3 υπέροχες ινδικές συνταγές

ινδικές-συνταγές.jpg

Δείτε και απολαύστε  τρεις δημοφιλείς συνταγές για ινδικό φαγητό:

Μπατέρ Τίκα (Butter Chicken)

Το Μπατέρ Τίκα είναι ένα παραδοσιακό ινδικό πιάτο με κομμάτια κοτόπουλου που μαρινάρονται σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας και βούτυρου. Είναι πλούσιο σε αρώματα και γεύση.

Υλικά:

  • 500 γρ κοτόπουλο (κομμένο σε κυβάκια)

  • 1 κούπα γιαούρτι

  • 2 κ.σ. γαρίφαλο

  • 2 κ.σ. κύμινο

  • 1 κ.γ. πάπρικα

  • 1 κ.γ. τσίλι πούντιν

  • Αλάτι και πιπέρι

  • 2 κ.σ. λευκό βούτυρο

  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

  • 2 κρεμμύδια (σε ροδέλες)

  • 4 ντομάτες (φρέσκες ή κονσέρβα)

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος

  • Φρέσκο κόλιαντρο (ψιλοκομμένο) για σερβίρισμα

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, το γαρίφαλο, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι πούντιν, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου, ανακατέψτε καλά και αφήστε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

  2. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.

  3. Προσθέστε τις ροδέλες κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς.

  4. Προσθέστε τις ντομάτες και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν και να ενσωματωθούν με τα κρεμμύδια.

  5. Χρησιμοποιώντας μπλέντερ, αναμείξτε το μείγμα κρεμμυδιών-ντοματών μέχρι να πάρετε μια λεία σάλτσα.

  6. Επιστρέψτε το μείγμα στην κατσαρόλα, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να βράσει.

  7. Προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου (χωρίς τη μαρινάδα), μαγειρέψτε για 20-25 λεπτά μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο και να ενσωματωθούν τα αρώματα.

  8. Σερβίρετε το Μπατέρ Τίκα με ρύζι ή ψωμί .

Πανίρ (Paneer) Τίκα Μασάλα

Το Πανίρ Τίκα Μασάλα είναι ένα πιάτο με κομμάτια πανίρ (ινδικού τυριού) που μαρινάρονται σε πικάντικη σάλτσα και ψήνονται.

Υλικά:

  • 250 γρ πανίρ (κομμένο σε κυβάκια)

  • 1 κούπα γιαούρτι

  • 1 κ.σ. τουρμερίκ

  • 1 κ.σ. γαρίφαλο

  • 1 κ.σ. κύμινο

  • 1 κ.γ. πάπρικα

  • 1 κ.γ. τσίλι πούντιν

  • Αλάτι και πιπέρι

  • 2 κ.σ. λάδι

  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

  • 1 κούπα σάλτσα ντομάτας

  • 1 κούπα κρέμα γάλακτος

  • Φρέσκο κόλιαντρο (ψιλοκομμένο) για σερβίρισμα

Οδηγίες:

  1. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι, την τουρμερίκ, το γαρίφαλο, το κύμινο, την πάπρικα, το τσίλι πούντιν, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέστε τα κομμάτια πανίρ και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να μαριναριστεί για τουλάχιστον 1 ώρα.

  2. Σε μια τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.

  3. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσει και να ενσωματωθεί με το κρεμμύδι.

  4. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και αφήστε να βράσει.

  5. Προσθέστε τα κομμάτια πανίρ (χωρίς τη μαρινάδα), μαγειρέψτε για 15-20 λεπτά μέχρι να ψηθεί το πανίρ και να ενσωματωθούν τα αρώματα.

  6. Σερβίρετε το Πανίρ Τίκα Μασάλα με ρύζι ή ψωμί νάν.

Δαλ (Dal) Μάκνι

Το Δαλ Μάκνι είναι ένα πιάτο από φακές που μαγειρεύονται με αρωματικά μπαχαρικά και σερβίρονται με ρύζι. Είναι ένα παραδοσιακό και υγιεινό ινδικό πιάτο.

Υλικά:

  • 1 κούπα φακές (π.χ. μασούρ δαλ ή τουρ δαλ)

  • 1 κ.γ. κουρκουμά

  • 1 κ.γ. κύμινο

  • 1 κ.γ. κόλιαντρο σε σκόνη

  • 1/2 κ.γ. πάπρικα

  • 1/2 κ.γ. τσίλι πούντιν

  • Αλάτι

  • 2 κ.σ. λάδι

  • 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)

  • 2 ντομάτες (ψιλοκομμένες)

  • 2 σκελίδες σκόρδο (λιωμένες)

  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ (λιωμένο)

  • 1 κούπα νερό

  • Φρέσκο κόλιαντρο (ψιλοκομμένο) για σερβίρισμα

Οδηγίες:

  1. Ξεπλύνετε τις φακές καλά και αφήστε τις σε νερό για 30 λεπτά.

  2. Σε ένα κατσαρολάκι, βράστε τις φακές με νερό και μια κουταλιά κουρκουμά μέχρι να μαλακώσουν. Αδειάστε το νερό και αφήστε τις κατά μέρος.

  3. Σε ένα τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο.

  4. Προσθέστε τις ντομάτες, το σκόρδο και το τζίντζερ. Σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

  5. Προσθέστε τα μπαχαρικά (κύμινο, κόλιαντρο, πάπρικα, τσίλι πούντιν) και αλάτι. Ανακατέψτε καλά.

  6. Προσθέστε τις μαλακές φακές και το νερό. Αφήστε να βράσει και στη συνέχεια να βράζει σε χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθούν τα αρώματα και να πυκνώσει η σάλτσα.

  7. Σερβίρετε το Δαλ Μάκνι με ρύζι ή ψωμί νάν, και πασπαλίστε με φρέσκο κόλιαντρο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top