχικής υγείας , ορισμένες διαταραχές είναι πιο σοβαρές και μπορεί να απαιτούν επαγγελματική παρέμβαση, προσωρινή ή μακροπρόθεσμη.

Παρακάτω είναι οι πέντε πιο κοινές διαταραχές ψυχικής υγείας και τα σχετικά συμπτώματά τους. Αυτή η λίστα ψυχικών διαταραχών δεν είναι πλήρης. Υπάρχουν πολλά που δεν συζητούνται παρακάτω και μπορεί να απαιτούν πρόσθετες επιλογές τεστ ψυχικής διαταραχής για να βρεθεί ένα σχέδιο θεραπείας. Γενικά, συμβουλευτείτε πάντα έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ψυχική διαταραχή.

Αγχώδεις διαταραχές

Η πιο κοινή κατηγορία διαταραχών ψυχικής υγείας στην Αμερική – οι αγχώδεις διαταραχές – επηρεάζουν περίπου 40 εκατομμύρια ενήλικες 18 ετών και άνω. Οι αγχώδεις διαταραχές αναγκάζουν τους ανθρώπους να βιώνουν στενάχωρο και συχνό φόβο. Ενώ πολλοί μπορεί να βιώσουν αυτά τα συναισθήματα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης για δουλειά ή μιας εκδήλωσης δημόσιας ομιλίας (καθώς αυτό μπορεί να είναι μια φυσιολογική απάντηση στο στρες), όσοι έχουν αγχώδεις διαταραχές τα αισθάνονται συνήθως και σε τυπικά μη στρεσογόνα γεγονότα. Και οι κρίσεις άγχους μπορεί να διαρκέσουν έως και έξι μήνες ή και περισσότερο τη φορά. Το «άγχος» είναι στην πραγματικότητα ένας γενικός όρος που περιλαμβάνει μια σειρά από συγκεκριμένες διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (GAD): Μία από τις πιο κοινές ψυχικές διαταραχές, η GAD χαρακτηρίζεται από υπερβολική ανησυχία για θέματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα καθημερινά. Οποιαδήποτε ανησυχία που είναι δυσανάλογη με την πραγματικότητα της κατάστασης μπορεί να εμπίπτει σε αυτή τη διαταραχή.

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD): Μια κατάσταση που χαρακτηρίζει επαναλαμβανόμενες, ανεξέλεγκτες σκέψεις ή συμπεριφορές που ένα άτομο μπορεί να αισθάνεται την επιθυμία να επαναλάβει ξανά και ξανά.

Διαταραχή πανικού: Κάποιος που βιώνει συχνές, ξαφνικές κρίσεις πανικού μπορεί να διαγνωστεί με διαταραχή πανικού. Έχοντας μια κρίση πανικού δεν σημαίνει ότι ένα άτομο έχει διαταραχή πανικού. Αντίθετα, ένα μοτίβο κρίσεων πανικού οδηγεί συχνότερα σε αυτή τη διάγνωση.

Διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD): Μια πάθηση ψυχικής υγείας που είναι αποτέλεσμα ενός πυροδοτούμενου, τραυματικού γεγονότος. Εκείνοι που βιώνουν βίαιη μάχη ή παρακολουθούν ένα τρομακτικό γεγονός μπορεί να αναπτύξουν PTSD.

Κοινωνική αγχώδης διαταραχή : Ο φόβος και το άγχος για το να βρίσκεστε γύρω από άλλους ή το αίσθημα παρακολούθησης ή κρίσης μπορεί να διαγνωστεί ως διαταραχή κοινωνικού άγχους. Αυτή η κατάσταση καθιστά δύσκολο για όσους επηρεάζονται να χτίσουν και να διατηρήσουν υγιείς σχέσεις.

Διαταραχές διάθεσης

Υπολογίζεται ότι ένας στους 10 ενήλικες πάσχει από κάποιο είδος διαταραχής της διάθεσης. Ενώ είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε εναλλαγές της διάθεσης σας από καιρό σε καιρό, τα άτομα με διαταραχές της διάθεσης τις βιώνουν με πιο επίμονα και σοβαρά συμπτώματα που μπορεί να διαταράξουν την καθημερινότητά τους. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη διαταραχή, οι άνθρωποι μπορεί να βιώνουν μια συνεχιζόμενη θλιβερή, ανήσυχη ή «κενή» διάθεση. αισθήματα απελπισίας, χαμηλή αυτοεκτίμηση, υπερβολική ενοχή, μειωμένη ενέργεια και πολλά άλλα. Η θεραπεία που συνίσταται στα αντικαταθλιπτικά και η αυτοφροντίδα μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των διαταραχών της διάθεσης. Οι πιο συχνές διαταραχές διάθεσης είναι:

Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή: Αυτή η κατάσταση, που μερικές φορές αναφέρεται ως κλινική κατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από δύο ή περισσότερες εβδομάδες σταθερής χαμηλής διάθεσης και απώλειας ενδιαφέροντος για την καθημερινή ζωή. Μερικοί άνθρωποι ζουν με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή ολόκληρη την ενήλικη ζωή τους.

Διπολική διαταραχή: Αυτή η ψυχική ασθένεια χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστες, ακραίες αλλαγές στη διάθεση, τα επίπεδα δραστηριότητας, την ενέργεια και τη συγκέντρωση ενός ατόμου. Αυτή η κατάσταση ονομαζόταν επίσημα μανιοκατάθλιψη.

Διαταραχή διάθεσης που προκαλείται από ουσίες: Οποιαδήποτε διαταραχή διάθεσης που εμφανίζεται λόγω κατάχρησης ουσιών φαρμάκων θεωρείται διαταραχή διάθεσης που προκαλείται από ουσίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει κατάθλιψη, άγχος ή ψύχωση.

Ψυχωτικές Διαταραχές

Όσοι πάσχουν από ψυχωσικές διαταραχές μπορεί να μην μπορούν να καταλάβουν τι είναι πραγματικό και τι όχι. Αυτή η ομάδα ψυχικών διαταραχών αλλάζει την αίσθηση της πραγματικότητας του ατόμου. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένοι ιοί, προβλήματα με τον τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυκλωμάτων, το ακραίο στρες ή ένα τραύμα και ορισμένες μορφές κατάχρησης ναρκωτικών μπορεί να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη ψυχωσικών διαταραχών. Οι πιο κοινές ψυχωσικές διαταραχές περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Σχιζοφρένεια: Αυτή η σοβαρή ψυχική διαταραχή κάνει τους ανθρώπους να βιώνουν μια μη φυσιολογική πραγματικότητα. Μπορεί να έχουν αυταπάτες, παραισθήσεις ή διαταραγμένη σκέψη ή συμπεριφορά.

Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή: Ένα είδος συνδυασμού μεταξύ μιας ψυχωτικής διαταραχής και μιας διαταραχής της διάθεσης, η σχιζοσυναισθηματική διαταραχή προκαλεί στους ανθρώπους τόσο συμπτώματα ψύχωσης, συμπεριλαμβανομένων των παραισθήσεων, όσο και συμπτώματα διάθεσης, όπως κατάθλιψη ή άγχος.

Παραληρηματική Διαταραχή: Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από μια «σταθερή ψευδή πεποίθηση που βασίζεται σε μια ανακριβή ερμηνεία μιας εξωτερικής πραγματικότητας παρά τα στοιχεία για το αντίθετο», σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. Όσοι πάσχουν από παραληρηματική διαταραχή δεν γνωρίζουν ότι δεν βιώνουν την πραγματικότητα.

Άνοια

Αν και εσφαλμένα θεωρείται ότι είναι μια μεμονωμένη διαταραχή, η άνοια είναι ένας όρος που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα συγκεκριμένων ψυχικών καταστάσεων. Όσοι πάσχουν από διαταραχές που σχετίζονται με την άνοια μπορεί να παρουσιάσουν μείωση των γνωστικών τους ικανοτήτων — συχνά αρκετά σοβαρή ώστε να βλάπτει την καθημερινή ζωή και την ανεξάρτητη λειτουργία. Ενώ αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει μια σειρά από παθήσεις, η νόσος Αλτσχάιμερ ευθύνεται για το 60 έως 80% των περιπτώσεων άνοιας. Καταστρέφει αργά τη μνήμη και τις δεξιότητες σκέψης και, τελικά, αφαιρεί την ικανότητα εκτέλεσης των πιο απλών εργασιών. Άλλες μορφές άνοιας έχουν τη μορφή της νόσου του Πάρκινσον, της μετωποκροταφικής άνοιας, της νόσου του Huntington ή του συνδρόμου Wernicke-Korsakoff.

Διατροφικές διαταραχές

Οι διατροφικές διαταραχές αφορούν κάτι περισσότερο από τη σχέση ενός ατόμου με το φαγητό. Είναι πολύπλοκες ψυχικές διαταραχές που συχνά απαιτούν παρέμβαση από ειδικούς γιατρούς και ψυχολόγους. Αυτές οι καταστάσεις προκαλούν την ανάπτυξη ανθυγιεινών διατροφικών συνηθειών, όπως η εμμονή με το φαγητό, το σωματικό βάρος ή το σχήμα του σώματος. Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι διατροφικές διαταραχές μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο, εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι διατροφικών διαταραχών περιλαμβάνουν:

Νευρική ανορεξία: Πρόκειται για μια διατροφική διαταραχή που προκαλεί σε όσους πάσχουν από αυτήν να έχουν εμμονή με το βάρος τους και τα τρόφιμα που καταναλώνουν, οδηγώντας συχνά σε χαμηλό σωματικό βάρος.

Νευρική βουλιμία: Αυτή η διατροφική διαταραχή χαρακτηρίζεται από εμετό μετά την κατανάλωση γευμάτων σε μια προσπάθεια να ελέγξει κάποιος το βάρος του.

Διαταραχή υπερφαγίας: Τα άτομα με διαταραχή υπερφαγίας συχνά υπερκαταναλώνουν σε σημείο δυσφορίας, συχνά ως τρόπος αντιμετώπισης των έντονων ή άβολων συναισθημάτων.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top