5 «ευρωπαίες» ομελέτες που θα γλείφεις τα δάκτυλά σου!

omeleta.jpg

Πείνασες; Ανακάλυψε 5 πεντανόστιμες ομελέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Ισπανική ομελέτα

Για 4 άτομα

ΥΛΙΚΑ

* 4 αυγά

* 4 κουταλιές ελαιόλαδο

* 4 κολοκυθάκια

* 4 πιπεριές

* 4 σκελίδες σκόρδο

* 4 κλαδάκια μαϊντανό

* 1 κουταλάκι πάπρικα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόψε τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και τις πιπεριές σε  λεπτά ραβδάκια. Ψιλόκοψε τον μαϊντανό και στη συνέχεια  λιώσε το σκόρδο. Χτύπα τα αυγά και σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρετε στο λάδι όλα τα υλικά. Έπειτα πρόσθεσε το μαϊντανό και την πάπρικα. Πρόσθεσε τα αυγά. Μόλις ψηθεί από τη μια πλευρά, τη γυρνάς και από την άλλη. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμη.

Ελληνική Ομελέτα

Υλικά

  • αυγά 4

  • 1 ώριμη ντομάτα κομμένη σε κύβους

  • πιπεριά πράσινη 1 κομμένη σε κύβους

  • φρέσκο κρεμμύδι 1 ψιλοκομμένο

  • ½ κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

  • φέτα σκληρή 100 γρ.

  • γραβιέρα 100 γρ.

  • βούτυρο 40 γρ.

  • λίγο αλάτι

  • πιπέρι

  • 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι

Εκτέλεση

  • Κόψε κομματάκια τη φέτα και τρίψε σε χοντρό τρίφτη τη γραβιέρα. Σε ένα μεγάλο σκεύος -κατάλληλο και για φούρνο- ζέστανε τα 2/3 από το βούτυρο και σόταρε τα κρεμμυδάκια και το ξερό κρεμμύδι ώσπου να μαλακώσουν.

  • Τράβηξε το από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Πρόσθεσε το κίτρινο τριμμένο τυρί. Σε ένα μπολ ανέμειξε τη φέτα, την ντομάτα και την πιπεριά, πρόσθεσε αλάτι και λίγο λάδι.

  • Σε κάποιο άλλο μπολ χτύπα τα αυγά με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο, 2 νερό και πρόσθεσε αλάτι – πιπέρι ανακατεύοντας. Βάλε το τηγάνι με τα κρεμμύδια να ζεσταθεί σε χαμηλή φωτιά και έπειτα πρόσθεσε τα χτυπημένα αυγά από πάνω. Ανασήκωσε λίγο ακόμη. Σκέπασε το τηγάνι και άφησε την ομελέτα να σιγοψηθεί για 8’ περίπου.

  • Όταν είναι έτοιμη, βάλε τη στο γκριλ μέχρι να ροδίσει. Από πάνω βάλε ποσότητα από τη φέτα, ντομάτα και πιπεριά.

Ιταλική φριτάτα

Υλικά

  • 4 μεγάλα αυγά

  • 40 g τυρί παρμεζάνα

  • Αλάτι

  • Μαύρο πιπέρι

  • 400 g βρασμένα μακαρόνια

  • Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ, ενώ στο τέλος βάζουμε την παρμεζάνα. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακάτεψέ τη καλά και στη συνέχεια ανάμειξε με τα ζυμαρικά.

Για να μαγειρέψεις τη φριτάτα ζεσταίνεις 3 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα αντικολλητικό σκεύος κατάλληλο και για φούρνο 26 εκ. σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε το μείγμα της ομελέτας και μαγείρεψε το για 5 λεπτά ή μέχρι να γίνει τραγανό. Στη συνέχεια βάλε για άλλα πέντε λεπτά στο φούρνο την ομελέτα. Έπειτα προσεκτικά τοποθέτησε τη σε ένα πιάτο γύρνα το από την άλλη πλευρά πάνω στο σκεύος και στη συνέχεια βάλ’ τη πίσω στο φούρνο για άλλα 5 λεπτά. Σέρβιρε με λίγη έξτρα παρμεζάνα από πάνω.

Γαλλική ομελέτα

Υλικά για 1 άτομο

3 αβγά χωρισμένα ασπράδια και κρόκοι

λίγο γάλα

αλάτι

πιπέρι

1 κουταλιά βούτυρο

Εκτέλεση

Χτυπάμε τους κρόκους. Προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι ανάλογα με την αρεσκεία μας.

Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και αναμειγνύουμε με τους κρόκους απαλά να μην ξεφουσκώσει το ασπράδι.

Σε αντικολλητικό τηγάνι και ζεστό μάτι βάζουμε το βούτυρο και αφού λιώσει ρίχνουμε το μείγμα. Το ψήνουμε σε μέτρια φωτιά και αφού ψηθεί το γυρίζουμε προσεκτικά να ψηθεί και από την άλλη μεριά.

Σερβίρετε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανο.

Κρητική ομελέτα

Υλικά:

  • 1 κιλό μανιτάρια

  • 300  γραμμάρια απάκι

  • 6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

  • 8 μεγάλα αυγά

  • 2/3 κούπας γάλα

  • αλάτι και πιπέρι

  • 100-150 γραμμάρια κεφαλογραβιέρα Κρήτης

Εκτέλεση

Πλένουμε τα μανιτάρια και τ’ αφήνουμε να στραγγίξουν. Τα κόβουμε σε κομματάκια. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι  το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα αλατίζουμε, αφού βγάλουν τα υγρά τους. Κόβουμε σε κύβους ή σε ραβδάκια το απάκι. Όταν τα μανιτάρια αρχίζουν να ροδοκοκκινίζουν, προσθέτουμε το απάκι και ανακατεύουμε ώστε να σωταριστεί ελαφρά.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top