Τα συχνότερα λάθη των νέων οδηγών

λάθη-νέων-οδηγών.jpg

Είναι εξακριβωμένο πως οι νέοι σε ηλικία οδηγοί ευθύνονται σε μεγαλύτερο βαθμό για την πρόκληση ατυχημάτων σε σχέση με μεγαλύτερους. Οι παράγοντες που συντελούν σε αυτό είναι τόσο η έλλειψη οδηγητικής εμπειρίας και επομένως και η ικανότητα έγκαιρης αντίδρασης σε απρόοπτα, όσο και η τάση των νέων για πιο επικίνδυνη οδήγηση και η μεγαλύτερη απόσπαση προσοχής που τους χαρακτηρίζει κατά την οδήγηση. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα λαθών που παρατηρούνται συχνά στους νέους οδηγούς.

Απόσπαση προσοχής

Η ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο, η δυνατή μουσική, η κατανάλωση φαγητού και καφέ κατά τη διάρκεια της οδήγησης, είναι παράγοντες που αποσπούν έντονα την προσοχή από το τιμόνι και δυστυχώς είναι συνήθειες πολλών νέων, που συχνά οδηγούν σε ατυχήματα. Σε έρευνα που έγινε το 2007 στην Καλιφόρνια μεταξύ νέων ηλικιακά οδηγών, το 89% είχε δει συνομήλικούς τους να μιλάνε στο κινητό τους τηλέφωνο ενώ οδηγούσαν, ενώ οι μισοί συμμετέχοντες παραδέχτηκαν πως το είχαν κάνει και οι ίδιοι.

Υπερβολική ταχύτητα

Αρκετοί είναι οι οδηγοί που υπερβαίνουν τα όρια ταχύτητας, όμως αυτή η οδηγητική συμπεριφορά παρατηρείται πιο έντονα στους νέους. Η τάση των νέων να παίρνουν ρίσκα, η αδυναμία τους να καταλάβουν πόσο επηρεάζεται ο χρόνος αντίδρασης ενός οδηγού όσο αυξάνεται η ταχύτητα, πολλές φορές και η πρόθεσή τους να εντυπωσιάσουν τους συνομήλικούς τους, τους κάνει να οδηγούν πιο γρήγορα από το μέσο όρο των οδηγών, με αρνητικές συχνά συνέπειες. Σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στην Ουάσιγκτον, ο παράγοντας ταχύτητα οδηγούσε σε 50% περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα όταν οδηγούσαν νέοι έως 20 ετών, σε σχέση με το ηλικιακό γκρουπ 21-49 ετών.

 

Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Η οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ είναι από τους πιο επικίνδυνους παράγοντες για την πρόκληση ατυχήματος. Όταν συνδυάζεται και με τη χρήση άλλων ουσιών, όπως π.χ. μαριχουάνα γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη η οδήγηση. Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ κατέληξε πως όταν κάποιος οδηγούσε μετά από κατανάλωση μαριχουάνας, ο χρόνος αντίδρασής του επιβραδυνόταν κατά 0,9 δευτερόλεπτα όταν οδηγούσε με 90 περίπου χλμ/ώρα. Αυτό μεταφράζεται σε διάνυση 24 παραπάνω μέτρων στο δρόμο. Όταν η μαριχουάνα είχε συνδυαστεί και με αλκοόλ τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 1,6 δευτερόλεπτα και 42 μέτρα. Η απροθυμία λοιπόν πολλών νέων να αφήσουν το αυτοκίνητο όταν έχουν πιει μπορεί να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα.

Μη τήρηση αποστάσεων

Είτε λόγω αμέλειας, είτε από υπερβάλλουσα εμπιστοσύνη στις οδηγητικές τους ικανότητες, κάποιες φορές ακόμα και από μια διάθεση εντυπωσιασμού μέσω παράτολμης οδήγησης, συχνά οι νέοι οδηγοί δεν τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις που θα τους επιτρέψουν να αντιδράσουν καίρια σε ένα απότομο φρενάρισμα του μπροστινού αυτοκινήτου.

Διαβάστε ακόμη:

Αυτοκίνητο: 10 τρόποι για να μειώσετε την κατανάλωση καυσίμου

Οδήγηση χωρίς ζώνη ασφαλείας

Η άγνοια κινδύνου που χαρακτηρίζει πολλές φορές τους νέους, και η κακώς διαδεδομένη αντίληψη πως η παράτολμη οδήγηση θα εντυπωσιάσει τους συνομήλικούς τους, τους οδηγεί όχι μόνο στην ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας αλλά και στην συχνή παράλειψη της ζώνης ασφαλείας. Σε έρευνα του 2006 στις Η.Π.Α. μόλις το 74% των νέων έως 24 ετών απάντησε πως φορούσε συστηματικά ζώνη ασφαλείας, ποσοστό πολύ χαμηλό σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα οδηγών. Πιθανότατα βέβαια αυτό το ποσοστό να έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως καθώς όλα σχεδόν τα σύγχρονα αυτοκίνητα έχουν σύστημα ηχητικής ειδοποίησης για το δέσιμο της ζώνης. Όσο κι αν κάποιοι βρίσκουν ενοχλητικά αυτά τα συστήματα, σίγουρα έχουν σώσει ζωές.

Κακή συντήρηση του αυτοκινήτου

Συχνά οι νέοι παραλείπουν να κάνουν σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου που οδηγούν. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ένας νέος οδηγός να επενδύσει σε ένα καλό ηχοσύστημα ή σε ακριβές ζάντες για το αυτοκίνητό του, ενώ παράλληλα να δείχνει αδιαφορία ως προς τους χρόνους των σέρβις, του ΚΤΕΟ ή της αλλαγής λαδιών. Επίσης, οι νέοι τείνουν να εντυπωσιάζονται από τα φαντεζί σπορ αυτοκίνητα και να επιλέγουν κυρίως με γνώμονα την εμφάνιση και όχι την ασφάλεια. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις αυτών που αν και έχουν συναίσθηση της ανάγκης για καλή συντήρηση του οχήματός τους, κάποιες φορές το αμελούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Σε κάθε περίπτωση, ένα κακοσυντηρημένο όχημα μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας.

 

 

 

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top