Η ιστορία του πλούτου από τον κροίσο έως σήμερα!

1-7fiHUed9awu4Mn6raR0dYA.jpeg.jpg

Ορίστε μια συνοπτική αλλά και διαφωτιστική ιστορία του πλούτου. Από τα πρώτα νομίσματα μέχρι τους κροίσους των social media.





Η ανθρωπότητα είναι προσανατολισμένη στην οικονομία και έτσι έχει εξελιχθεί ανάλογα ιστορικά. Οι οικονομίες ανέκαθεν αναπτύχθηκαν γύρω από τις ανθρώπινες κοινωνίες και η πηγή του πλούτου άλλαζε χέρια στον ρου της ιστορίας.

Το 550 π.Χ. ο Βασιλιάς Κροίσος της Λυδίας (περιοχή της Τουρκίας) ανακάλυψε χρυσά νομίσματα ως επίσημο ανταλλακτικής αξίας προϊόν και με αυτόν τον τρόπο, επέτρεψε την ανάπτυξη των οικονομιών της τοπικής κοινότητας.

Αυτό το σημαντικό γεγονός επέτρεψε ξαφνικά στους ανθρώπους να αποκτήσουν και να αποθηκεύσουν πλούτο. Από τότε που συνέβη αυτό, οι οικονομίες έχουν εξελιχθεί και η πηγή του πλούτου έχει μετακινηθεί σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Ας δούμε, λοιπόν, τις έξι φάσεις της οικονομικής εξέλιξης της κοινωνίας και την πορεία του πλούτου καθόλη την ιστορία:

1η φάση: Αποθήκευση χρημάτων

Η εφεύρεση του βασιλιά Κροίσου νομισμάτων από χρυσό ως επίσημος τρόπος μέτρησης της αξίας των αγαθών το 550 π.Χ., επέτρεψε την οικονομική εξέλιξη και την αύξηση του πλούτου στους ανθρώπους.

Αυτός που μπορούσε να αποθηκεύει χρήματα, είχε τότε και τον έλεγχο ολόκληρης της οικονομίας. Και επειδή οι βασιλιάδες αυτών των εποχών αποθήκευαν το χρυσό στο θησαυροφυλάκιο της κοινότητάς τους, ήταν οι μοναδικοί που μπορούσαν να ελέγξουν την οικονομία αυτής. Οι βασιλιάδες και οι οικογένειες τους έλεγχαν όλο τον πλούτο του βασιλείου τους.

2η φάση: Η γεωργία

Σε αυτή τη φάση, οι τεχνολογίες της γεωργίας εξελίχθηκαν. Εκείνοι που είχαν τη γη ονομάστηκαν φεουδάρχες και είχαν τον έλεγχο μεγάλου μέρους του πλούτου. Όσο περισσότερη γη διέθεταν, τόσο πιο «πλούσιοι» ήταν.

Τα πάντα στη γη τους αποτελούσαν ιδιοκτησία τους συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων που ζούσαν εκεί. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλές από τις οικονομικές δυνάμεις του βασιλείου είχαν μεταφερθεί στους άρχοντες. Είχαν, επίσης, συγκεντρώσει μικρούς στρατούς για να προστατεύσουν τα εδάφη τους. Οι βασιλιάδες έπρεπε να υπογράφουν συνθήκες με τους φεουδάρχες στο βασίλειό τους για να διατηρήσουν την εξουσία.

3η φάση: Η εμπορική οικονομία

Καθώς εξελίχθηκαν οι γεωργικές οικονομίες, το εμπόριο μεταξύ των βασιλείων έγινε απαραίτητο. Έξυπνοι έμποροι ανακάλυψαν ότι μπορούν μέσω του εμπορίου να κερδίσουν χρήματα.  Έτσι, δημιουργήθηκαν εμπορικές αγορές. Τα αγαθά της γεωργίας άρχισαν να εισάγονται και να εξάγονται μαζί με άλλα εμπορεύματα.

Το εμπόριο είχε πλέον γίνει πηγή πλούτου. Οι τράπεζες εξελίχθηκαν προκειμένου να παρέχουν πίστωση και ρευστότητα σε αυτές τις αγορές.

4η φάση: Η βιομηχανική επανάσταση

Το 1712, ο Thomas Newcomen δημιούργησε την ατμομηχανή που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη εμπορική χρήση ως μηχάνημα άντλησης σε ορυχείο. Και έτσι, άνοιξε το δρόμο για τη βιομηχανική επανάσταση που ξεκίνησε σχεδόν 40 χρόνια αργότερα, το 1760.

Η εποχή της μαζικής παραγωγής είχε αρχίσει. Πολλοί άνθρωποι είχαν μετακομίσει από τα χωριά στις πόλεις. Τα τρένα κατασκευάστηκαν για να μεταφέρουν αποτελεσματικά τα εμπορεύματα. Ο πλούτος είχε μεταφερθεί πια στα χέρια των βιομηχάνων και τους κατασκευαστών.

Κατασκευάστηκαν πολλά εργοστάσια και οι κυλιόμενες γραμμές παραγωγής και συναρμολόγησης των προϊόντων φάνηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές στη μαζική παραγωγή.

5η φάση: Η τεχνολογική επανάσταση

Τον Απρίλιο του 1977, μια μικρή εταιρία με την επωνυμία Apple κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό υπολογιστή στον κόσμο, που ονομάζεται Apple II. Αυτό το μικρό, αλλά σημαντικό γεγονός, είχε ξεκινήσει την οικονομική τεχνολογική επανάσταση και την εποχή της ενδυνάμωσης της προσωπικής γνώσης.

Ο προσωπικός υπολογιστής μετέφερε την πηγή γνώσης από τις εταιρείες στα άτομα. Ξαφνικά τρεις ταλαντούχοι επιχειρηματίες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα νέο προϊόν που άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων από το γκαράζ του σπιτιού τους, αλλάζοντας έτσι και όλο τον κόσμο με τη δύναμη της γνώσης και της καινοτομίας.

Η παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε απότομα χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες hardware και λογισμικού. Η πηγή του πλούτου είχε μετακινηθεί πια σε αυτούς που διέθεταν γνώση, καινοτομία και το θάρρος να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Η τεχνολογική επανάσταση ξεκίνησε πριν από τον Απρίλιο του 1977, αλλά η εφεύρεση του προσωπικού υπολογιστή είχε μακράν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μεταφορά πλούτου από τις μεγάλες εταιρείες στα άτομα ή τις ομάδες που διέθεταν γνώση και αίσθηση καινοτομίας.  Για να καταλάβουμε τον αντίκτυπο της τεχνολογικής επανάστασης στην οικονομία, πρέπει απλώς να δούμε τα χρηματιστήρια.

Οι εταιρείες με την υψηλότερη αξία στην αγορά σήμερα είναι εταιρείες τεχνολογίας. όπως η Apple, η Google, το Amazon, το Facebook και η Microsoft. Αυτές είναι οι πιο πολύτιμες εταιρείες, όσον αφορά στην αγοραία αξία τους στα χρηματιστήρια.


6η φάση: οικονομίες των social media

Στις 4 Φεβρουαρίου 2004, ο Mark Zuckerberg διάδοσε την καινοτομία του στο Χάρβαρντ που ονομάζεται Facebook και κάπως έτσι, ξεκίνησε την επανάσταση της τεχνολογίας των κοινωνικών δικτύων. Το 2009, η Uber και η Airbnb ιδρύθηκαν και έθεσαν τις βάσεις για τη νέα οικονομική εξέλιξη, τις κοινές οικονομίες.

Οι κοινές οικονομίες έχουν αναπτυχθεί ραγδαία. Εφαρμογές όπως η Uber, η Airbnb, η Gett, η Lyft, η Juno, η WeWork, η Etsy και άλλες, έχουν αναλάβει την προσπάθειά τους να αποκόψουν τους μεσάζοντες και να δημιουργήσουν νέες μορφές οικονομίας. Αυτές οι εταιρείες μειώνουν το λειτουργικό κόστος και επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία μεταξύ των παροχών υπηρεσιών και των τελικών πελατών τους. Έτσι, δημιουργούνται νέες αγορές. Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο – τα περισσότερα από τα μέρη που ενοικιάζονται τώρα στην Airbnb πιθανότατα δεν θα είχαν ενοικιαστεί διαφορετικά.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top