10 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για τα εμβόλια

covid_vaccine_stock-824x549-1.jpg

Close-up medical syringe with a vaccine.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και η ιστορία των εμβολίων το αποδεικνύει!

Θανατηφόρες ασθένειες που μπορούν να αποφευχθούν με ένα απλό εμβόλιο εξακολουθούν να απειλούν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ειδικά τα παιδιά. Κάθε παιδί αξίζει μια ευκαιρία στη ζωή. Έχουμε τα όπλα για να σταματήσουμε αυτές τις ασθένειες με συλλογικές παγκόσμιες προσπάθειες, μέσω των οποίων σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Αλλά αυτή τη στιγμή, η πρόοδός μας ενάντια σε ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με εμβόλια, όπως η ιλαρά, βρίσκεται σε κίνδυνο.

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δημοσίευσε νέα στοιχεία που δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων ιλαράς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκατομμύρια παιδιά δεν λαμβάνουν τα εμβόλια που χρειάζονται, είτε επειδή ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή πολέμου και δεν έχουν πρόσβαση, είτε επειδή οι γονείς τους διστάζουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους λόγω παραπληροφόρησης.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές.

Τα εμβόλια σώζουν έως και 3 εκατομμύρια παιδιά το χρόνο από θανατηφόρες ασθένειες. Την ίδια στιγμή, ένα στα πέντε παιδιά, 19 εκατομμύρια παγκοσμίως , δεν έχει πρόσβαση στα εμβόλια που χρειάζονται για να παραμείνουν υγιή.

Ενώ το κόστος των παιδικών εμβολίων έχει πέσει σε χαμηλό επίπεδο, εν μέρει χάρη στις προσπάθειες της UNICEF, υπάρχει ακόμη περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει για να καλυφθεί το χάσμα στην πρόσβαση.

Από το 2000, το εμβόλιο της ιλαράς έχει σώσει περισσότερες από 21 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Την ίδια χρονιά, οι ΗΠΑ εξάλειψαν την ιλαρά χάρη στην εθνική προσέγγιση εμβολίων.

Δυστυχώς, η έλλειψη πρόσβασης σε εμβόλια, η κατάρρευση των υποδομών υγείας λόγω συγκρούσεων και αστάθειας και ο αυξανόμενος δισταγμός απέναντι στον εμβολιασμό έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση των αναφερόμενων κρουσμάτων ιλαράς στην Αμερική τα τελευταία χρόνια. Από 12 περιπτώσεις για το 2016 έγιναν 16.689 για το 2018, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Χάρη στις προσπάθειες εμβολιασμού, ο αριθμός των κρουσμάτων πολιομυελίτιδας μειώθηκε από 350.000 ετησίως σε μόλις 33 περιπτώσεις πέρυσι.

Αυτή η πρόοδος οφείλεται σε ένα εμβόλιο κατά του ιού της πολιομυελίτιδας που παραδόθηκε μέσω εκτεταμένων εκστρατειών ανοσοποίησης, ένα επίτευγμα που κατέστη δυνατό μέσω της συνεργασίας μεταξύ παγκόσμιων οργανισμών, εθνικών κυβερνήσεων, ανθρωπιστικών φορέων και εργαζομένων πρώτης γραμμής στον τομέα της υγείας. Ωστόσο, η συνέχεια θα είναι κρίσιμη για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας στις χώρες όπου παραμένει μέχρι και σήμερα, οι οποίες υποφέρουν από συγκρούσεις και αστάθεια.

Ο ροταϊός είναι η πιο κοινή αιτία σοβαρής και συχνά θανατηφόρου διάρροιας μεταξύ των παιδιών και μπορεί εύκολα να προληφθεί με ένα εμβόλιο.

Μέχρι σήμερα, περισσότερες από 90 χώρες έχουν εισαγάγει εμβόλια κατά του ροταϊού ως μέρος των εθνικών τους προγραμμάτων ανοσοποίησης. Η Gavi, the Vaccine Alliance, μια παγκόσμια σύμπραξη για την υγεία, που εργάζεται για την αύξηση της πρόσβασης σε εμβόλια, υποστηρίζει την εισαγωγή εμβολίων ροταϊού σε πολλές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Επί του παρόντος βρίσκεται σε εξέλιξη μια κλινική δοκιμή για ένα νέο καθολικό εμβόλιο γρίπης, το οποίο θα εξαλείψει την ανάγκη ανανέωσης του εμβολίου κατά της γρίπης από έτος σε έτος και θα αυξάνει την προστασία από τα στελέχη της γρίπης.

Όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια έχουν δοκιμαστεί αυστηρά σε κλινικές δοκιμές και παρακολουθούνται συνεχώς ως προς την ποιότητά τους μόλις φτάσουν στην αγορά. Οι περισσότερες, αν υπάρχουν, αντιδράσεις στα εμβόλια είναι βραχυπρόθεσμες και περιλαμβάνουν μόνο μικρό ερεθισμό.

Τα εμβόλια θεωρούνται η «καλύτερη αγορά» στην παγκόσμια υγεία. Κάθε $1 που επενδύεται σε εμβολιασμούς αποφέρει 44$ σε οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, σύμφωνα με τη UNICEF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι κορυφαίος υποστηρικτής των παγκόσμιων προγραμμάτων εμβολιασμού, τα οποία αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού των ΗΠΑ.

Τα εμβόλια θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), μιας παγκόσμιας ατζέντας που εγκρίθηκε από 193 χώρες το 2015 για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου για όλους. Αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη της φτώχειας (SDG 1), την επίλυση της παγκόσμιας πείνας (SDG 2) και τη βελτίωση της καλής υγείας και ευημερίας (SDG 3).

Τα εμβόλια μπορούν να σταματήσουν τον υποσιτισμό της παιδικής ηλικίας, αποτρέποντας τις ασθένειες να στερήσουν θρεπτικά συστατικά από τον οργανισμό των παιδιών. Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα ανοσοποιημένα παιδιά γίνονται πιο υγιείς και παραγωγικοί ενήλικες μεγαλώνοντας.

Αυτό το διάστημα, ο ΠΟΥ δοκιμάζει ένα νέο εμβόλιο για την προστασία από την ελονοσία, μια από τις παλαιότερες και πιο θανατηφόρες ασθένειες του πλανήτη, η οποία σκοτώνει περίπου 435.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, η πλειονότητα των οποίων είναι παιδιά που ζουν σε χώρες επιρρεπείς στην ελονοσία, στην υποσαχάρια Αφρική .

Οι ανοσοποιήσεις μπορούν να σταματήσουν την ανάπτυξη νέων ανθεκτικών στελεχών βακτηρίων, καθώς και να αποτρέψουν την εξάπλωση ασθενειών που απαιτούν αντιβιοτικά για να καταπολεμηθούν.

Διαβάστε ακόμα:

Πώς να βελτιώσετε την προσωπικότητά σας, σύμφωνα με τη νευροεπιστήμη

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top