Γιατί γουργουρίζει η κοιλιά μου;

stomaxi.jpg

Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα σας όταν η κοιλιά σας γουργουρίζει; Η απάντηση ακολουθεί…

Οι ήχοι του εντέρου αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Γιατί συμβαίνει, όμως, αυτό; Σκεφτείτε ότι το έντερό μας είναι ένας μακρύς σωλήνας από τον οποίο περνούν καθημερινά μεγάλες ποσότητες από υγρά και αέρια. Ο σωλήνας είναι τυλιγμένος και το περιεχόμενό του μετακινείται περισταλτικά με συσπαστικά κύματα που μπορεί να παράγουν γουργουρητά. Στην περίπτωση αυτοί οι ήχοι είναι πολύ  έντονοι και τους ακούμε λέγονται βορβορυγμοί.

Τι προκαλεί το γουργουρητό

 Μια γνωστή αιτία είναι η αναμονή ενός γεύματος: Η σκέψη του φαγητού, βάζει το πεπτικό σου σύστημα σε κίνηση. Αλλες αιτίες περιλαμβάνουν μεγαλύτερη παραγωγή αερίων και αυξημένη περισταλτικότητα σαν απάντηση σε παθογόνα βακτήρια, ιούς και παράσιτα.

Μια ακόμη αιτία είναι και τα αναθρακούχα αναψυκτικά. Τα αναψυκτικά περιέχουν ποσότητες διαφόρων οξέων όπως το κιτρικό, και το ανθρακικό που αυξάνει τα επίπεδα αερίων στο γαστρεντερικό. Ως συνέπεια, προκαλούν φούσκωμα λόγω της επίδρασης των οξέων αυτών στα υγρά του στομάχου. Τα αναψυκτικά σε κάποια άτομα είναι πιθανόν να δίνουν μια αίσθηση ανακούφισης από τη δυσπεψία αλλά αυτό συμβαίνει προσωρινά. Από την άλλη αν καταναλώσατε αναψυκτικό με άδειο στομάχι για να νιώσετε φούσκωμα και να αποφύγετε το φαγητό είναι πιθανό λίγη ώρα μετά την κατανάλωση του να νιώσετε το στομάχι σας να “γουργουρίζει” και να νιώθετε πείνα αφού το στομάχι σας θα θέλει ξανά το φαγητό που του στερήσατε.

Πότε πρέπει να ανησυχώ;

Οι εντερικοί ήχοι συνήθως δεν είναι πρέπει να μας προκαλούν ανησυχία εκτός αν συνδυάζονται με επίμονη διάρροια, ναυτία και εμετό, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό πόνο, πυρετό ή αίμα στα κόπρανα. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προκαλούνται από την πείνα και θα πρέπει να επισκεφτείς άμεσα το γιατρό σου για εξετάσεις.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top