Τι μου ανεβάζει το κάλιο;

Τι-μου-ανεβάζει-το-κάλιο.jpg

Το κάλιο βοηθά τα νεύρα και τους μύες σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας, να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Αλλά το πολύ κάλιο στο αίμα σας μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Τι είναι η υπερκαλιαιμία;

Το υψηλό κάλιο (που ονομάζεται «υπερκαλιαιμία») είναι ένα ιατρικό πρόβλημα κατά το οποίο το κάλιο στο αίμα σας κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα. Το σώμα σας χρειάζεται κάλιο. Είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά από τα τρόφιμα που τρώτε. Το κάλιο βοηθά τα νεύρα και τους μύες σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς σας, να λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Αλλά το πολύ κάλιο στο αίμα σας μπορεί να είναι επικίνδυνο. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρά καρδιακά προβλήματα.

Οι πιο κοινές αιτίες περιλαμβάνουν:

Νεφρική Νόσος:  Η υπερκαλιαιμία μπορεί να συμβεί εάν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν καλά. Είναι δουλειά των νεφρών να εξισορροπούν την ποσότητα του καλίου που προσλαμβάνεται με την ποσότητα που χάνεται στα ούρα. Το κάλιο προσλαμβάνεται μέσω των τροφών που τρώτε και των υγρών που πίνετε. Φιλτράρεται από τα νεφρά και χάνεται μέσω των ούρων. Στα αρχικά στάδια της νεφρικής νόσου, τα νεφρά μπορούν συχνά να ισορροπήσουν το υψηλό κάλιο. Αλλά καθώς η λειτουργία των νεφρών χειροτερεύει, μπορεί να μην είναι σε θέση να αφαιρέσουν αρκετό κάλιο από το σώμα σας. Η προχωρημένη νεφρική νόσος είναι μια κοινή αιτία υπερκαλιαιμίας.

Μια δίαιτα πλούσια σε κάλιο:  Η υπερβολική κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερκαλιαιμία, ειδικά σε άτομα με προχωρημένη νεφρική νόσο. Τρόφιμα όπως το πεπόνι, το πεπόνι, ο χυμός πορτοκαλιού και οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Φάρμακα που εμποδίζουν τα νεφρά να χάσουν αρκετό κάλιο: Ορισμένα φάρμακα μπορούν να εμποδίσουν τα νεφρά σας να αφαιρέσουν αρκετό κάλιο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων καλίου.

Άλλες (λιγότερο συχνές) αιτίες περιλαμβάνουν:

Λήψη επιπλέον καλίου, όπως υποκατάστατα αλατιού ή συμπληρώματα.

Μια διαταραχή που ονομάζεται «νόσος του Άντισον», η οποία μπορεί να συμβεί εάν το σώμα σας δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από διαφορετικούς αδένες και όργανα, συμπεριλαμβανομένων των νεφρών, για να πυροδοτήσουν ορισμένες αποκρίσεις στο σώμα σας

Εγκαύματα ή άλλοι σοβαροί τραυματισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας, ως απόκριση σε σοβαρά εγκαύματα ή τραυματισμούς, απελευθερώνει επιπλέον κάλιο στο αίμα σας.

Μη ελεγχόμενος διαβήτης:  Όταν ο διαβήτης δεν ελέγχεται, έχει άμεση επίδραση στους νεφρούς σας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εξισορρόπηση του καλίου στο σώμα σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερκαλιαιμίας;

Πολλοί άνθρωποι έχουν λίγα, εάν υπάρχουν, συμπτώματα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα, είναι συνήθως ήπια. Μπορεί να αισθανθείτε κάποια μυϊκή αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, ναυτία ή άλλα ασυνήθιστα συναισθήματα. Συνήθως αναπτύσσεται αργά για πολλές εβδομάδες ή μήνες και συχνά είναι ήπια.

Εάν η υπερκαλιαιμία εμφανιστεί ξαφνικά και έχετε πολύ υψηλά επίπεδα καλίου, μπορεί να αισθανθείτε αίσθημα παλμών, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ναυτία ή έμετο. Η ξαφνική ή σοβαρή υπερκαλιαιμία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Πώς μπορώ να ξέρω αν έχω υπερκαλιαιμία;

Μια εξέταση αίματος μπορεί να βρει το επίπεδο του καλίου στο αίμα σας. Το υψηλό κάλιο βρίσκεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους εξέτασης αίματος. Ο γιατρός θα σας κάνει επίσης έναν πλήρη έλεγχο. Θα ερωτηθείτε για το ιατρικό σας ιστορικό, τη διατροφή σας και τα φάρμακα που παίρνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να μάθετε τι προκάλεσε την υπερκαλιαιμία σας και να προγραμματίσετε τη θεραπεία σας. Είναι σημαντικό να τον ενημερώνετε για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ακόμη και προϊόντα που δεν συνταγογραφούνται, όπως βότανα και άλλα συμπληρώματα.

Η αντιμετώπιση

Μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε κάλιο. Ο γιατρός θα σας ενημερώσει εάν χρειάζονται αλλαγές στα φάρμακά σας. Δεν πρέπει να παίρνετε υποκατάστατα αλατιού, τα οποία είναι πλούσια σε κάλιο. Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πρόγραμμα γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να χρειαστούν ειδικό φάρμακο για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση του επιπλέον καλίου από το σώμα και να μην επανέλθει. Αυτό μπορεί να είναι:

Τα χάπια νερού (διουρητικά)  βοηθούν να απαλλάξετε το σώμα σας από το επιπλέον κάλιο. Λειτουργούν κάνοντας το νεφρό σας να δημιουργεί περισσότερα ούρα. Το κάλιο αφαιρείται κανονικά μέσω των ούρων.

Τα συνδετικά καλίου  έρχονται συχνά με τη μορφή σκόνης. Αναμιγνύονται με μικρή ποσότητα νερού και λαμβάνονται με το φαγητό. Όταν καταπίνονται, «δεσμεύουν» με το επιπλέον κάλιο στα έντερα και το αφαιρούν. Μερικά συνδετικά καλίου μπορούν επίσης να ληφθούν από το ορθό (κλύσμα). Πρέπει να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες όταν παίρνετε συνδετικά καλίου. Για παράδειγμα, πρέπει να λαμβάνονται τουλάχιστον έξι ώρες πριν ή μετά τη λήψη άλλων φαρμάκων. Τα συνδετικά καλίου δεν προορίζονται για χρήση σε παιδιά.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top