Οι επιπτώσεις του covid-19 στην οικονομία. Τα σενάρια…

fusion-medical-animation-EAgGqOiDDMg-unsplash.jpg

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference “The Covid-19 Case”. Οι ειδικοί μίλησαν για τις επιπτώσεις και τα τα σενάρια για την Ελληνική οικονομία σε σχέση με την πανδημία…

 

Ο κ. Σταϊκούρας Χρήστος, Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι το 2021, η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ισχυρής ανάκαμψης και ανέφερε ότι στο βασικό σενάριο η ανάπτυξη θα κυμανθεί στο 7,5% με τους πόρους από το ταμείο ανάκαμψης και 5,5 χωρίς αυτούς, ενώ υπάρχει και το δυσμενές που είναι μείον 3 ποσοστιαίες μονάδες ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης κάτι που δεν γνωρίζει κανείς και θύμισε ότι η Ευρωπαϊκή επιτροπή θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει με ποσοστό της τάξης του 6,1 % χωρίς το ταμείο ανάκαμψης.

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επισήμανε ότι η Ελλάδα διανύει μια περίεργη οικονομικά χρονιά με την κυβέρνηση να κάνει το καλύτερο δυνατό. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εξελίσσεται καλύτερα από ό, τι αναμενόταν στην αρχή της πανδημίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων. Σύμφωνα με τον υπουργό το επενδυτικό clawback το 2019 είχε μεγάλη επιτυχία, ενώ το 2020 ακόμη μεγαλύτερη, ενώ αν όλα πάνε καλά ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει και άλλα νέα. Εξέφρασε, ωστόσο, την ελπίδα να επαληθευτεί το σενάριο ότι το εμβόλιο θα είναι σύντομα διαθέσιμο. Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη η Ελλάδα αποτελεί case study που πρέπει να διδάσκεται σε άλλες χώρες σε σχέση με τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία σε οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Παπαθανάσης Νίκος, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Εκπρόσωπος ΣΕΒ* επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός είπε ότι θα κάνει ό, τι πρέπει να μην γίνει Ιταλία και έθεσε την υγεία πάνω από όλα. Έτσι, η Ελλάδα αποτέλεσε υπόδειγμα εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης, ενώ πολλές χώρες δεν τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να έχουν εκατόμβες νεκρών στην πανδημία, υποστήριξε ο υπουργός. Σύμφωνα με τον υπουργό  περάσαμε με επιτυχία την πρώτη φάση και πρέπει να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Καταφέραμε να έχουμε το πρώτο 6μηνο μια κρίση χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ευρώπης. Ανέφερε ακόμη ότι πετύχαμε με το κόψιμο της γραφειοκρατίας να υπάρχει επάρκεια αγαθών στην αγορά και να μην υπάρχουν ελλείψεις σε αντισηπτικά και μάσκες. Σήμερα από το μηδέν καταφέραμε να εξάγουμε μάσκες και να έχουμε αντισηπτικά, όταν άλλες χώρες είχαν προβλήματα παρόλο που είχαν πιο ισχυρή βιομηχανία. Σταθήκαμε στα πόδια μας και βγήκαμε 3 φορές στην αγορά, ανέφερε ο υπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι διεθνείς οίκοι οι αναβαθμίσεις και η επενδύσεις, όπως της Microsoft που  δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. «Συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις επιχειρήσεις, ενώ η έναρξη του ταμείου ανάκαμψης θα προσφέρει τη γέφυρα που θα μας πάει σε μια νέα εποχή στήριξης της Ελληνικής βιομηχανίας. Θέλουμε να φθάσουμε στο 15% συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ακαθάριστο εθνικό προϊόν μέσα στην δεκαετία», ανέφερε.

 Ο κ. Λιαργκόβας Παναγιώτης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Πρόεδρος Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών ανέφερε ότι η πανδημία μας βρήκε σε μια στιγμή που η οικονομία είχε πάρει ανοδική τροχιά και άλλαξε άρδην τα πράγματα. Τόνισε, όμως, ότι η οικονομία έχει μείνει όρθια και αυτό αποδεικνύεται από πολλές μετρήσεις, αλλά και με τη σύγκριση με άλλες χώρες, ενώ καταφέραμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Βέβαια παραδέχτηκε ότι υπήρξαν πληγές, αλλά η πλειονότητα των επιχειρήσεων δεν έχει κλείσει, ενώ απέδωσαν τα πακέτα στήριξης της κυβέρνησης. Και συνέχισε: «Μιλάμε για το σχέδιο Πισσαρίδη που πρέπει να μπορεί να απορροφά τις επιπτώσεις μιας διαταραχής και να ανακάμπτει γρήγορα και να αντέχει στις κρίσεις που θα έχουμε στο μέλλον αρκετές. Σήμερα είχαμε την πανδημία αύριο μπορεί κάποια κρίση γεωπολιτική ή μια κρίση λόγω κλιματικής αλλαγής. Επομένως, χρειάζεται ένα ανθεκτικό μοντέλο που θα συνδέεται με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Στην ομιλία της στο πλαίσιο του διαδικτυακού συνεδρίου Evidence Based Healthcare Online Conference “The Covid-19 Case,  η κ. Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι στην πανδημία φθάσαμε σήμερα να έχουμε 900 κρεβάτια εντατικής θεραπείας στην επικράτεια με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και των στρατιωτικών μονάδων. «Νοσηλεύσαμε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας 217 περιστατικά μέσης ηλικίας 65 ετών. Σημείωσε ότι χώρες με καλύτερη οργάνωση από εμάς είχαν μεγαλύτερη θνητότητα από εμάς έως και 90%, ενώ εμείς έχουμε μια θνητότητα της τάξεως του 25%», όπως ανέφερε.

Στο διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference “The Covid-19 Case” ο κ. Ξανθός Πρώην Υπουργός Υγείας, Τομεάρχης Υγείας, Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση για το χειρισμό της πανδημίας λέγοντάς ότι το βασικό πρόταγμα «μένουμε ασφαλείς» της κυβέρνησης δεν υλοποιήθηκε. «Δεν μείναμε ασφαλείς.  «Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε χωρίς να έχει σχέδιο αναβάθμισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Η αναχαίτιση της πανδημίας είναι εθνική υπόθεση και πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση με πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ο κ. Ραγκούσης Ζαχαρίας, Αντιπρόεδρος ΣΦΕΕ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Pfizer τόνισε στο διαδικτυακό συνέδριο Evidence Based Healthcare Online Conference “The Covid-19 Case” τον σημαντικό ρόλο της φαρμακοβιομηχανίας στην αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την πανδημία. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα δεν έλλειψε τίποτα καθώς η βιομηχανία μπόρεσε να παρέχει όσα φάρμακα και φαρμακευτικά υλικά απαιτήθηκαν από την κρίση.

 

Ο Βαλτάς Απόστολος, Πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ότι τα φαρμακεία ήταν οι μονοί χώροι που έμειναν ανοικτοί την περίοδο του Lock down που επωμίστηκαν μεγάλο φόρτο αφού δεν μπορούσε να επιλυθεί το θέμα της διαχείρισης των φαρμάκων. Υπήρχαν ελλείψεις αντισηπτικών και σε μάσκες και παρόλα αυτά εμείς έπρεπε να είμαστε εκεί, τόνισε.   «Με τη συνεχή λειτουργία των φαρμακείων βρεθήκαμε κοντά στους ασθενείς προσφέροντας της ασφάλεια της φαρμακευτικής περίθαλψης και κάλυψαν τα κενά του συστήματος υγείας», συνέχισε. Για το θέμα του αντιγριπικού εμβολιασμού επισήμανε ότι έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε ένα ποσοστό που αγγίζει το 90%.

 

Στην επίδραση της πανδημίας στις χρόνιες λοιμώξεις αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Σε ο, τι αφορά στον HIV και την ηπατίτιδα C η πανδημία μπορεί  να δημιουργήσει πρόβλημα στην διάγνωση και τον έλεγχο αυτών των νοσημάτων, τη θεραπεία αλλά να έχει και επιπτώσεις και μέσω της κοινωνικό οικονομικής κρίσης.

 

Η κ. Μήτρου Παναγιώτα, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών αναφέρθηκε με γλαφυρό τρόπο στις επιπτώσεις του νέου κορονοϊού στην περίθαλψη γενικά και ειδικά στην περίθαλψη και υποστήριξη των χρόνια πασχόντων ασθενών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι υπηρεσίες υγείας για τα μη μεταδοτικά νοσήματα έχουν επηρεαστεί πολύ σημαντικά από την πανδημία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο σχετικής μελέτης φάνηκε ότι όσον αφορά στον καρκίνο το 39% των χωρών μείωσαν τις θεραπείες τους.

 

Ο Γιώργος Ελευθερίου, Αγγειοχειρουργός, Γενικός Γραμματέας. Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου παραδέχτηκε ότι ο ιός έχει αλλάξει πολλά πράγματα στον τρόπο λειτουργίας του συστήματος υγείας και ιδιαίτερα σε ο, τι αφορά τους χρονίως πάσχοντες. Τόνισε ότι παρουσιάζει κενά που θα πρέπει να καλυφθούν.

 

Γιαμαρέλος Ευάγγελος, καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι δραματικά δυσανάλογος με εκείνον των κρουσμάτων. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό ανέφερε ότι το εμβόλιο BCG έναντι των λοιμώξεων δεν συνδέεται με καμία ανεπιθύμητη ενέργεια και ότι οι μελέτες δείχνουν πολύ καλά αποτελέσματα.

Ο Φιλίππου Δημήτρης, Πρόεδρος ΕΟΦ* τόνισε ότι για πρώτη φορά υπήρξε μια στενή συνεργασία όλων των φορέων με αποτέλεσμα να συμβεί μια σημαντική έρευνα στον τομέα των θεραπειών για τον covid-19 καθώς επίσης και εμβολίων κατά του ιού. Ανέφερε ακόμη ότι η ανταπόκριση από τους επιστήμονες και τη βιομηχανία είναι άνευ προηγουμένου, ενώ η πρόοδος της ιατρικής τεχνολογίας επέτρεψε στους επιστήμονες να είναι πιο ευέλικτοι από ποτέ.

Ο Κούβελας Δημήτρης, Καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας ΑΠΘ τόνισε τις  παθογένειες των συστημάτων υγείας κατέστησαν φονικό τον Covid-19. Σε ο,τι αφορά τις προσπάθειες που γίνονται για τα εμβόλια ανέφερε ότι αυτές είναι πολλές και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνονται οι έλεγχοι ασφαλείας τους γεγονός που απαιτεί μεγάλους αριθμούς και χρόνο.  Ένα σημαντικό μέσο στη δημόσια υγεία είναι να καλύψουμε και τις υπόλοιπες παθήσεις όπως λ.χ. με το εμβόλιο της γρίπης για να μην συμπέσει με τον covid-19.

Ο Γραβάνης Αχιλλέας, Καθηγητής Φαρμακολογίας Παν/μιου Κρήτης είπε ότι η πανδημία μας βρήκε απροετοίμαστους. Μίλησε επίσης για τις συνέπειες του ιού στον οργανισμό, ο οποίος αρχικά εγκαθίσταται στο αναπνευστικό, αλλά έχει επιπτώσεις σε πολλά συστήματα του οργανισμού. Παρεμβαίνει στους νεφρούς προκαλώντας σε μεγάλο ποσοστό νεφρική ανεπάρκεια, μπορεί να επιδράσει στη λειτουργία του εγκεφάλου με συμπτώματα άνοιας σε μεγάλους σε ηλικία ασθενείς , μολύνει το πεπτικό σύστημα, προκαλεί προβλήματα στο πάγκρεας και το μεταβολισμό της γλυκόζης, επιδρά στην καρδιά, σχετίζεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης αυτοάνοσων νοσημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Δεν πρόκειται επομένως όπως είπε για έναν συμβατικό ιό. Ωστόσο, όπως επισήμανε, οι ειδικοί γνωρίζουν πολύ καλύτερα πλέον τον ιό ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα όλα αυτά. 

Ο Γιάννης Υφαντόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης ΕΚΠΑ εστίασε στις ερωτήσεις της έρευνας του Webrating Health σε επαγγελματίες υγείας Ιατρούς και Φαρμακοποιούς για τις επιπτώσεις της πανδημίας, την έως τώρα αντιμετώπιση της και την μελλοντική εξέλιξη και κυρίως στο κατά πόσον έτοιμο ήταν το ΕΣΥ να αντιμετωπίσει την πανδημία. Για τον ΕΟΔΥ και τους επιστήμονες συνολικά οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θεωρούν ότι άρθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, ενώ το πλαίσιο της έρευνας του Webrating Health στους πολιτικούς έδωσαν τη βάση.

Γιατροί και φαρμακοποιοί θεωρούν ότι θα υπάρξει συνέχιση ή και περαιτέρω ύφεση και όχι ανάκαμψη για το 2020 και το 2021.

Η κ. Παγώνη Ματίνα, Πρόεδρος Δ.Σ. Εταιρείας Παθολογίας Ελλάδος (Ε.Π.Ε.) είπε ότι τα νοσοκομεία χρειάζονται ριζική αναδιοργάνωση.

H κ. Παγώνη πρότεινε μεταξύ άλλων την αύξηση της χρηματοδότησης του συστήματος υγείας,  την  ανάπτυξη ιατρείων για την παρακολούθηση των Αθηνών που πέρασαν τον Covid-19, τη θωράκιση των νοσοκομείων, την αύξηση των κλινών και τον εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων. «Τα νοσοκομεία χρειάζονται ριζική αναδιοργάνωση», τόνισε.

Όλοι οι ειδικοί στο πλαίσιο της συζήτησης και των ερωτήσεων που τους τέθηκαν και που ακολούθησε των ομιλιών τους, τόνισαν τη σπουδαιότητα των τεστ αντισωμάτων. Επισήμαναν την αναγκαιότητα να γίνεται δωρεάν, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έτσι ώστε να μην επιβαρύνεται ο Έλληνας πολίτης μετά από αυτή τη δεκαετή κρίση με το χρηματικό ποσό που κοστίζει το τεστ.

Ο κ. Σκυλακάκης Θόδωρος, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών  τόνισε ότι σε μια πανδημία έχει μεγάλη σημασία η διάρκεια γιατί δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι τις ίδιες αντοχές. Υποστήριξε ότι η αβεβαιότητα παραμένει ακόμη αλλά έχει περιοριστεί στο 70% της αρχικής. Στο ευνοϊκό σενάριο εξέλιξης της πανδημίας έχουμε ένα αποθεματικό για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που προσεγγίζει το 1,6 δις από το react eu και 600 εκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στο δυσμενές σενάριο αν κρατήσει η πανδημία  προέβλεψε ένα μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα από 1% έως το 3%. «Πλέον ξέρουμε ότι είμαστε πολύ κοντά σε εμβόλια και θεραπείες που θα μειώνουν τη θνητότητα. Ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος ότι για να πάρει κάποιος χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο που επιχειρεί, αν κάποιος λ.χ. μπει σε πρόγραμμα κατάρτισης και δεν πετύχει δεν θα λάβει χρήματα. Αυτό μας επιβάλει μια πειθαρχία που δεν είχαμε στο παρελθόν και πρέπει να το έχει υπόψη του όποιος ζητάει λεφτά από το εν λόγω ταμείο.

Υφαντόπουλος Γιάννης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας

Ο Υφαντόπουλος Γιάννης, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Διοίκησης ΕΚΠΑ ανέφερε ότι σήμερα ο covid-19 αναμένεται να φέρει την χώρα μας σε νέα οικονομική ύφεση. Οι αρχικές προβλέψεις για το ΑΕΠ για το 2020 ήταν 2%. Στη συνέχεια επισήμανε ότι οι προβλέψεις αυτές αναθεωρήθηκαν με την τράπεζα της Ελλάδος να προβλέπει μηδενική αύξηση, ενώ η Morgan Stanley προέβλεψε ύφεση -5.3%. Και αυτές οι εκτιμήσεις, ωστόσο, αναθεωρήθηκαν με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση στην Ελλάδα της τάξης του -10%. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει ύφεση από 8% έως 9,5. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ανάκαμψη 4-6%.  Η πανδημία, επομένως, όπως υποστήριξε ο καθηγητής, τραυμάτισε την Ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Αναστασόπουλος Σίμος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Πετσιάβας Α.Ε ανέφερε ότι μέσα στην κρίση που παρουσιάστηκε σε συνέχεια της οικονομικής η χώρα ανταποκρίθηκε εξαιρετικά. Η δυσκολία είναι να εκτιμήσουμε το βάθος της κρίσης αλλά και το πόσο θα διαρκέσει. Συνέχισε λέγοντας ότι πράγματι οι προσπάθειες που γίνονται είναι πολλές και μόνο το ότι θα υπάρξει ένα εμβόλιο που θα έχει εγκριθεί θα λειτουργήσει θετικά στην ψυχολογία της οικονομίας.

Ο κ. Καββαθάς Γιώργος, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ * ανέφερε ότι οι οικονομίες έχουν δεχτεί τρομερό πλήγμα από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και βιώνουμε μια μεγαλύτερη κρίση από την οικονομική της δεκαετίας.

Σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. Καββαθάς ανέφερε: «Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν είναι επαρκή για να βγάλουν την οικονομία από την κρίση που χρειάζεται ένα σχέδιο Μάρσαλ για να ξεπεραστεί. Ήταν μέτρα στην κατεύθυνση της ανακούφισης και μετάθεσης των υποχρεώσεων.  Τέλος εκτίμησε ότι δεν θα μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη στο 2021 λόγω της ζημιάς που θα υποστεί η οικονομία  στη δεύτερη φάση της πανδημίας.

 Καρανίκας Γιώργος, Πρόεδρος ΕΣΕΕ

Ο κ. Καρανίκας Γιώργος, Πρόεδρος ΕΣΕΕ ανέφερε σχετικά με την πανδημία ότι ήταν μια φουρτούνα που κανείς δεν την περίμενε και έπληξε κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις. Τα οριζόντια μέτρα δεν είναι πάντα δίκαια και το ζητούμενο έπρεπε να είναι η πληττόμενη επιχείρηση και όχι οι κλάδοι ή οι επιχειρήσεις που δεν έχουν πληγεί να ευεργετούνται, ενώ οι πληττόμενες να μην μπορούν να ωφεληθούν

Ο κ. Θέος Κώστας, Γενικός Διευθυντής Ελληνικής Παραγωγής – Συμβουλίου Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη στάθηκε κυρίως στις οικονομικές παθογένειες αναφέροντας ότι δεν έχουμε επαρκή βιομηχανία και έχουμε εξάρτηση από τον τομέα του Τουρισμού που ναι μεν είναι εξαιρετικά πολύτιμος, αλλά μπορεί να μας εκθέσει σε μεγάλους συστημικούς κινδύνους, όπως συμβαίνει τώρα. Είναι χαρακτηριστικό σε ότι αφορά στις εξαγωγές αγαθών ότι η Ελλάδα έχει 40 δις ευρώ , ενώ η Πορτογαλία λ.χ. έχει 70 δις και η Αυστρία 180 δις. «Ο μόνος τρόπος να γίνουμε πλουσιότεροι ως χώρα είναι οι εξαγωγές και επενδύσεις και εκεί πρέπει να βασιστούμε», πρόσθεσε.

 

Covid-19: Οι 3 χώρες που ίσιωσαν την καμπύλη και τα μυστικά της επιτυχίας τους

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top