Οι 5 χειρότερες και πιο σκληρές φυλακές στον κόσμο

damir-spanic-lb7q0iLOaSE-unsplash.jpg

Η φυλακή είναι η σκληρότερη τιμωρία για έναν εγκληματία, ωστόσο τα είδη των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ποικίλλουν σε μέγεθος και… ανέσεις, ανάλογα με το «είδος» των εγκληματιών που φιλοξενούν.

Οι «πολυτελείς» φυλακές ελαχίστης ασφαλείας είθισται να έχουν άνετα κρεβάτια, πρόσβαση σε ιδιωτικά μπάνια και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως ορειβασία, τένις και ιππασία. Από την άλλη πλευρά του νοσμίσματος, υπάρχουν φυλακές που είναι υπερπλήρεις, δεν παρέχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα στους κρατουμένους, ενώ χαρακτηρίζονται από ένα βίαιο περιβάλλον.

Σε αυτή τη λίστα, σας παρουσιάζουμε τις πέντε χειρότερες από αυτές.

  1. Φυλακή Mendoza, Αργεντινή

Με πληθυσμό τρεις φορές πάνω από την χωρητικότητά της, η φυλακή Mendoza είναι ένα σωστό φρενοκομείο. Μέχρι και πέντε κρατούμενοι στοιβάζονται σε κελιά μόλις τεσσάρων τετραγωνικών μέτρων. Χωρίς, μάλιστα, σωστό αποχετευτικό σύστημα στο ίδρυμα, οι κρατούμενοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες και μπουκάλια αντί για τουαλέτα. Δεν υπάρχει καμία βασική ιατρική φροντίδα – οι κρατούμενοι «βλέπουν» γιατρό μόνο αφού έχουν πεθάνει.

  1. Φυλακή Rikers Island, ΗΠΑ

Αποτελούμενη από 10 ξεχωριστές φυλακές που φιλοξενούν άνδρες, γυναίκες και νέους, η φυλακή Rikers Island είναι διαβόητη για την υπέρμετρη βία, τη διαφθορά και την ακραία κακομεταχείριση των κρατουμένων της, ειδικά των ψυχικά ασθενών. Το 2008, μετά τον θανατηφόρο ξυλοδαρμό του 18χρονου Christoper Robinson, αποκαλύφθηκε πως οι κρατούμενοι που ήταν υπεύθυνοι για τον θάνατό του ήταν μέλη του «Προγράμματος», μίας μυστικής λέσχης διοικούμενης από τους φρουρούς της φυλακής, που έχει ως σκοπό ορισμένοι κρατούμενοι να ασκούν βία σε κάποιους άλλους, ώστε να διατηρείται με αυτόν τον τρόπο η τάξη. Η Rikers παρουσιάζει επίσης τα μεγαλύτερα ποσοστά απομόνωσης, σε κελιά τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο συχνά ώστε χρειάστηκε να δημιουργηθούν ακόμη 1.000 ειδικές μονάδες απομόνωσης για εφήβους και ψυχικά ασθενείς.

  1. Σωφρονιστικό κατάστημα Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υψίστης ασφαλείας (ADX), ΗΠΑ

Γνωστό και ως ADX Florence, Florence ADMAX, Supermax, ή «Αλκατράζ των Βραχωδών Ορέων», αυτή είναι η πιο «υψίστης ασφαλείας» φυλακή στις ΗΠΑ. Χτισμένη το 1994, φιλοξενεί μερικούς από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών Ted Kaczynski (γνωστού ως Unabomber), Ramzi Yousef (υπεύθυνου για τη βομβιστική επίθεση στο World Trade Center το 1993) και Zacarias Moussaoui (εμπλεκόμενου στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001).

Οι κρατούμενοι αυτού του ιδρύματος περνούν 23 ώρες την ημέρα στην απομόνωση μέσα στα μικρά κελιά τους, τα οποία περιέχουν σταθερά τσιμεντένια έπιπλα όπως ένα σκαμνί, ένα γραφείο και ένα κρεβάτι με λεπτό στρώμα. Τα παράθυρα του κελιού έχουν λιγότερο από ένα μέτρο ύψος και 10 εκατοστά πλάτος, ενώ τα γεύματα σερβίρονται μέσα από μικρές χαραμάδες στις μεταλλικές πόρτες. Όταν επιτρέπεται στους κρατουμένους να βγουν από τα κελιά τους για την ωριαία έξοδο, φορούν ειδικά δεσμά, ενώ ένας αριθμός φρουρών τους συνοδεύει σε ένα μικρό εξωτερικό κλουβί. Την φυλακή αυτή έχει κάποτε περιγράψει ο φρουρός Robert Hood ως μία «καθαρή εκδοχή της κόλασης».

  1. Camp 22, Βόρεια Κορέα

Το Hoeryong Concentration Camp, γνωστό και ως Camp 22, λειτουργεί από το 1965, αλλά αποτελούσε μυστικό για δεκαετίες μέχρι που ήρθε στο φως μία φωτογραφία δορυφόρου που το απεικονίζει. Το Camp 22 είναι ένα από τα 30 στρατόπεδα συγκέντρωσης που εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Βόρεια Κορέα. Λέγεται ότι μπορεί να «κρατήσει» πάνω από 50.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, δεδομένου ότι ολόκληρη η οικογένεια ενός ατόμου μπορεί να συλληφθεί για ένα έγκλημα. Οι κρατούμενοι εδώ είναι υποσιτισμένοι, ενώ υποβάλλονται σε βασανιστήρια και δουλεύουν σε χωράφια και ορυχεία για 12 ώρες την ημέρα, επτά μέρες την εβδομάδα.

 

  1. Φυλακή Gitarama, Ρουάντα

Η πιο συνωστισμένη φυλακή στον κόσμο, η Gitarama φιλοξενεί πάνω από 7.000 φυλακισμένους σε ένα κτήριο το οποίο κατασκευάστηκε για να «αντέχει» μόνο 400. Η πλειοψηφία των κρατουμένων είναι ύποπτοι για τη γενοκτονία της Ρουάντα που έλαβε χώρα το 1994. Δεδομένου του ακραίου συνωστισμού, οι άνδρες και οι γυναίκες που κρατούνται εκεί είναι υποχρεωμένοι να κυκλοφορούν ξυπόλυτοι κάθε ώρα της ημέρας, με αποτέλεσμα οι πατούσες τους να σαπίζουν. Πολλοί από αυτούς τελικά θα χρειαστούν ακρωτηριασμό. Η φυλακή όμως διαθέτει μόνο έναν γιατρό, οπότε οι περισσότεροι δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που χρειάζονται με αποτέλεσμα να πεθαίνουν καθημερινά γύρω στους έξι.

Photo by Damir Spanic on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top