6 παραδοσιακά καπέλα από όλο τον κόσμο και η ιστορία τους

image.jpg

Πριν βάλετε το καπελάκι σας στραβά για να βγείτε έξω ρίξτε μια ματιά σε μερικά από τα πιο διάσημα και πολυφορεμένα καπέλα του κόσμου!

Σομπρέρο

Ορισμένα καπέλα έχουν καθαρά αισθητική αξία. Άλλα, όπως το sombrero, έχουν πιο χρηστική. Το γνωστό καπέλο του Μεξικού με το μεγάλο πλάτος έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει τους χρήστες από τον ήλιο, παίρνοντας το όνομά του από την ισπανική λέξη sombra που θα πει “σκιά”. Πράγματι είναι ένα μεγάλο καπέλο, συνήθως φτιαγμένο από ψάθα ή από κάποιο άλλο φυσικό υλικό που χρησιμοποιούν οι Μεξικανοί για να προστατεύονται από τον δυνατό ήλιο.

Το σομπρέρο έχει μεγάλο γείσο για να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερη σκιά, ιδίως κατά τις μεσημεριανές ώρες που ο ήλιος είναι πιο καυτός. Παρόλο που η ακριβής προέλευση του καπέλου είναι άγνωστη, μια δημοφιλής θεωρία το αποδίδει στους κασμίτες του Κεντρικού Μεξικού και έχει ιστορικά συνδεθεί με την κοινωνικοοικονομική τους κατάσταση. Τα διακοσμητικά στοιχεία του, λ.χ. τα πιο ακριβά υλικά, όπως η τσόχα σε αντίθεση με το άχυρο που χρησιμοποιείται σε πιο φθηνά καπέλα, αποτελούσαν δείκτες πλούτου. Σομπρέρο είναι ένα είδος παραδοσιακού καπέλου που φοράνε κυρίως οι κάτοικοι στην Κεντρική Αμερική και κυρίως στο Μεξικό, αλλά και στη Νότια Αμερική.

Καπέλο Μπους Αυστραλίας

Το καπέλο Bush αρχικά χρησιμοποιήθηκε από το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας το 1885 και αποτελεί βασικό στοιχείο της στολής του Αυστραλιανού Στρατού από το 1903. Δεν προοριζόταν, όμως, μόνο για τους στρατιώτες, αφού οι κατασκευαστές καπέλων Akubra και άλλοι είχαν αρχίσει να πουλούν τα καπέλα αυτά στο ευρύ κοινό φέρνοντάς τα στη μόδα από τις αρχές του 1900. Το κλασικό καπέλο είναι άνετο και φτιαγμένο με γούνα κουνελιού.

Σκωτσέζικο Tam Oshanter

Οι σκωτσέζοι άντρες το φορούσαν από το 16ο αιώνα, αλλά τότε ο Tam Oshanter από όπου πήρε το όνομά του το συγκεκριμένο καπέλο δεν ήταν γνωστός μέχρι που ο Robert Burns δημοσίευσε ένα ποίημα με το όνομα του το 1790. Το δισκοειδές καπέλο της Σκωτίας φορούσαν αποκλειστικά οι άντρες μέχρι τη δεκαετία του 1920, όταν έγιναν και γυναικεία μόδα σε Ευρώπη και Αμερική.

Καπέλο Άμις – Πενσυλβάνια (ΗΠΑ)

Είναι αξιοσημείωτο το πώς οι Άμις, στην προσπάθειά τους να ντυθούν λιτά χωρίς να τραβήξουν τα βλέμματα, έγιναν trendsetters. Ακόμα και ο John Lennon αποθανατίστηκε φορώντας το, ενώ η Dior Homme το έβγαλε στην πασαρέλα για την κολεξιόν Φθινόπωρο/Χειμώνας 2011. Η εκκλησία των Άμις ιδρύθηκε μετά το σχίσμα με τους Αναβαπτιστές (μιας χριστιανικής ομολογίας που εμφανίστηκε τον 15ο αιώνα στην Ευρώπη) στην Ελβετία κατά το 1693, με ηγέτη τον Jakob Ammann.

Η χριστιανική αδελφότητα, που μεταφράζει κυριολεκτικά τη Βίβλο, μετανάστευσε στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αμερική και κυρίως στην Πενσιλβάνια.

Ακόμα και σήμερα μιλούν μια ιδιαίτερη διάλεκτο, που ονομάστηκε κοινώς πενσιλβανικά γερμανικά. Οι Άμις ακολουθούν έναν ιδιαίτερα απλό τρόπο ντυσίματος, που συμβαδίζει με την απλότητα του τρόπου ζωής και της κοσμοθεωρίας τους. Τα ρούχα τους είναι χειροποίητα και συνήθως σε σκούρα χρώματα, ενώ ο τρόπος ραφής τους είναι και αυτός λιτός.

Καπέλο Παναμά

Φτιαγμένο από πλεγμένα φύλλα του φυτού toquilla, παράγεται ουσιαστικά στο Εκουαδόρ. Πήραν το όνομά τους γιατί ταξίδεψαν για πρώτη φορά με πλοίο μέσω του στενού του Παναμά που αποτελούσε διεθνή σταθμό διακίνησης εμπορευμάτων.  Το Panama Hat ξεκίνησε από το Εκουαδόρ και έγινε μόδα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται, ωστόσο, πια για μια διαχρονική επιλογή…

Όταν ο πρόεδρος της Αμερικής Roosevelt εμφανίστηκε με αυτό στα εγκαίνια της Διώρυγας του Παναμά άθελα του ξεκίνησε μια μόδα που άφησε ιστορία.

Από εκεί πήρε την ονομασία του το καπέλο Παναμά και από τότε φορέθηκε παντού και αγαπήθηκε από όλους. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί το απόλυτο must του καλοκαιριού. Πρόκειται πράγματι για ένα καπέλο που ξεχωρίζει για τη φινέτσα που δίνει σε εκείνον που το φορά.

Το «Panama hat» μας παραπέμπει στην εικόνα του Σον Κόνερι ή του Anthony Hopkins και άλλων πολλών διασήμων που το φορούσαν. Πολλές κλασσικές ταινίες, όπως το όσα παίρνει ο Άνεμος ή το Casablanca το προέβαλαν ως το απόλυτο αξεσουάρ.

Το συγκεκριμένο καπέλο εμφανίζεται σε όλες τις καλοκαιρινές κυρίως κολεξιόν κάθε χρόνο, όπως στη Luis Vuitton, YSL και άλλες.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα λάτρευε τα Panama Hats και θεωρούσε ότι θα βρίσκονται πάντα στη μόδα. Για να κατασκευαστεί ένα καπέλο Παναμά απαιτούνται αμέτρητες και κοπιαστικές ώρες χειροποίητης ύφανσης.

Τυρολέζικο

Επίσης γνωστό ως αλπικό ή βαυαρικό καπέλο, το τυρολέζικο καπέλο είναι δημοφιλές σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Ελβετία. Προέρχεται από το Τιρόλο, μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα στην σημερινή Ιταλία και την Αυστρία, και παρέμεινε αναπόσπαστο στοιχείο της μόδας κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Το τυρολέζικο καπέλο ήταν συνήθως κατασκευασμένο από πράσινη τσόχα και ήταν στολισμένο με φτερά, λουλούδια ή άλλα στολίδια. Δεν φοριέται πλέον καθημερινά, αλλά το παραδοσιακό αυτό καπέλο παραμένει έμβλημα του Τιρόλο και του βαυαρικού πολιτισμού μέχρι σήμερα.

Από το 1860, τα καπέλα είχαν αρχίσει να έχουν τον ρόλο ενός αξεσουάρ που είναι λιγότερο λειτουργικό, αλλά πιο πολύ διακοσμητικό. Πολλά μοιάζουν με στέμματα. Είναι η εποχή που έρχεται στη μόδα το τυρολέζικο καπέλο, το οποίο ήταν διακοσμημένο με κονκάρδες και κορδέλες.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top