10 ιδέες για να αναβαθμίσετε τον κήπο σας

veronica-reverse-qYwyRF9u-uo-unsplash.jpg

 

Ανακαλύψτε έξυπνους τρόπους να μεταμορφώσετε τον κήπο σας χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο ή χρήματα

  • Κάντε τον κήπο σας αθόρυβο

Τοποθετώντας τα κατάλληλα φυτά στον κήπο σας μπορείτε να αποφύγετε τους ενοχλητικούς θορύβους. Η αποτελεσματικότητα τους στον έλεγχο των θορύβων εξαρτάται από τη σωστή επιλογή και τοποθέτηση των κατάλληλων φυτών στον κήπο. Φυτέψτε φυτά περιμετρικά του μπαλκονιού σας ή του κήπου, τα οποία φιλτράρουν ένα σημαντικό ποσοστό ήχου. Όλα τα φυτά απορροφούν τους θορύβους, αλλά πιο κατάλληλα για αυτή τη δουλειά είναι ο κισσός και η πασσιφλόρα. Γενικότερα, επιλέξτε φυτά με σαρκώδη φύλλα και πολλά λεπτά κλαδιά. Προτιμήστε αειθαλή φυτά που δεν ρίχνουν τα φύλλα τους για να έχετε ηχομόνωση όλο το χρόνο.

 

  • Ποτίστε τη σωστή ώρα

Το πότισμα στην κατάλληλη ώρα είναι ζωτικής σημασίας για τον κήπο σας. Τώρα που μπαίνει καλοκαίρι καλό είναι να ποτίζετε είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε μετά τη δύση του ηλίου και να αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες. Το πότισμα νωρίς το πρωί θα παρέχει στα φυτά σας την υγρασία που χρειάζονται όλη την ημέρα. Αντίθετα το μεσημεριανό πότισμα μπορεί να τα καταστρέψει ή να έχει συνέπεια την εμφάνιση καφέ κηλίδων στα φυλλώματα.

  • Μετατρέψτε τον κήπο σας σε βιολογική αγορά

Φροντίζετέ καθημερινά τον κήπο σας για να παραμείνετε υγιείς. Έτσι έχετε κίνητρο να κινηθείτε. Μια καλή ιδέα είναι να φυτέψετε ένα λαχανόκηπο για να μάθετε τα παιδιά σας και την οικογένειά σας να τρώνε πιο υγιεινά. Σε έρευνα από το Πανεπιστήμιο Α & Μ στο Τέξας διαπιστώθηκε ότι τα μικρά παιδιά που περνούσαν 30 λεπτά κάθε εβδομάδα για δύο μήνες φροντίζοντας τον κήπο είχαν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν λαχανικά και φρούτα.

  • Ανακυκλώστε και δώστε τροφή στον κήπο σας

Θα γνωρίζετε ίσως ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οικιακών σκουπιδιών αποτελούνται από υπολείμματα φαγητών. Τα συστατικά που περιέχουν, ωστόσο, αυτά τα υπολείμματα αποτελούν μια θρεπτική τροφή για τα φυτά σας. Μπορείτε, λοιπόν, να τα μετατρέψετε σε κομπόστ, και να τα χρησιμοποιήσετε ως λίπασμα για τον κήπο σας. Η διαδικασία μετατροπής των οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα είναι απλή. Χρειάζεται μόνο ένας ειδικός κάδος. Εσείς απλώς ρίχνετε τα οργανικά σας σκουπίδια στον κάδο και αφήνετε τη φύση να κάνει τη δουλειά της. Φροντίστε μόνο να ανακατεύετε σε τακτά διαστήματα το περιεχόμενο του κάδου για να αερίζεται και να μη δημιουργούνται οσμές.

  • Αποκτήστε βοηθό

Προτρέψτε το παιδί σας να ασχοληθεί και εκείνο με τον κήπο. Μπορείτε, για παράδειγμα, να του προτείνετε να φυτέψει ένα δεντράκι, να κλαδέψει ή να μαζέψει τα ξερά φύλλα. Σύμφωνα με τους ειδικούς τα παιδιά που ασχολούνται με την κηπουρική αποκτούν ευκολότερα την αίσθηση της ευθύνης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω της κηπουρικής αναπτύσσεται η αγάπη για το περιβάλλον και τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την φύση. Σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά που ασχολούνται με την κηπουρική έχουν περισσότερες πιθανότητες, όταν μεγαλώσουν να αντιμετωπίζουν λιγότερο στρες και να διαμορφώσουν έναν ήρεμο χαρακτήρα ως άνθρωποι σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν καμία επαφή με το πράσινο ή την κηπουρική. Επιπλέον, η κηπουρική μπορεί να αποτελεί ένα καλό τρόπο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας.

  • Φτιάξτε κλίμα

Η ενασχόληση με τον κήπο, δεν είναι μόνο μια ωφέλιμη για την υγεία σας δραστηριότητα, αλλά μπορεί να συμβάλλει και στη σωστή θερμοκρασία του χώρου σας. Με τα κατάλληλα φυτά θα έχετε δροσιά το καλοκαίρι και ηλιοφάνεια το χειμώνα. Τα φυλλοβόλα είναι καλύτερη επιλογή, αφού προσφέρουν σκιά στο χώρο τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ τους μήνες του χειμώνα δεν εμποδίζουν τις ακτίνες του ήλιου να εισέλθουν στο εσωτερικό του σπιτιού σας. Στην περίπτωση που δεν έχετε πολύ χώρο μπορείτε να βάλετε γλάστρες με αναρριχώμενα φυτά για περισσότερη δροσιά.

  • Δώστε λάμψη στο γκαζόν σας

Με την πάροδο του χρόνου το γκαζόν μπορεί να χάσει το λαμπερό πράσινο  χρώμα που είχε στην αρχή και να κιτρινίσει. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να του λείψουν κάποια θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη και πρέπει να υπάρχουν πάντα στο έδαφος. Συγκεκριμένα μπορεί να του λείπει άζωτο. Ζητήστε από κάποιο κατάστημα ένα αζωτούχο λίπασμα που θα του δώσει όλα τα συστατικά που χρειάζεται.

  • Επενδύστε στο αυτόματο πότισμα

Το αυτόματο πότισμα παρέχει τη σωστή ώρα την κατάλληλη ποσότητα νερού στα φυτά. Ο μηχανισμός αυτόματου ποτίσματος αποτελείται από χρονοδιακόπτη, που ελέγχει τη ροή του νερού και σωλήνα που ξεκινά από τη βρύση και φθάνει μέχρι τα φυτά. Σίγουρα το χρειάζεστε αν λείπετε συχνά από το σπίτι ή αν δεν έχετε να διαθέσετε πολύ χρόνο στον κήπο σας.

  • Βάλτε σόδα

Κάντε τα λουλούδια να ανθίζουν σαν τρελά με μαγειρική σόδα. Εάν υπήρχε βραβείο για το καλύτερο συστατικό που υπάρχει στο ντουλάπι σας το οποίο βοηθάει τα φυτά σας να μεγαλώσουν, η μαγειρική σόδα σίγουρα θα το κέρδιζε. Ξεχάστε τους έξυπνους τρόπους καθαρισμού με μαγειρική σόδα και αξιοποιήστε την στον κήπο σας. Ρίξτε σόδα στην επιφάνεια του εδάφους σας για να κάνετε τα γεράνια, τα αναρριχώμενα και τα κωνοφόρα φυτά να ανθίζουν σαν τρελά. Αυτό συμβαίνει επειδή η μαγειρική σόδα είναι αλκαλική και αυτά τα λουλούδια ευδοκιμούν σε αλκαλικό έδαφος.

  • Κρατήστε τα εργαλεία σας καθαρά

Καθαρίστε και ετοιμάστε τα εργαλεία κήπου για την επόμενη δουλειά με ελαιόλαδο.
Τρίψτε με  ελαιόλαδο τις επιφάνειες κοπής των εργαλείων του κήπου σας. Αυτό θα απωθήσει τη βρωμιά και τη σκουριά και θα διευκολύνει τον καθαρισμό τους ώστε να κόβουν και να σκάβουν καλύτερα την επόμενη φορά.

M.Σ

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top