Είναι τελικά ασφαλές το e-banking;

online-banking.jpg

Δείτε πόσο ασφαλές είναι το online banking και πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τους χάκερς

Η ηλεκτρονική τραπεζική είναι ασφαλής για τους καταναλωτές

Οι τραπεζικοί ιστότοποι δέχονται επιθέσεις κάθε μέρα. Αν και αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό να το ακούς, υπάρχουν και καθησυχαστικά νέα. Ως αποτέλεσμα αυτών των επιθέσεων, οι τράπεζες βελτιώνουν συνεχώς τα συστήματά τους για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων επιθέσεων.

Επιπλέον, ακόμα κι αν οι χάκερ καταφέρουν να κλέψουν χρήματα από τον λογαριασμό σας, πιθανότατα θα προστατεύεστε. Εάν προστατέψατε τα προσωπικά σας στοιχεία και αναφέρατε αμέσως την απώλεια, η τράπεζα είναι πιθανό να αποζημιώσει τον λογαριασμό σας, σύμφωνα με το Bankrate . Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αυτό εξαρτάται από την τράπεζα, οπότε είναι καλύτερο πάντα το προλαμβάνειν. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν πρέπει απλώς να εφησυχάζετε. Η ηλεκτρονική τραπεζική είναι ασφαλής, αλλά θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε τραπεζικές συναλλαγές μέσω Διαδικτύου. Υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να τηρείτε όταν χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Πρώτα, όμως, θα πρέπει να κατανοήσετε τους κινδύνους της ηλεκτρονικής τραπεζικής.

Διαδικτυακοί τραπεζικοί κίνδυνοι

Υπάρχουν τέσσερις κύριοι τύποι επιθέσεων που επικρατούν όταν χρησιμοποιείτε διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες.

  1. Ψάρεμα

Έχοντας έναν τραπεζικό λογαριασμό στο διαδίκτυο, μπορεί να πέσετε θύμα phishing . Αυτή η τακτική γενικά περιλαμβάνει την εξαπάτηση κάποιου για να κάνει κλικ σε έναν σύνδεσμο σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ο σύνδεσμος συχνά κατεβάζει λογισμικό σε έναν υπολογιστή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συλλογή ευαίσθητων πληροφοριών, όπως ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης.

Εναλλακτικά, ο σύνδεσμος μπορεί να οδηγήσει έναν χρήστη σε κάτι που μοιάζει με νόμιμο ιστότοπο. Μόλις φτάσει εκεί, ο ιστότοπος ζητά εμπιστευτικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χάκερ για να αποκτήσουν πρόσβαση σε άλλους λογαριασμούς, όπως email.

  1. Κλοπή ταυτότητας

Ακόμα κι αν οι χάκερ δεν κλέψουν από τον λογαριασμό σας, μπορείτε και πάλι να θέσετε σε κίνδυνο τα στοιχεία του λογαριασμού σας σε περίπτωση κλοπής ταυτότητας. Αυτό περιλαμβάνει τα προσωπικά σας στοιχεία, όπως τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και άλλα στοιχεία ταυτοποίησης. Αυτά τα δεδομένα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εισβολή σε άλλους λογαριασμούς σας.

Η κλοπή ταυτότητας μπορεί να συμβεί με διάφορους τρόπους. Διαδικτυακά ο αριθμός κοινωνικής ασφάλισής σας και άλλες εμπιστευτικές πληροφορίες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο. Όπως σημειώθηκε παραπάνω, μια επίθεση phishing είναι μια συνηθισμένη μέθοδος που χρησιμοποιείται από κλέφτες.

Εκτός σύνδεσης, ωστόσο, η ταυτότητά σας μπορεί επίσης να τεθεί σε κίνδυνο, αν για παράδειγμα χάσετε το πορτοφόλι με τα στοιχεία σας.

  1. Keylogging

Εάν αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο της ηλεκτρονικής τραπεζικής σας σε δημόσια δίκτυα, όπως καφετέριες ή δημόσιο Wi-Fi, υπάρχει πιθανότητα να πέσετε θύμα αυτής της πρακτικής. Το Keylogging περιλαμβάνει ένα λογισμικό που καταγράφει το πληκτρολόγιο σας και χρησιμοποιεί αυτά τα αρχεία καταγραφής για να λάβει τα στοιχεία του λογαριασμού σας. Η πρακτική μπορεί επίσης να εφαρμοστεί  χρησιμοποιώντας βιντεοκάμερες που καταγράφουν ο,τι πληκτρολογείτε.

  1. Pharming

Αυτό μπορεί να είναι λίγο πιο δύσκολο για τους χάκερ να το πραγματοποιήσουν, αλλά συμβαίνει. Το Pharming συμβαίνει όταν οι χάκερ μπορούν να παραβιάσουν τη διεύθυνση URL μιας τράπεζας, έτσι ώστε όταν προσπαθείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον ιστότοπο της τράπεζάς σας, ανακατευθυνθείτε σε έναν ψεύτικο ιστότοπο που μοιάζει με πραγματικό.

Τι να κάνω

Πώς λοιπόν αντιμετωπίζετε όλους αυτούς τους κινδύνους; Η Federal Deposit Insurance Corporation ορίζει τα πράγματα που πρέπει να κάνει κάθε πελάτης ηλεκτρονικής τραπεζικής. Αυτά τα βήματα θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχετε επαρκή προστασία από το να πέσετε θύματα αυτών των τακτικών hacking.

  1. Να είστε πολύ προσεκτικοί με τοποθεσίες Web copycat

Βεβαιωθείτε ότι δεν πέσετε θύματα ιστότοπων που χρησιμοποιούν όνομα που μοιάζει πολύ με την ηλεκτρονική σας τράπεζα. Για παράδειγμα, BankofAnerica.com ή Citigrop.com.

Όταν λαμβάνετε ένα e-mail που υποτίθεται ότι προέρχεται από την τράπεζά σας, μην κάνετε κλικ σε κανέναν σύνδεσμο στο email. Αντίθετα, πληκτρολογήστε τη διεύθυνση url της τράπεζάς σας και συνδεθείτε. Εάν η τράπεζά σας προσπαθεί πραγματικά να επικοινωνήσει μαζί σας, πιθανότατα θα βρείτε ένα μήνυμα όταν αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας. Εναλλακτικά, καλέστε τον αριθμό στην τράπεζα της χρεωστικής σας κάρτας.

  1. Μάθετε περισσότερα για το σύστημα ασφαλείας της τράπεζάς σας

Θα πρέπει να γνωρίζετε πώς η τράπεζά σας κρυπτογραφεί τα προσωπικά σας στοιχεία. Όταν έχετε πρόσβαση στην τοποθεσία Web, θα πρέπει να βρείτε ένα μικρό εικονίδιο “κλειδώματος” ή “κλειδιού” που θα σας ενημερώνει ότι ο ιστότοπος και οι συναλλαγές σας είναι ασφαλείς.

Θα πρέπει να μπορείτε να χρησιμοποιείτε PIN και κωδικούς πρόσβασης όταν έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας στο διαδίκτυο. Τέλος, μην στέλνετε προσωπικά στοιχεία μέσω e-mail. Σε καμία περίπτωση η τράπεζά σας δεν θα ζητούσε προσωπικά δεδομένα μέσω e-mail.

  1. Προστατέψτε τον υπολογιστή σας

Οι επιθέσεις χάκερ δεν απευθύνονται πάντα σε τράπεζες. Επειδή πολλές τέτοιες επιθέσεις απευθύνονται σε πελάτες, θα τα καταφέρετε καλά εάν έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας το πιο πρόσφατο λογισμικό σάρωσης για ιούς και κακόβουλα προγράμματα. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι όλο το λογισμικό που χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή σας έχει αναβαθμιστεί με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις ασφαλείας.

  1. Εξετάστε το ενδεχόμενο να αποκτήσετε ένα VPN

Τα προσωπικά σας στοιχεία διατρέχουν κίνδυνο. Οι χάκερ στοχεύουν τα δεδομένα σας και τα κλέβουν κάτω από τη μύτη σας χωρίς καν να το γνωρίζετε. Ήρθε η ώρα να ανακτήσετε τον έλεγχο του απορρήτου σας με ένα VPN.

Ένα VPN σάς προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο απορρήτου και ασφάλειας όταν κάνετε περιήγηση (και αγορές) στο διαδίκτυο. Τόσο το ExpressVPN όσο και το NordVPN σάς προσφέρουν όλα όσα χρειάζεστε για να περιηγηθείτε ανώνυμα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως ανακαλύψει κάποιος άλλος πού βρεθήκατε. Μόνο για λίγα ευρώ το μήνα, αποκτάτε ηρεμία όταν ψωνίζετε online κατά την περίοδο των εορτών (καθώς και κάθε άλλη εποχή του χρόνου).

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top