Cvid-19: 5 πληροφορίες που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζετε

fusion-medical-animation-EAgGqOiDDMg-unsplash.jpg

Μάθετε πως ακριβώς μεταδίδεται, πώς θα προστατευτείτε και ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη θεραπεία του covid-19

Μεταδίδεται εύκολα: πως θα τον αποφύγετε

Ο αριθμός των ατόμων που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια συνεχίζει να μεταβάλλεται κάθε μέρα. Αν και ο αντίκτυπος της νόσου ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία, υπάρχουν πλέον περισσότερα από 30 επιβεβαιωμένα κρούσματα ατόμων με COVID-19 σε όλο τον κόσμο, ενώ πάνω από 943.000 άτομα έχουν πεθάνει από την ασθένεια, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Ορισμένες πηγές ειδήσεων αναφέρουν διαφορετικούς αριθμούς, ο ΠΟΥ , ωστόσο, παρέχει επίσημα το πλήθος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μία φορά την ημέρα.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) παρέχουν μια ζοφερή εικόνα για το ξέσπασμα του ιού στις ΗΠΑ. Οι συνολικές επιβεβαιωμένες και πιθανές περιπτώσεις υπερβαίνουν τα 6,6 εκατομμύρια και υπάρχει εκτίμηση για περισσότερους από 197.000 θανάτους. (Εάν υπάρχουν ασυμφωνίες, τα δεδομένα που παρέχονται από τις κρατικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας θα πρέπει να θεωρούνται τα πιο ενημερωμένα και έγκυρα σύμφωνα με τον οργανισμό).

Ο όρος κοραναϊός περιλαμβάνει μια οικογένεια επτά γνωστών ιών που προκαλούν ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, που κυμαίνονται από το κοινό κρυολόγημα έως τις εν δυνάμει θανατηφόρες ασθένειες όπως το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS), το οποίο σκότωσε σχεδόν 800 άτομα κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας που εμφανίστηκε το 2002 και το 2003. Ο COVID-19 είναι η πρώτη πανδημία που είναι γνωστό ότι προκαλείται από την εμφάνιση ενός νέου κοροναϊού. Οι νέοι ιοί της γρίπης προκάλεσαν τέσσερις πανδημίες τον περασμένο αιώνα γι ‘αυτό η απόκριση στη νέα ασθένεια προσαρμόζεται στην υπάρχουσα καθοδήγηση που αναπτύχθηκε εν αναμονή μιας πανδημίας γρίπης.

Σύμφωνα με το CDC, τα αναφερόμενα κρούσματα COVID-19 κυμαίνονταν από ήπια (χωρίς αναφερόμενα συμπτώματα σε ορισμένες περιπτώσεις) έως σοβαρά στο σημείο που απαιτούν νοσηλεία, εντατική θεραπεία ή / και αναπνευστήρα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, ο COVID-19 μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ο κίνδυνος σοβαρής εξέλιξης της ασθένειας αυξάνεται με την ηλικία. Έτσι τα άτομα στα 50 τους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά σε σχέση με εκείνα των 40 και τα άτομα των  60 και των 70 διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο σε σχέση με τα άτομα των 50 ετών. Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τα άτομα που ζουν σε γηροκομείο ή σε μονάδα μακροχρόνιας περίθαλψης και τα άτομα όλων των ηλικιών με υποκείμενα νοσήματα (όπως διαβήτης, καρδιακές παθήσεις, πνευμονικές παθήσεις και παχυσαρκία) διατρέχουν επίσης υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά.

Οι γιατροί εξακολουθούν να εργάζονται για να σχηματίσουν μια πλήρη κλινική εικόνα του COVID-19. «Νομίζω ότι υπάρχουν δύο βασικές ερωτήσεις», λέει ο Richard Martinello, MD, ειδικός των μολυσματικών ασθενειών της Yale Medicine και ιατρικός διευθυντής της πρόληψης λοιμώξεων στο Yale New Haven Health. «Πρώτον, πρέπει να γνωρίζουμε πώς αυτός ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων, ώστε να μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε την εξάπλωσή του. Τα δεδομένα είναι απαραίτητα όχι μόνο για να κατανοήσουμε καλύτερα πότε αυτοί που αρρωσταίνουν μεταδίδουν τον ιό, ποια σωματικά υγρά περιέχουν τον ιό και πώς αυτά μπορούν να μολύνουν τις επιφάνειες ακόμη και τον αέρα», λέει ο Dr. Martinello. «Δεύτερον, πρέπει να υπάρχει καλύτερη κατανόηση της παθογένεσης της λοίμωξης και της προκύπτουσας φλεγμονώδους απόκρισης, έτσι ώστε αυτή η γνώση να μπορεί να μας οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπευτικών και προληπτικών φαρμάκων».

Οι γνώσεις μας για τον ιό εξελίσσονται. Μια επιστολή που δημοσιεύθηκε στο The New England Journal of Medicine στα μέσα Μαρτίου έδειξε ότι ο ιός που προκαλεί τον COVID-19 μπορεί να είναι σταθερός για αρκετές ώρες σε αερολύματα (σε αυτήν την περίπτωση, σταγονίδια από μολυσμένο άτομο διασκορπισμένο στον αέρα) και για αρκετές ώρες έως μέρες σε επιφάνειες. Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην ανάλυση διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2 ήταν ανιχνεύσιμος σε αερολύματα έως και τρεις ώρες, στο χαλκό έως τέσσερις ώρες, στο χαρτόνι έως 24 ώρες, και στο πλαστικό και τον ανοξείδωτο χάλυβα έως δύο με τρεις ημέρες.

Ο Δρ Meyer σημειώνει: «Πολλές φορές οι άνθρωποι κάνουν βασικές επιστημονικές παρατηρήσεις στο ερευνητικό εργαστήριο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να καταλάβουμε αν ισχύουν και κλινικά. Μέχρι να καταλάβουμε περισσότερα για τις λεπτομέρειες του τρόπου με τον οποίο ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, η δημόσια υγεία υπαγορεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις, να πλένουν τα χέρια και να απολυμαίνουν τις επιφάνειες με τις οποίες έρχονται σε επαφή. “

Τον Ιούλιο, 239 επιστήμονες σε 32 χώρες έγραψαν μια ανοιχτή επιστολή προς τον ΠΟΥ, παρέχοντας αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μικροσκοπικά σταγονίδια με ιικό φορτίο που μεταφέρουν (ή καλύτερα εκσφενζονίζουν) οι άνθρωποι όταν βήχουν ή φτερνίζονται μπορούν να μείνουν στον αέρα για ώρες, καθιστώντας επικίνδυνο πλήθος εσωτερικών χώρων με χαμηλό αερισμό. Στη συνέχεια, ο ΠΟΥ εξέδωσε ένα επιστημονικό έντυπο που επανέφερε, μεταξύ άλλων, έναν προηγούμενο ισχυρισμό ότι ο ιός διαδίδεται κυρίως μέσω στενής επαφής με μολυσμένα άτομα, αλλά ζήτησε περαιτέρω έρευνα για τα αερομεταφερόμενα αερολύματα. Συνέστησε, ωστόσο, την αποφυγή πολυσύχναστων χώρων, τις στενές επαφές, και τους κλειστούς χώρους με ανεπαρκή εξαερισμό. Πείραμα που έκαναν Ιάπωνες επιστήμονες δείχνει πως με ένα φτέρνισμα σε κλειστό χώρο μπορεί κάποιος αν νοσεί να μεταδόσει τον κορωνοϊό πολύ εύκολα.

Τα αυστηρά μέτρα είναι κρίσιμα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της νόσου

Οι προσπάθειες για τη δημόσια υγεία έχουν ως στόχο την «εξομάλυνση της καμπύλης». Εάν χαρτογραφήσετε τον αριθμό των περιπτώσεων COVID-19 με την πάροδο του χρόνου, η προσδοκία είναι ότι θα κορυφωθεί σε κάποιο σημείο. Σε ένα γράφημα αυτή η κορυφή θα αντικατοπτρίζει μια τέτοια αύξηση των ασθενών, η οποία θα μπορούσε να κατακλύσει τα νοσοκομεία και τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η ισοπέδωση της καμπύλης θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν λιγότεροι ασθενείς στη διάρκεια αυτής της περιόδου και τα νοσοκομεία θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα τις ανάγκες των ασθενών που νοσούν από COVID-19 ή και άλλες ασθένειες.

Οι ειδικοί συνιστούν τη συνέχιση του σχολαστικού  πλυσίματος των χεριών, τη χρήση μάσκας προσώπου και τη λήψη άλλων προφυλάξεων για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Η πρόληψη των λοιμώξεων είναι το κλειδί

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα άτομα με τα οποία έρχεστε σε επαφή. «Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το σημείο, είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας με τον τρόπο που θα τον προστατεύατε από τη γρίπη», λέει ο ειδικός μολυσματικών ασθενειών της Yale Medicine, Joseph Vinetz, MD. «Ξέρετε ότι μπορεί να κολλήστε τη γρίπη, όταν οι άνθρωποι γύρω σας φτερνίζονται και βήχουν κοντά σας ή όταν π.χ. αγγίζετε ένα πόμολο. Το πλύσιμο των χεριών – ειδικά πριν φάτε και αγγίξετε το πρόσωπό σας και μετά το μπάνιο καθώς και η αποφυγή άλλων ανθρώπων που έχουν συμπτώματα γρίπης είναι οι καλύτερες στρατηγικές. “

Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι ένα σημαντικό μέρος των ατόμων με κοροναϊό δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν τόσο ήπια συμπτώματα (όπως απώλεια όσφρησης) που μπορεί να μην εντοπιστούν. Ακόμα και εκείνοι που τελικά εμφανίζουν συμπτώματα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους πριν εμφανίσουν συμπτώματα! Σε γενικές γραμμές, με όσο περισσότερα άτομα αλληλεπιδράτε, όσο πιο στενά έρχεστε σε επαφή μαζί τους και όσο μεγαλύτερη είναι η αλληλεπίδραση, τόσο υψηλότερος είναι και ο κίνδυνος να κολλήσετε και να εξαπλώσετε το COVID-19, σύμφωνα με το CDC.

Το CDC συνιστά τις ακόλουθες προληπτικές ενέργειες:

Πλύνετε τα χέρια με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Στεγνώστε τα καλά με στεγνωτήρα αέρα ή καθαρή πετσέτα. Εάν δεν έχετε διαθέσιμο σαπούνι, χρησιμοποιήστε απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Μείνετε σπίτι εάν είστε άρρωστοι.

Αποφύγετε να αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια και το στόμα. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο για να καλύψετε το στόμα όταν βήχετε ή φταρνίζεστε και στη συνέχεια ρίξτε το στα σκουπίδια.

Χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό μαντηλάκι ή σπρέι οικιακής χρήσης για να απολυμάνετε πόμολα, διακόπτες φωτός, γραφεία, πληκτρολόγια, νεροχύτες, τουαλέτες, κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα και επιφάνειες που αγγίζονται συχνά.

Δημιουργήστε ένα οικογενειακό σχέδιο δράσης σε περίπτωση που κάποιος στο σπίτι σας αρρωστήσει με το COVID-19. Θα πρέπει να μιλήσετε με άτομα που θα συμπεριληφθούν στο σχέδιό σας, να σχεδιάσετε τρόπους φροντίδας για εκείνους που ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και να βεβαιωθείτε ότι εσείς και η οικογένειά σας έχετε ένα σχέδιο για τη φροντίδα ενός άρρωστου. Αυτό περιλαμβάνει το σχεδιασμό ενός τρόπου απομόνωσης ενός μέλους της οικογένειας που αρρωσταίνει από εκείνους που είναι υγιή, εάν προκύψει ανάγκη.

Αν κάνετε επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς προτιμήστε εξωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν. Εάν πρέπει να τους επισκεφτείτε σε εσωτερικούς χώρους, βεβαιωθείτε ότι ο χώρος είναι ικανοποιητικός για να μπορέσετε να κρατήσετε κοινωνικές αποστάσεις και ανοίξτε πόρτες και παράθυρα για να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος αερίζεται καλά.

Όταν βγαίνετε έχετε ένα απολυμαντικό χεριών με τουλάχιστον 60% αλκοόλ, εάν είναι δυνατόν. Αποφύγετε άτομα που δεν φορούν μάσκες. Να φοράτε πάντα μάσκα προσώπου σε δημόσιους χώρους όπου είναι δύσκολο να διατηρηθούν άλλα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ειδικά σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική μετάδοση μέσω της κοινότητας.

Επιπλέον, το CDC προτρέπει όλους να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης. Το εμβόλιο της γρίπης είναι ιδιαίτερα σημαντικό φέτος, καθώς το Covid-19 και η γρίπη μπορεί να έχουν παρόμοια συμπτώματα, τα οποία μπορούν να περιπλέξουν τη διάγνωση, ενώ και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή ασθένεια και επιπλοκές.

Οι ειδικοί εργάζονται εντατικά για να βρουν λύσεις

Στις ΗΠΑ, τα ευρέως διαθέσιμα τεστ είναι σημαντικά για την κατανόηση του τρόπου μετάδοσης της νόσου και των πραγματικών ποσοστών μόλυνσης και θνησιμότητας. Ενώ οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη χώρα χρησιμοποιούν μια ποικιλία τεστ – και εξακολουθούν να μαθαίνουν για την πιο ακριβή προσέγγιση – δύο πράγματα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε: οι εξετάσεις για covid βοηθούν στη διάγνωση μιας τρέχουσας λοίμωξης, ενώ τα τεστ αντισωμάτων μπορούν να πουν εάν είχατε κολλήσει στο παρελθόν (δεν είναι ακόμη γνωστό εάν τα αντισώματα COVID-19 μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση ξανά ή πόσο διαρκεί η προστασία). Οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης και οι πολιτειακές και τοπικές υπηρεσίες υγείας αποφασίζουν για το ποιος πρέπει να εξεταστεί.

Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες μελετούν στενά τον ιό. «Εξετάζουν τη βιολογία του και εργάζονται για να φτιάξουν φάρμακα για τη θεραπεία», λέει ο Δρ Vinetz. Καταβάλλεται επίσης μεγάλη προσπάθεια για την αξιολόγηση των φαρμάκων που αναπτύσσονται (και ορισμένα φάρμακα που διατίθενται επί του παρόντος) για να προσδιοριστεί εάν είναι ευεργετικά για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί με COVID-19, προσθέτει ο Dr. Martinello.

Έχουν προταθεί ορισμένα υπάρχοντα φάρμακα ως πιθανές θεραπείες για τον COVID-19. Στις αρχές Μαΐου, στην Αμερική, ο FDA εξέδωσε την πρώτη άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης για θεραπεία COVID-19 για το ερευνητικό αντιιικό φάρμακο remdesivir, επιτρέποντας τη χρήση του φαρμάκου για τη θεραπεία ύποπτων ή επιβεβαιωμένων εργαστηριακών COVID-19 σε ενήλικες και παιδιά που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή νόσο. Ενώ υπάρχουν ακόμα περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του remdesivir όταν χρησιμοποιείται για τον COVID-19, προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τον χρόνο ανάρρωσης στο νοσοκομείο από 15 σε 11 ημέρες.

Πιο πρόσφατα, η ΠΟΥ εξέδωσε νέες οδηγίες θεραπείας για τα κορτικοστεροειδή (επίσης γνωστά ως στεροειδή) ως πρότυπο φροντίδας, αλλά μόνο για ασθενείς που αποτελούν «σοβαρές και κρίσιμες» περιπτώσεις COVID-19. Οι οδηγίες δόθηκαν μετά από ανάλυση επτά κλινικών δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of the American Medical Association. Έδειξαν ότι τα φάρμακα μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου σε νοσοκομειακούς ασθενείς με COVID-19 κατά το ένα τρίτο.


Εάν αισθάνεστε άρρωστοι…

Τα συμπτώματα του COVID-19 μπορούν να εμφανιστούν μεταξύ 2 και 14 ημερών από την έκθεση στον.

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυρετό ή ρίγη
Βήχα
Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή
Κούραση
Πόνοι στους μύες ή στο σώμα
Πονοκέφαλο
Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Πονόλαιμος
Συμφόρηση ή καταρροή
Ναυτία ή έμετος
Διάρροια

Αυτή η λίστα δεν περιλαμβάνει όλα τα πιθανά συμπτώματα. Το CDC θα συνεχίσει να ενημερώνει τη λίστα συμπτωμάτων καθώς μαθαίνει περισσότερα για το COVID-19.

Θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας για συμβουλή εάν παρουσιάσετε αυτά τα συμπτώματα, ειδικά εάν έχετε στενή επαφή με ένα άτομο που είναι γνωστό ότι έχει COVID-19 ή ζείτε σε μια περιοχή με συνεχιζόμενη εξάπλωση της νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα περάσουν ήπια την ασθένεια και θα μπορέσουν να αναρρώσουν στο σπίτι χωρίς ιατρική περίθαλψη. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν βρίσκεστε στο σπίτι και αντιμετωπίσετε προειδοποιητικά σημάδια, όπως δυσκολία στην αναπνοή, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος, σύγχυση ή δυσκολία να ξυπνήσετε ή να παραμείνετε ξύπνιοι.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top