Τροφές για δυνατά και υγιή μαλλιά

professional_hair_care_tips.jpg

Όλοι μας θέλουμε δυνατά και υγιή μαλλιά. Ειδικά, όμως, καθώς μεγαλώνουμε τα μαλλιά εξασθενούν. Δείτε πώς θα τα δυναμώσετε επιλέγοντας τις κατάλληλες τροφές

Είναι ενδιαφέρον ότι τα μαλλιά σας μεγαλώνουν περίπου 0,5 ίντσες (1,25 cm) ανά μήνα και 6 ίντσες (15 cm) ανά έτος. Το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν όμως εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, η υγεία, η γενετική και η διατροφή.

Αν και δεν μπορείτε να αλλάξετε κάποιους παράγοντες όπως είναι η ηλικία και η γενετική, η διατροφή είναι ένα πράγμα που έχετε στον έλεγχο σας. Στην πραγματικότητα, η υιοθέτηση μιας δίαιτας που δεν παρέχει τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών.

Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής με τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών, ειδικά εάν αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών λόγω κακής διατροφής.

Εδώ είναι τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να φάτε για να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας.

 1.Αυγά

Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιοτίνης, δύο θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η κατανάλωση επαρκούς πρωτεΐνης είναι σημαντική για την ανάπτυξη των μαλλιών, επειδή τα θυλάκια των μαλλιών αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνες. Η έλλειψη πρωτεϊνών στη διατροφή έχει αποδειχθεί ότι προάγει την τριχόπτωση.

Η βιοτίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης μαλλιών που ονομάζεται κερατίνη, γι ‘αυτό τα συμπληρώματα βιοτίνης διατίθενται συχνά στην αγορά για την ανάπτυξη των μαλλιών. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερης βιοτίνης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ανάπτυξης των μαλλιών σε άτομα με ανεπάρκεια βιοτίνης.

Ωστόσο, οι ανεπάρκειες βιοτίνης είναι ασυνήθιστες εάν καταναλώνετε μια ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχουν λίγα στοιχεία που δείχνουν ότι οι υγιείς άνθρωποι ωφελούνται από την κατανάλωση περισσότερης βιοτίνης σε ο,τι αφορά στα μαλλιά τους.

Τα αυγά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ψευδάργυρου, σεληνίου και άλλων θρεπτικών συστατικών χρήσιμων για την υγεία των μαλλιών. Αυτό τα καθιστά ένα από τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε για τη βέλτιστη υγεία των μαλλιών σας.


2. Μούρα

Τα μούρα είναι γεμάτα με ευεργετικές ενώσεις και βιταμίνες που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Αυτά περιλαμβάνουν τη βιταμίνη C, η οποία έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των τριχοθυλακίων από βλάβες που προκαλούν τα επιβλαβή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα μόρια υπάρχουν φυσικά στο σώμα και στο περιβάλλον. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (144 γραμμάρια) φράουλας παρέχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό που αγγίζει το 141% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C.

Επίσης, ο οργανισμός χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην ενίσχυση των μαλλιών για να τα αποτρέψει από το να γίνουν εύθραυστα και επιρρεπή στο σπάσιμο.

Επιπλέον, η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει σίδηρο από τη διατροφή. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να προκαλέσουν αναιμία, η οποία έχει συσχετιστεί με την τριχόπτωση.


3. Σπανάκι

Το σπανάκι είναι ένα υγιεινό πράσινο λαχανικό που είναι γεμάτο με ευεργετικά θρεπτικά συστατικά, όπως φολικό οξύ, σίδηρο και βιταμίνες Α και C, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η βιταμίνη Α βοηθά τους αδένες του δέρματος να παράγουν σμήγμα. Αυτή η λιπαρή ουσία βοηθά στην ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής γεγονός που μπορεί να διατηρήσει τα μαλλιά υγιή.

Ένα φλιτζάνι σπανάκι (30 γραμμάρια) παρέχει έως και 54% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Α. Το σπανάκι αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου φυτικής προέλευσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα για να τροφοδοτήσουν το μεταβολισμό σας και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την αποκατάσταση των μαλλιών.

Επιπλέον, οι ανεπάρκειες σιδήρου έχουν συνδεθεί με την τριχόπτωση.


4. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, η ρέγγα και το σκουμπρί έχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη των μαλλιών. Μια μελέτη σε 120 γυναίκες διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και αντιοξειδωτικά μείωσε την τριχόπτωση και συνέβαλε σε αυξημένη πυκνότητα μαλλιών.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος ιχθυελαίου μείωσε σημαντικά την απώλεια μαλλιών και αύξησε την ανάπτυξη των μαλλιών σε γυναίκες με αραίωση μαλλιών.

Ωστόσο, υπάρχουν μόνο λίγες μελέτες σχετικά με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και την ανάπτυξη των μαλλιών. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες πριν οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μπορούν να υποβάλουν συστάσεις.

Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, σεληνίου, βιταμινών Β3 και βιταμινών Β, θρεπτικών συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν στην δημιουργία ισχυρών και υγιών μαλλιών

5. Γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες είναι μια εξαιρετική πηγή β-καροτίνης. Το σώμα μετατρέπει αυτή την ένωση σε βιταμίνη Α, η οποία συνδέεται με την καλή υγεία των μαλλιών.

Μια μέτρια γλυκοπατάτα (περίπου 114 γραμμάρια) περιέχει αρκετό βήτα-καροτένιο που καλύπτει πάνω από τέσσερις φορές τις καθημερινές ανάγκες σας σε βιταμίνη Α.

Η έρευνα έχει δείξει ότι η βιταμίνη Α προάγει την παραγωγή σμήγματος, που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών.

Επιπλέον, η βιταμίνη Α θα μπορούσε επίσης να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξης των μαλλιών και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη παχύτερων μαλλιών, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την υποτροπή άλλων θυλακίων τρίχας.

6. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι νόστιμα, θρεπτικά και αποτελών μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών.

Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών. Ένα μεσαίο αβοκάντο (περίπου 200 γραμμάρια) παρέχει το 21% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε.

Όπως και η βιταμίνη C, η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Σε μια σχετική μελέτη, τα άτομα με τριχόπτωση παρουσίασαν 34,5% μεγαλύτερη ανάπτυξη μαλλιών μετά τη λήψη συμπληρώματος βιταμίνης Ε για οκτώ μήνες.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει επίσης περιοχές του δέρματος, όπως το τριχωτό της κεφαλής, από οξειδωτικό στρες και βλάβες. Το κατεστραμμένο δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε κακή ποιότητα των μαλλιών και λιγότερα τριχοθυλάκια.

Επιπλέον, τα αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών λιπαρών οξέων. Αυτά τα λίπη δεν μπορούν να παραχθούν από το σώμα, αλλά είναι βασικά δομικά στοιχεία των κυττάρων σας. Μια ανεπάρκεια στα απαραίτητα λιπαρά οξέα έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση.

7. Ξηροί καρποί

Τα καρύδια και οι ξηροί καρποί είναι νόστιμοι, βολικοί και περιέχουν μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών που μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη των μαλλιών.

Για παράδειγμα, μια ουγγιά (28 γραμμάρια) αμυγδάλων παρέχει ένα εντυπωσιακό ποσοστό που καλύπτει το 37% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε.

Επιπλέον, παρέχουν επίσης μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών Β, ψευδαργύρου και βασικών λιπαρών οξέων. Μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση.

Οι ξηροί καρποί έχουν επίσης συνδεθεί με μια μεγάλη ποικιλία άλλων οφελών για την υγεία εκτός από την ανάπτυξη των μαλλιών, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης φλεγμονής και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Αυτό κάνει τους ξηρούς καρπούς μια εξαιρετική και εύκολη προσθήκη στη διατροφή σας.

8. Σπόροι

Οι σπόροι ηλίανθου, λιναριού και chia παρέχουν τεράστια ποσότητα θρεπτικών ουσιών με σχετικά λίγες θερμίδες. Πολλά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν επίσης να προωθήσουν την ανάπτυξη των μαλλιών. Αυτά περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μια ουγγιά (28 γραμμάρια) σπόρων ηλίανθου παρέχει σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε, με μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών Β για υγιή μαλλιά.

Επιπλέον, ορισμένοι σπόροι, όπως οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia παρέχουν επίσης ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Μια μερίδα 1 ουγγιάς (28 γραμμάρια) λιναρόσπορου παρέχει 6.388 mg ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αυτά παρέχουν περισσότερα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 από μισό φιλέτο (178 γραμμάρια) σολομού (16, 29).

Ωστόσο, οι λιναρόσποροι παρέχουν έναν τύπο ωμέγα-3 λιπαρού οξέος που δεν χρησιμοποιείται από τον οργανισμό τόσο αποτελεσματικά όσο τα ωμέγα-3 που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια. Ωστόσο, είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας.

Για να αποκομίσετε ευρύτερη ποικιλία θρεπτικών συστατικών, είναι καλύτερο να καταναλώσετε ένα μείγμα σπόρων.

9. Γλυκές πιπεριές

Οι γλυκές πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Στην πραγματικότητα, μια κίτρινη πιπεριά παρέχει σχεδόν 5,5 φορές περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι.

Η βιταμίνη C βοηθά στην προώθηση της παραγωγής κολλαγόνου, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μαλλιών σας. Είναι επίσης ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να προστατεύσει τα μαλλιά από το οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν οι ελεύθερες ρίζες κατακλύζουν το αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα του σώματος. Έχει συνδεθεί με την τριχόπτωση και το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Επιπλέον, οι γλυκές πιπεριές είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α. Η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης των μαλλιών, ενώ ταυτόχρονα τονώνει την παραγωγή σμήγματος, που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των μαλλιών

https://www.worldsecrets.gr/%ce%b2%ce%b9%cf%84%ce%b1%ce%bc%ce%af%ce%bd%ce%b7-%ce%ba-%ce%ad%ce%bb%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%88%ce%b7/

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top