Κάπνισμα: Πώς θα μειώσετε τους κινδύνους αν επιμένετε να καπνίζετε!

cigarette-lung-bowel-inflammation.jpg

Αν δεν μπορείτε να κόψετε το κάπνισμα, τουλάχιστον υιοθετήστε στην καθημερινή σας ζωή κάποιες υγιεινές συνήθειες, που θα θωρακίσουν τον οργανισμό σας και θα μειώσουν τους κινδύνους…

Είναι γνωστές σε όλους μας οι βλαβερές συνέπειες του καπνού στον οργανισμό μας και δυστυχώς δεν υπάρχει πιο ασφαλής τρόπος να προφυλαχτείτε από αυτές παρά μόνον αν κόψετε το τσιγάρο “μαχαίρι”. Αν όμως επιμένετε να καπνίζετε, προσπαθήστε τουλάχιστον να προφυλάξετε όσο γίνεται τον εαυτό σας και να αποφύγετε κάποια λάθη που κάνουν οι καπνιστές, θέτoντας ακόμα περισσότερο σε κίνδυνο την υγεία τους. Διαβάστε λοιπόν μερικές συμβουλές που μπορεί να σας φανούν χρήσιμες.

ΠΡΟΤΙΜΗΣΤΕ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ… ΑΝΤΙΠΑΘΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ

Καταναλώνετε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως είναι η βιταμίνη C, και τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά, γιατί ο καπνός περιέχει πολλές χημικές ουσίες που έχουν οξειδωτική δράση. Για να προστατεύσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας, θα πρέπει η διατροφή μας να μας παρέχει όλες τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρειαζόμαστε. Τα φλαβονοειδή θεωρούνται ισχυρότατα αντιοξειδωτικά και εξουδετερώνουν τη δράση των ελευθέρων ριζών που προκαλεί το κάπνισμα. Η βιταμίνες C, E και Α βοηθούν στην προστασία των πνευμόνων από τον καπνό και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

* Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C θα βρείτε στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες, στα ακτινίδια, στις ντομάτες, στις πιπεριές και στο φρέσκο λάχανο. Τη βιταμίνη Ε μπορείτε να τη βρείτε στα φυτικά έλαια, στο συκώτι, στα λαχανικά, στο γάλα, στα αυγά και στα δημητριακά. Πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Α είναι το συκώτι, το ασπράδι του αυγού, το βούτυρο και το γάλα.

* Καλό επίσης είναι να πίνετε πολλά ποτήρια νερό, γιατί βοηθούν στην αποβολή των πτυέλων και συμβάλλουν στην κάθαρση των πνευμόνων σας. Ένας καπνιστής πρέπει να πίνει τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα.

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ

Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με το κάπνισμα και την παχυσαρκία δρουν αθροιστικά εναντίον της υγείας σας. O καπνός του τσιγάρου, η νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα ενοχοποιούνται για πρόκληση καρδιαγγειακών νόσων. Η άθληση από την άλλη πλευρά τονώνει την καρδιά, αυξάνει τη διαστολή των αγγείων, και επομένως μειώνει την πίεση, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, κατεβάζει την “κακή” χοληστερίνη και περιορίζει την πιθανότητα σχηματισμού θρομβώσεων. Η αεροβική άσκηση (το κολύμπι, το ποδήλατο και το περπάτημα) ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα περισσότερο από κάθε άλλη μορφή άσκησης. Πριν αρχίσετε οποιοδήποτε πρόγραμμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΠΡΟΦΥΛΑΧΘΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Εκτός από το κύριο ρεύμα καπνού που εισπνέετε όταν καπνίζετε, εισπνέετε και το παράπλευρο ρεύμα από τον καπνό που διαχέεται στο περιβάλλον, και αυτό είναι το παθητικό κάπνισμα. Έχει βρεθεί μάλιστα ότι η ποσότητα κονιτίνης, η οποία είναι παράγωγο της νικοτίνης, στα ούρα είναι αυξημένη στους ενεργητικούς καπνιστές που καπνίζουν σε κλειστούς και μη καλά αεριζόμενους χώρους, ενώ η ποσότητα της ουσίας αυτής σε καπνιστές που καπνίζουν σε ελεύθερους, αεριζόμενους χώρους είναι μικρότερη. Αερίζετε λοιπόν συχνά το χώρο σας και όταν μπορείτε πηγαίνετε μια βόλτα στον καθαρό αέρα, αδειάζετε συχνά τα τασάκια, μην κοιμάστε ποτέ με το τασάκι δίπλα σας γεμάτο. Μην καπνίζετε με κλειστά παράθυρα και αν έχετε κλιματιστικό μην αμελείτε να καθαρίζετε τα φίλτρα του, αν καπνίζετε όταν λειτουργεί. Ο καπνός των τσιγάρων αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αιτίες εσωτερικής ρύπανσης, καθώς περιέχει περισσότερες από 1.000 χημικές ενώσεις, ορισμένες από τις οποίες θεωρούνται καρκινογόνοι, όπως το βενζόλιο και η υδραζίνη. Τα σωματίδια του καπνού είναι μικρά και είναι ικανά να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες. Δεν θα ήταν άσκοπο έξοδο να αγοράσετε έναν ιονιστή για να καθαρίζετε την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Είναι σημαντικό να αναπνέετε καθαρό αέρα τουλάχιστον όταν δεν καπνίζετε.

ΠΟΤΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ

*Μετά τη γυμναστική, για το λόγο ότι οι βρόγχοι είναι πολύ πιο ανοιχτοί, και έτσι ο καπνός εισχωρεί βαθύτερα.

*Όταν είστε ξαπλωμένοι, επειδή η εκπνοή σας είναι πιο αδύναμη, ο αέρας που εκπνέετε είναι λιγότερος, επομένως μένει περισσότερος καπνός μέσα σας.

*Αμέσως μόλις ξυπνάτε. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 60 λεπτά από το πρωινό ξύπνημα, γιατί εκείνη την ώρα ο οργανισμός μας βρίσκεται σε μια διαδικασία “κάθαρσης”, δηλαδή προσπαθεί να αποβάλει τα πτύελα και να καθαρίσει τους πνεύμονες. Ο καπνός σε αυτή τη φάση μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαδικασία και οι βλέννες να παραμείνουν μέσα σας.

*Στην κρεβατοκάμαρα. Αν έχετε αυτή την κακιά συνήθεια, τουλάχιστον αερίζετε το χώρο πριν πέσετε για ύπνο .

*Αν υποφέρετε από κάποια ίωση. Το κάπνισμα θα επιδεινώσει την κατάστασή σας. Μάλιστα, αν καπνίζετε παρόλο που μια ίωση σας αναγκάζει να παραμείνετε στο κρεβάτι, σημαίνει ότι είστε ιδιαίτερα εθισμένοι στο τσιγάρο.

*Πριν από μια εγχείρηση, θα πρέπει να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι είστε καπνιστής, γιατί ορισμένες φορές συνιστάται η διακοπή του καπνίσματος τουλάχιστον δέκα μέρες πριν την εγχείρηση. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε και τον αναισθησιολόγο.

Προφυλάξτε το στόμα σας

Δώστε έμφαση στη στοματική υγιεινή, και αυτό γιατί σε αρκετούς καπνιστές προκαλείται λευκοπλακία, η οποία εκδηλώνεται με τη μορφή λευκών επιφανειών στο βλεννογόνο του στόματος, τον ουρανίσκο ή τη γλώσσα. Τις περισσότερες φορές είναι ανώδυνες και δεν προκαλούν ανησυχία στον ασθενή. Το κάπνισμα και η κακή στοματική υγιεινή, σε συνδυασμό ιδίως με το αλκοόλ, θεωρούνται κύριες αιτίες δημιουργίας τους. Η λευκοπλακία θεωρείται προκαρκινική κατάσταση. Η επίσκεψη στο γιατρό, αν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα γίνει αντιληπτό, μπορεί να αποτρέψει κάθε δυσάρεστη εξέλιξη.

ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΚΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ

Προσπαθήστε να μειώσετε το αριθμό των τσιγάρων σας και σκεφτείτε ότι πολλά από τα τσιγάρα που καπνίζετε τα καπνίζετε από συνήθεια και όχι από βιολογική εξάρτηση. Η συνήθεια αυτή στηρίζεται στο γεγονός ότι η επανάληψη μιας κίνησης πολλές φορές καταλήγει στο να μας γίνεται απαραίτητη. Ακόμη, ο καπνιστής έχει συνδυάσει το τσιγάρο με τον καφέ, την έξοδο με τους φίλους, τη δουλειά κτλ. Έτσι, όταν υπάρχουν καταστάσεις με τις οποίες ο καπνιστής έχει συνδυάσει το κάπνισμα, ανάβει τσιγάρο, ασχέτως αν έχει ανάγκη για νικοτίνη εκείνη τη στιγμή. Την άλλη φορά λοιπόν που θα ανάψετε ένα τσιγάρο σκεφτείτε αν πραγματικά το έχετε ανάγκη. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον εκνευρισμό που σας προκαλεί η στέρηση του τσιγάρου με δημιουργικές ασχολίες, σπορ και ψυχαγωγία. Αν λοιπόν δεν μπορείτε να το κόψετε τελείως, τουλάχιστον μειώστε το. Όσο περισσότερο καπνίζει κανείς, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος να αναπτύξει κακοήθειες στο ανώτερο αναπνευστικό. Οι φανατικοί καπνιστές (όσοι κάνουν πάνω από 40 τσιγάρα την ημέρα) έχουν 17,6% περισσότερες πιθανότητες, ενώ για τους πιο φρόνιμους το ποσοστό πέφτει στα 3,3%-3,5%.

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Ο προληπτικός έλεγχος είναι πολύ σημαντικός αν καπνίζετε. Αν είστε φανατικοί καπνιστές και πάνω από 50 ετών, πρέπει να κάνετε ακτινογραφία θώρακος μία φορά το χρόνο. Με την ίδια συχνότητα πρέπει να γίνεται και ο καρδιολογικός έλεγχος, καθώς το κάπνισμα -ως γνωστόν- προκαλεί καρδιαγγειακές παθήσεις. Το εμβόλιο γρίπης για τους καπνιστές μετά τα 50 θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως;;;; και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου για καπνιστές πάνω από 62 ετών. Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με το γιατρό σας. Ένας τρόπος για να ελέγξετε την αναπνευστική σας ικανότητα είναι το ροόμετρο, το οποίο μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο. Το ροόμετρο μετράει την εκπνευστική σας ικανότητα σε λίτρα ανά λεπτό. Με αυτό θα δείτε πόσο ελεύθερη είναι η αναπνευστική σας δίοδος.

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ

Τα φίλτρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο;

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα φίλτρα μειώνουν τους κινδύνους που απορρέουν από το κάπνισμα* απεναντίας μάλιστα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι τα φίλτρα μπορεί να είναι αιτία κακοήθειας.

Μήπως είναι καλύτερα να καπνίζω lights ;

Το κάπνισμα βλάπτει τον οργανισμό με κάποια συγκεκριμένα συστατικά, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, το οποίο παράγεται κατά την καύση και είναι το ίδιο τόσο στα lights όσο και στα κανονικά τσιγάρα. Παράλληλα, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν ένας καπνιστής ξαφνικά δοκιμάζει πιο ελαφριά τσιγάρα, εισπνέει βαθύτερα τον καπνό, και έτσι η ποσότητα νικοτίνης που λαμβάνει είναι η ίδια με αυτή που εισέπνεε όταν κάπνιζε τα λεγόμενα βαριά τσιγάρα. Ακόμη, καταλήγει να κάνει περισσότερα τσιγάρα για να πάρει την ποσότητα νικοτίνης που ήταν συνηθισμένος να λαμβάνει πριν “περάσει” στα lights. Επομένως, το κάπνισμα είναι το ίδιο βλαβερή συνήθεια και στην περίπτωση των “ελαφριών” τσιγάρων.

Τσιγάρο, πούρο ή στριφτά; Υπάρχει διαφορά;

Κάποιος που καπνίζει 2-3 πούρα την ημέρα κινδυνεύει το ίδιο, ίσως και περισσότερο, με κάποιον που καπνίζει τσιγάρα να νοσήσει από τις ασθένειες που οφείλονται στην εισπνοή του καπνού. Το κάπνισμα πούρου προδιαθέτει για την εμφάνιση κάποιων μορφών καρκίνου (των χειλέων, για παράδειγμα) περισσότερο απ’ ό,τι το κάπνισμα του τσιγάρου. Αυτό οφείλεται στην ιδιαίτερα μεγάλη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στην περιοχή. Συνεπώς, είτε τσιγάρο καπνίζει κάποιος είτε πούρο, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του. Τα στριφτά τσιγάρα μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε το κάπνισμα, αν μειώνετε σταδιακά την ποσότητα καπνού που βάζετε στο χαρτάκι. Επίσης, μειώνετε και τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζετε, εφόσον απασχολείστε περισσότερη ώρα με τη διαδικασία δημιουργίας τους. Ενδεχομένως λοιπόν να είναι καλύτερα να καπνίζετε στριφτά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι λιγότερο επιβλαβή.

Πηγή:

Μάνος Σιγανός από Vita

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top