Διατροφή για καλύτερο σεξ

health-benefits-of-sex.jpg

Δείτε τι πρέπει να φάτε για να κάνετε καλύτερο σεξ και να ενισχύσετε τη λίμπιντό σας

θεωρούνται οι χημικές ουσίες που μεταφέρουν τα μηνύματα από και προς τον εγκέφαλο, οι νευροδιαβιβαστές. Οι κυριότεροι είναι:

Ακετυλοχολίνη: βοηθά στον έλεγχο της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα.

Νορεπινεφρίνη: χρησιμοποιείται από το συμπαθητικό νευρικό σύστημα για τη σεξουαλική ορμή.

Ντοπαμίνη: ενεργοποιεί τη σεξουαλική διέγερση και επιθυμία.

Έτσι λοιπόν μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των γεννητικών αδένων και των εκκρινόμενων ορμονών τους καθώς και στη λειτουργία των νευροδιαβιστών. Οι βιταμίνες A, C και Ε συνεργάζονται με την τεστοστερόνη για την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών του ανδρικού φύλου και την παραγωγή του σπέρματος. Επίσης η βιταμίνη C, το μαγνήσιο και το σελήνιο συντελούν στην προστασία τους από βλάβες αλλά και στη λειτουργία των μηχανισμών επιδιόρθωσης. Επειδή οι νευροδιαβιβαστές αποτελούνται κυρίως από αμινοξέα οι πρωτεϊνούχες τροφές (οι πρωτεΐνες αποτελούνται από αμινοξέα) παρέχουν τα απαραίτητα δομικά συστατικά.

Τι να κάνετε:

Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1 (αρακά, φακές, καρύδια, μαύρο ρύζι, αλεύρι ολικής αλέσεως, γιαούρτι, χοιρινό κρέας), βιταμίνη Β3 (παντζάρι, μαγιά μπίρας, φιστίκια, σολομός, τόνος, χοιρινό), βιταμίνη Β6 (μπανάνες, καρότα, αβοκάντο, αβγά, ηλιόσποροι, φιστίκια, γαρίδες, τόνος) φολλικό οξύ (πράσινα λαχανικά, φιστίκια, τυρί, τόνος, σολομός) βιταμίνη C (πορτοκάλια, φράουλες, ακτινίδια, ντομάτες, πράσινα λαχανικά), β-καροτένιο (κίτρινα και κόκκινα λαχανικά και φρούτα), ψευδάργυρο (οστρακοειδή, φασόλια αρακάς, φιστίκια, σπανάκι) και σελήνιο (μαγιά, σπόροι ολικής αλέσεως).

Τι άλλο βοηθάει

Αλκοόλ

Μία από τις ουσίες που μπορεί να επιδράσει στην ερωτική σας διάθεση είναι το αλκοόλ σε μικρές, πάντα, ποσότητες. Δύο με τρεις μονάδες αλκοόλ είναι ικανές να μειώσουν τις σεξουαλικές αναστολές, να χαλαρώσουν το νευρικό σας σύστημα ακόμα και να επιφέρουν αύξηση στους σπασμούς της μήτρας. Ωστόσο, θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι κάθε μονάδα αντιστοιχεί για κρασί: 125-175 ml (εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ), για ένα ποτήρι μπύρα: περίπου 330 ml ή για οποιουδήποτε άλλου οινοπνευματώδους ποτού, όπως π.χ. βότκα ή ουίσκι: μία μονή δόση 30 ml. Η αύξηση του αλκοόλ (όταν υπερβαίνετε τις 2-3 μονάδες) μειώνει τα αντανακλαστικά σας, συντελέσει σε κόπωση και προκαλεί υπνηλία ή ακόμα και σεξουαλική δυσλειτουργία.

Βιταμίνη Ε

Πρόκειται για μία βιταμίνη η οποία δοκιμάζεται σε φάρμακα με σκοπό τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άνδρες και βελτιώνει την αντοχή και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Παρόλο, όμως, που σε ορισμένες ποσότητες χρησιμοποιείται φαρμακευτικά, δεν έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί ότι σε μικρότερες ποσότητες ,όπως αυτές που μπορεί να προσφέρει ένα φαγητό πλούσιο σε βιταμίνη Ε, μπορεί τελικά να αυξήσει την ερωτική σας διάθεση. Αν και συνήθως η καθημερινή σας διατροφή καλύπτει τις ανάγκες σας για τη συγκεκριμένη βιταμίνη, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί έλλειψη στον ανθρώπινο οργανισμό όπως ενδεχομένως να συμβαίνει με άλλες βιταμίνες. Αν θέλετε ένα γεύμα πλούσιο σε βιταμίνη Ε, επιλέξτε να εντάξετε στο διαιτολόγιό σας συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως είναι το σπανάκι, το μπρόκολο ή ο μαϊντανός, αλλά και κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό). Βιταμίνη Ε μπορούν επίσης να σας προσφέρουν και οι ξηροί καρποί.

Κακάο – σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φαινυλεθυλαμίνη, μία μονοαμίνη που δρα σα νευροδιαβιβαστής (μεταφορέας νευρικών ώσεων) και έχει ήπια διεγερτική δράση. Γενικότερα η σοκολάτα και το κακάο μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, να προκαλέσουν ευφορία και αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και εμμέσως να συνδεθούν και με την ερωτική σας διάθεση.

Αστακός, μπανάνες, σύκα και αβοκάντο

Αυτά τα τρόφιμα οφείλουν τον αφροδισιακό τους ρόλο περισσότερο στο σχήμα τους, μέσω μίας διαδικασίας η οποία ονομάζεται «συμπαθητική μαγεία». Χάρη σε αυτή το σχήμα ορισμένων φαγητών παραπέμπει σε σεξουαλικό αντικείμενο και προκαλεί σεξουαλική διέγερση.

Πηγή: Prevention

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top