Οι 10 μεγαλύτερες λίμνες στον πλανήτη. Θαυμάστε τες!

Screen-Shot-2017-12-21-at-10.15.29-AM-1080x675.png

Δείτε και θαυμάστε τις 10 μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο ανά όγκο νερού και μάθετε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτές.

Αν και η γη είναι πλούσια σε νερό, περισσότερο από το 95% του εντοπίζεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Αυτό συνεπάγεται ότι διαθέτουμε λιγότερο από το 5% γλυκού νερού στον πλανήτη μας. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας βρίσκεται παγωμένο στην Ανταρκτική και την Αρκτική. Επομένως, οι ποταμοί και οι λίμνες είναι οι καλύτερες πηγές γλυκού νερού και πρέπει να διατηρηθούν από εμάς τους ανθρώπους με κάθε κόστος. Δείτε και θαυμάστε τις 10 μεγαλύτερες λίμνες στον κόσμο ανά όγκο νερού και μάθετε τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για αυτές.

10 Λίμνη Great Slave
Όγκος νερού – 2.100 κυβικά χιλιόμετρα
Τοποθεσία – Καναδάς


Η λίμνη στη Βόρεια και Νότια Αμερική έχει βάθος 614 μέτρων.Κ αλύπτεται με πάγο για 8 μήνες σε ένα χρόνο. Η Μεγάλη Λίμνη των Σκλάβων ή Μεγάλη Λίμνη των Δούλων είναι η 2η μεγαλύτερη λίμνη στα Βορειοδυτικά Εδάφη του Καναδά, μετά τη Μεγάλη Λίμνη της Αρκούδας, και ένατη μεγαλύτερη στο κόσμο. Με βάθος 614 μέτρα είναι η βαθύτερη λίμνη στη Βόρεια Αμερική

9 Λίμνη Great Bear
Όγκος νερού – 2.225 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – Sahtu
Τοποθεσία – Καναδάς


Η λίμνη είναι παγωμένη 8 μήνες το χρόνο
Η Μεγάλη Λίμνη της Αρκούδας είναι η μεγαλύτερη λίμνη που υπάρχει στην επικράτεια του Καναδά, η τέταρτη μεγαλύτερη στη Βόρεια Αμερική και έβδομη μεγαλύτερη στη Γη. Έχει έκταση 31.153 τετραγωνικά χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 447 μέτρα.

8 Λίμνη Βικτώρια
Όγκος νερού – 2750 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – Nam Lolwe
Τοποθεσία – Τανζανία, Κένυα και Ουγκάντα στην Αφρική


Είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Αφρική και δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο. Η λίμνη έχει μέσο βάθος 40 μέτρα και μέγιστο βάθος 83 μέτρων. Έχει τη μεγαλύτερη αλιευτική δραστηριότητα στην ενδοχώρα της Αφρικής.
Η λίμνη Βικτώρια ή Βικτόρια, είναι γνωστή από τους ντόπιους και ως Ουκερέουε και Ναλουμπάαλε. Εκτός αυτού, είναι η μεγαλύτερη τροπική λίμνη της Γης. Είναι επίσης γνωστή ως μία από τις πηγές του Νείλου.

7 Λίμνη Χούρον
Όγκος νερού – 3500 κυβικά χιλιόμετρα
Τοποθεσία – Μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά


Η λίμνη Χιούρον είναι μία από τις μεγαλύτερες λίμνες του κόσμου. Το νησί Manitoulin στη λίμνη αυτή είναι το μεγαλύτερο νησί γλυκού νερού στον κόσμο. Περιλαμβάνει, επίσης, τον κόλπο της Γεωργίας, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι μεταξύ των 20 μεγαλύτερων λιμνών του κόσμου. Η έκτασή της υπολογίζεται σε 59.600 km². Περιλαμβάνεται ανάμεσα στις μεγαλύτερες Λίμνες, στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με τη Wikipedia οι λίμνες Χιούρον και Μίσιγκαν θεωρούνται συχνά ως ένα σώμα νερού, επειδή βρίσκονται στο ίδιο υψόμετρο και συνδέονται με τα Στενά Μακίνα.

6 Λίμνη Μίσιγκαν
Όγκος νερού – 4900 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – Mishigami ή υπέροχο νερό
Τοποθεσία – Ηνωμένες Πολιτείες


Η μεγαλύτερη λίμνη στη χώρα. Η Λίμνη έχει ένα σχηματισμό ανοιγμάτων που σημαίνει ότι το νερό που εισέρχεται στη λίμνη κυκλοφορεί αργά και παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν φύγει και πάλι. Διαθέτει τις μεγαλύτερες παραλίες γλυκού νερού παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη Λίμνη είναι μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Βορείου Αμερικής. Αποτελεί την 3η σε μέγεθος από τις 5 μεγάλες λίμνες και βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου εντός των συνόρων των ΗΠΑ. Οι υπόλοιπες 4 λίμνες είναι μοιρασμένες ανάμεσα στα εδάφη των ΗΠΑ και Καναδά.

5 Λίμνη Βοστόκ
Όγκος κατά νερό – 5.400 ± 1.600 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – Λίμνη Ανατολή
Τοποθεσία – Ανταρτική


Είναι η μεγαλύτερη λίμνη ανάμεσα σε 400 γνωστές λίμνες και μεγαλύτερη λίμνη στην Ανταρκτική . Το βάθος της είναι 4000 μέτρα και καλύπτεται από πάγο. Πριν από την ανακάλυψή της στα τέλη του 20ου αιώνα, η λίμνη μπορεί να αποτελούσε ένα… σφραγισμένο περιβάλλον για εκατομμύρια χρόνια. Πιστεύεται από ορισμένους ερευνητές ότι η λίμνη μπορεί να φιλοξενεί ασυνήθιστες μορφές ζωής.
Η λίμνη παραμένει σε υγρή κατάσταση ακόμη παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της υψηλής πίεσης από το βάρος του πάγου που βρίσκεται πάνω από αυτή και τη γεωθερμική θερμότητα από τη Γη.

4 Λίμνη Μαλάουι
Όγκος νερού – 8.400 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – η λίμνη Nyasa


Τοποθεσία – Στις και γύρω από τις χώρες Μαλάουι, Τανζανία και Μοζαμβίκη.
Φιλοξενεί περισσότερα είδη ψαριών σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη λίμνη γλυκού νερού. Αποτελεί, ακόμη, τόπο φιλοξενίας για περισσότερα από 1000 είδη κιχλίδων. Εκεί υπάρχουν ακόμη πάνω από 500 σπάνια είδη δεν βρέθηκαν πουθενά αλλού. Βρίσκεται σε μία από τις πιο όμορφες φυσικές γωνιές της Αφρικής μεταξυ Μαλάουι, Μοζαμβίκης και Τανζανίας. Η Λίμνη Μαλάουι εκτείνεται στο 1/5 περίπου της ομώνυμης χώρας, παρέχοντας με πολλούς τρόπους ζωή σε αυτό το μικρό έθνος.

3.Λίμνη Superior
Όγκος νερού – 12.000 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – Gichigami ή Big Water


Τοποθεσία – Μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά στη Βόρεια Αμερική
Η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού ανά περιοχή στον κόσμο στα 82.400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περιέχει περισσότερο νερό από όλες τις άλλες μεγάλες λίμνες της Βόρειας Αμερικής μαζί. Τροφοδοτείται από πάνω από 300 ποτάμια ή πηγές, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Nipigon, Pic, Pigeon και Michipicoten. Εκβάλει στον ποταμό της Αγίας Μαρίας μέχρι τη λίμνη Χούρον. Είκοσι οκτώ είδη ορχιδέας είναι εγγενή γύρω από τη Λίμνη Superior. Η λίμνη Σουπίριορ είναι η μεγαλύτερη από τις «Μεγάλες Λίμνες» όπου σύμφωνα με τον παραδοσιακό διαχωρισμό, η λίμνη Μίσιγκαν και η λίμνη Χιούρον θεωρούνται δύο διαφορετικά συστήματα. Επίσης, είναι η μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού σε έκταση και η τρίτη μεγαλύτερη σε όγκο.

2 Λίμνη Τανγκανίκα
Όγκος κατά νερό – 20.000 κυβικά χιλιόμετρα
Τοποθεσία – Βόλτα κατά μήκος των χωρών του Μπουρούντι, της Ζάμπια, της Τανζανίας, του Κονγκό στην Αφρική


Η Τανγκανίκα είναι μία μεγάλη λίμνη στην κεντρική Αφρική. Θεωρείται ότι είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο σε όγκο νερού και η δεύτερη σε βάθος, με μέγιστο στα 1.470 μέτρα. Η έκταση της λίμνης ανέρχεται σε 32.900 τ.χλμ Διατηρεί πάνω από 250 ποικιλίες ψαριών κιχλίδων. Τροφοδοτείται από πάνω από 50 πηγές ή ποτάμια, συμπεριλαμβανομένων τριών μεγάλων ποταμών Malagarasi, Ruzizi, και Kalambo.

1 Λίμνη Baikal
Όγκος Νερού – 24.000 κυβικά χιλιόμετρα
Aka – Baygal nuur ή φυσική λίμνη, το μαργαριτάρι της Σιβηρίας, η μεγαλύτερη αδελφή των αδελφών λιμνών (Baikal και Khovsgol)
Τοποθεσία – Νότια της Σιβηρίας στη Ρωσία, στην Ασία


Η πιο ογκώδης λίμνη γλυκού νερού. Συγκεντρώνει περισσότερο από το 20% των παγκοσμίως ανεξερεύνητων επιφανειακών γλυκού νερού. Φιλοξενεί περίπου 1.800 είδη φυτών και ζώων, ενώ περίπου 1200 σπάνια είδη βρίσκονται μόνο κοντά στη λίμνη. Εκτιμάται ότι είναι η παλαιότερη λίμνη στον κόσμο (υπάρχει 25 εκατομμύρια χρόνια). Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top