Διαβήτης: Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου

αλκοόλ-και-διαβήτης.png

Μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη έχουν οι υγιείς ενήλικοι που πίνουν ένα ή δύο ποτηράκια αλκοόλ την ημέρα, σε σχέση με όσους απέχουν τελείως από το αλκοόλ. Αυτό υποστηρίζει ολλανδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη παγματοποιήθηκε από ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και ιατρικά κέντρα της Ολλανδίας. Κράτησε δέκα χρόνια και μελέτησε τις περιπτώσεις περίπου 35.000 ενηλίκων ηλικίας 20-70 ετών.

Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μέτριες ποσότητες αλκοόλ και ταυτόχρονα διάγουν ένα στιλ υγιεινής ζωής – το οποίο περιλαμβάνει καταπολέμηση παχυσαρκίας, φυσική άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, ισορροπημένη διατροφή – έχουν κατά μέσο όρο 40% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Ως μέτρια ποσότητα, σύμφωνα με τους Ολλανδούς ερευνητές, ορίζεται η κατανάλωση ενός ποτηριού την μέρα για τις γυναίκες και δύο για τους άνδρες.

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται συχνά από την παχυσαρκία. Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή διαβήτη, που εμφανίζεται όταν το επίπεδο σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλό.

Η πάθηση πλήττει πάνω από 180 εκατ. ενηλίκους σε όλο τον κόσμο ενώ μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές βλάβες, εγκεφαλικό, τύφλωση, δυσλειτουργία των νεφρών, ακρωτηριασμό κ.α.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top