Τα 7 πιο γρήγορα τρένα του κόσμου

07.01.2023_10.35.48_REC.png

Αν μιλάμε για ταχύτητα αυτά τα επτά τρένα είναι τα ταχύτερα του κόσμου

1.L0 Maglev: 374 mph

Αυτό το ιαπωνικό τρένο, το οποίο αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται και δοκιμάζεται από την Central Japan Railway Company (JR Central), κατέχει το ρεκόρ ταχύτητας ξηράς για σιδηροδρομικά οχήματα, με ταχύτητα 374 mph.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να κάνετε κράτηση εισιτηρίου για το Τόκιο, έχετε κατά νου ότι αυτό το τρένο εξακολουθεί να αναπτύσσεται για τακτική εμπορική χρήση. Το πρώτο τμήμα (Τόκιο προς Ναγκόγια) πρόκειται να ανοίξει το 2027, προτού επεκταθεί στην Οσάκα. Όταν ολοκληρωθεί, η σειρά L0 θα τρέχει με μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας 310 mph, κάνοντας το ταξίδι από το σταθμό Shinagawa του Τόκιο στην Οσάκα (πάνω από 300 μίλια) σε μία ώρα και επτά λεπτά. Η τεχνολογία της σειράς L0, που ονομάζεται maglev (μαγνητικό τρένο αιώρησης), στην πραγματικότητα κάνει το τρένο να αιωρείται με ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 93 mph περίπου. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε όλο τον κόσμο (βλέπε αριθμό τέσσερα) και υπάρχουν συζητήσεις για χρήση της για ένα τρένο μεταξύ Ουάσιγκτον, D.C. και Βαλτιμόρης.

2.TGV POS: 357 mph

Η Γαλλία είχε τρένα για σιδηροδρομικά ταξίδια υψηλής ταχύτητας εδώ και πολλά χρόνια.

Και το 2007, το TGV POS σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για σιδηροδρομικά οχήματα στα εντυπωσιακά 357 mph, πριν ξεπεραστεί από τη σειρά L0 της Ιαπωνίας το 2015. Το τρένο λειτουργεί από τη γαλλική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF για χρήση στη διαδρομή LGV Est, η οποία εκτελεί διαδρομές μεταξύ του Παρισιού, της ανατολικής Γαλλίας και της νότιας Γερμανίας. Όταν βρίσκεται σε τακτική υπηρεσία, το τρένο φτάνει σε τελική ταχύτητα 200 mph. Δεν φθάνει τότε τα 357 mph, ταχύτητα που έχει τη δυνατότητα να φτάσει, αλλά εξακολουθεί να είναι συγκλονιστικά γρήγορο.

3.CRH380A Hexie: 302 mph

Ενώ το κινεζικό CRH380A Hexie (ονομάζεται επίσης Harmony) μπορεί να ταξιδεύει με μέγιστη ταχύτητα 236 mph για εμπορικές λειτουργίες, έφτασε τα 302 mph κατά τη διάρκεια των δοκιμών.

Και αυτό που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι το ηλεκτρικό τρένο υψηλής ταχύτητας είναι μόνο μία από τις τέσσερις κινεζικές σειρές τρένων που αναπτύχθηκαν για να λειτουργούν στις νεοκατασκευασμένες κύριες γραμμές υψηλής ταχύτητας.

4.Shanghai Maglev: 268 mph

Παρόμοια με τη σειρά L0 της Ιαπωνίας, το Shanghai maglev (ονομάζεται επίσης Shanghai Transrapid) είναι ένα τρένο με μαγνητική αιώρηση που ξεκινάει τα ταξίδια του από τη Σαγκάη της Κίνας.

Και ενώ βρίσκεται σταθερά στο νούμερο τέσσερα αυτής της λίστας, χάρη στην τελική ταχύτητα των 268 mph, είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο εμπορικό τρένο Maglev που εξακολουθεί να λειτουργεί. Εάν πετάξετε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Pudong της Σαγκάης, η διαδρομή με αυτό το τρένο είναι εύκολη. Μπορείτε να πάτε στο κέντρο της Σαγκάης ή να το πάρετε μέχρι τα προάστια του κεντρικού Pudong, όπου τελειώνει η γραμμή.

5.HEMU-430X: 262 mph

Ενώ το HEMU-430X της Νότιας Κορέας κατασκευάστηκε για να λειτουργεί με μέγιστη ταχύτητα 267 mph, έφτασε μόνο τα 262 mph (421,4 km/h) τον Μάρτιο του 2013. Αν και μπορεί να ήταν κατώτερο των προσδοκιών (τουλάχιστον μέχρι στιγμής), το τρένο έδωσε στη Νότια Κορέα κάποια δικαιώματα καυχησιολογίας: Είναι πλέον η τέταρτη χώρα στον κόσμο (μετά τη Γαλλία, την Ιαπωνία και την Κίνα) που αναπτύσσει ένα τρένο που τρέχει πάνω από 261 mph (420 km/h).

6.Fuxing Hao CR400AF/BF: 260 mph

Το Fuxing Hao της Κίνας (γνωστό και ως Fuxing ή η σειρά CR EMU) λειτουργεί τακτικά σε ταχύτητες έως και 220 mph — αλλά κατά τη διάρκεια των δοκιμών, έφτασε την εντυπωσιακή ταχύτητα των 260 mph, δίνοντάς του μια θέση που του αξίζει σε αυτή τη λίστα.

Το Fuxing Hao ταξιδεύει σε πολλές γραμμές υψηλής ταχύτητας στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένης της δημοφιλούς διαδρομής Πεκίνο Σαγκάη.

7.Frecciarossa 1000: 245 mph

Αυτή η λίστα μπορεί να κυριαρχείται από την Κίνα, αλλά το ιταλικό Frecciarossa 1000 (επίσης γνωστό ως ETR 400) ταξιδεύει με εντυπωσιακές ταχύτητες μέσα από hot spots όπως το Μιλάνο, η Φλωρεντία, η Ρώμη και η Βενετία.

Ενώ η Ιταλία περιορίζει τα τρένα της σε ταχύτητα 190 mph, το Frecciarossa 1000 φέρεται να έφτασε σε μέγιστη ταχύτητα 245 mph (393,8 km/h) το 2016.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top