Χαμηλή αυτοεκτίμηση: 7 τρόποι να την ενισχύσετε

eric-ward-akT1bnnuMMk-unsplash1-scaled.jpg

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση βλάπτει την ψυχική σας υγεία. Δείτε τους τρόπους που θα σας βοηθήσουν να την αντιμετωπίσετε.

 

Πώς να σταματήσετε τον αρνητικό διάλογο με τον εαυτό σας

Όλοι έχουν τις κακές και τις καλές τους μέρες. Ανεξαρτήτως όμως από το τι περνάτε στη ζωή σας, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η υποτίμηση του εαυτού σας δεν βοηθάει. Αντ’ αυτού, μπορεί να φέρει ακόμα πιο αρνητικές συνέπειες. Σταματήστε να είστε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας ακολουθώντας τις παρακάτω 7 συμβουλές:

 

Κρίνετε τον εαυτό σας με νηφαλιότητα

Ορισμένα σημεία του εγκεφάλου σας είναι σχεδιασμένα να “σκανάρουν” για προβλήματα, να τα εντοπίζουν και να τα μεγενθύνουν στο μυαλό σας. Γι’ αυτό, αν παρατηρείτε πως η σκέψη σας επιμένει πολύ σε κάποιο πρόβλημα, κάποιο αρνητικό ή ατέλειά σας, σκεφτείτε ότι, μπορεί το μυαλό σας να μην λέει την αλήθεια. Ότι είναι εξαιρετικά προκατειλλημένο και ότι δεν χρειάζεται να το εμπιστεύεστε απολύτως. Αγνοήστε την εσωτερική σας φωνή.

 

Επικεντρωθείτε στα θετικά σας στοιχεία

Ο πόνος και τα αρνητικά στοιχεία ξεχνιούνται δύσκολα, σε αντίθεση με τα θετικά, που λησμονούνται πολύ εύκολα. Για να θυμίζετε στον εαυτό σας τα καλά σας στοιχεία, δοκιμάστε να κοιτάζετε τον εαυτό σας στον καθρέφτη και να εντοπίζετε 3 στοιχεία που σας κάνουν να νιώθετε όμορφα. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε μέρα για τρεις μήνες. Στην αρχή δεν θα πιστεύετε τον εαυτό σας, αλλά όσο περνάει ο καιρός θα αρχίσετε να αγκαλιάζετε αυτά τα στοιχεία και να νιώθετε περήφανοι για αυτά.

 

Διαβάστε επίσης: Χαμηλή αυτοπεποίθηση; Δείτε πως θα την ενισχύσετε

 

Ξεχωρίστε τα αρνητικά που οφείλονται στη διάθεσή σας

Όπως όταν πρέπει να παίρνετε μια ανάσα για να ηρεμήσετε πριν στείλετε ένα οργισμένο email, έτσι και εδώ, πρέπει να μάθετε να αγνοείτε τα αρνητικά σχόλια του εαυτού σας όταν αυτά προέρχονται από την κακή ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεστε τη συγκεκριμένη στιγμή, ή περίοδο. Όταν έχετε κακή διάθεση, ο εαυτός σας τείνει να σας θυμίζει όλα σας τα προβλήματα και να σας τα παρουσιάζει με αρνητική χροιά. Αν αφήσετε λίγο χρόνο να περάσει, όταν αλλάξει η διάθεσή σας και χαλαρώσετε, θα συνειδητοποιήσετε ότι τα τεράστια προβλήματα που βλέπατε πριν, τώρα δεν μοιάζουν και τόσο σημαντικά τελικά.

 

 

Μάθετε να αποδέχεστε τα ελαττώματά σας, αλλά μην τα αγαπήσετε

Αν προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας να αγαπήσει τα ελαττώματά σας, τότε θα αποκτήσετε μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτό που ήδη έχετε. Αντί να προσπαθείτε να τα αγαπήστε, καλύτερα να δοκιμάσετε να τα αποδεχθείτε και να τα μην τα θεωρείτε χειρότερα από όσο πραγματικά είναι.

 

Αναγνωρίστε τα επιτεύγματά σας

Ίσως η παρουσίαση που κάνατε στο γραφείο να μην πήγε τόσο καλά όσο περιμένατε, αλλά μη βασανίζετε τον εαυτό σας περισσότερο από όσο χρειάζεται. Θυμίστε στον εαυτό σας κάποια από τα επιτεύγματά σας  και με αυτό τον τρόπο θα συνειδητοποιήσετε ότι μια κακή παρουσίαση δεν είναι και το τέλος του κόσμου. Η αναγνώριση των επιτυχιών και των επιτευγμάτων βάζει μια άλλη προοπτική μπροστά σε μια αποτυχία.

 

Αναγνωρίστε ότι ο κριτής μέσα σας έχει καλές προθέσεις

Ποτέ μην κριτικάρετε τη φωνή μέσα σας που σας κριτικάρει η ίδια. Τα δύο κακά δεν ισούνται με ένα καλό, γι’ αυτό, αντί να κατηγορείτε την εσωτερική σας φωνή, αναγνωρίστε τους λόγους που είναι αυστηρή μαζί σας και προσπαθήστε να βελτιώσετε τις αδυναμίες που εντοπίζει.

 

Αντιμετωπίστε τις αδυναμίες σας

Το να κριτικάρετε τις αδυναμίες σας αποτελεί μία πράξη αυτοάμυνας. Οι αρνητικές εμπειρίες του παρελθόντος σας κάνουν ευάλωτους, και έτσι το μυαλό σας προσπαθεί να αποτρέψει τη ντροπή, τον θυμό ή την έλλειψη ελέγχου, κριτικάροντάς σας, με αποτέλεσμα να κάνετε τα ίδια λάθη ξανά. Τελικά όμως, η αδυναμία αυτή δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σας την παρουσιάζει το μυαλό σας. Όλα είναι θέμα οπτικής. Δοκιμάστε να έρθετε αντιμέτωποι με τις αδυναμίες σας και εντοπίστε τον τρόπο που μπορείτε να τις εξαλείψετε ή να τις μειώσετε.

Photo by Eric Ward on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top