Συνέντευξη για δουλειά: τι να απαντήσετε στις πιο συχνές ερωτήσεις

steve-halama-NPKk_3ZK2DY-unsplash-scaled.jpg

Συνέντευξη για δουλειά: τι να απαντήσετε στις πιο συχνές ερωτήσεις

Είστε έτοιμοι να βγείτε νικητές στην επερχόμενη επαγγελματική σας συνέντευξη; Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της προετοιμασίας για συνέντευξη είναι η ικανότητά σας να απαντήσετε επιτυχώς στις ερωτήσεις εκείνες που συνήθως ρωτάνε οι εργοδότες.

Αυτές οι ερωτήσεις είναι τόσο κοινές που οι υπεύθυνοι των συνεντεύξεων θα περιμένουν να τις απαντήσετε ομαλά και χωρίς κανέναν δισταγμό. Δε χρειάζεται να απομνημονεύσετε, βέβαια, τις απαντήσεις σας, αλλά καλό είναι να σκεφτείτε από πριν τι θα πείτε ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Οι απαντήσεις θα είναι πιο «δυνατές» εάν ξέρετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης και έχετε μία αίσθηση για το πού αξίζει να εστιάσετε. Γνωρίζοντας πως είστε επαρκώς προετοιμασμένοι θα σας δώσει αυτοπεποίθηση και θα βοηθήσει στο να μειώσετε το άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Διαβάστε παρακάτω 7 από τις ερωτήσεις που οι εργοδότες ρωτούν συχνά σε μία συνέντευξη και προετοιμάστε τις δικές σας απαντήσεις ανάλογα με την εμπειρία, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά σας.

 

  1. Πείτε μου λίγα λόγια για σας.

Αυτή είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις που μάλλον θα σας κάνουν. Προετοιμαστείτε να μιλήσετε για τον εαυτό σας και για τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε πως είστε ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση. Προσπαθήστε να απαντήσετε στις ερωτήσεις χωρίς να αποκαλύπτετε πάρα πολλές ή πολύ λίγες προσωπικές πληροφορίες. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μία αναφορά στα ενδιαφέροντα και τις εμπειρίες σας που δε σχετίζονται απευθείας με τη δουλειά, όπως κάποιο αγαπημένο χόμπι ή μία σύντομη αναφορά στο πού μεγαλώσατε, στην εκπαίδευση που λάβατε και στο τι σας κινητοποιεί.

 

  1. Γιατί θέλετε αυτή τη θέση;

Γιατί πιστεύετε πως είστε ο κατάλληλος για αυτή τη θέση; Τι θα καταφέρνατε αν σας προσλαμβάναμε; Αυτή η ερώτηση (και οι παραλλαγές της) σας δίνουν τη δυνατότητα να δείξετε στον εργοδότη τι γνωρίζετε για τη δουλειά και την εταιρεία, οπότε πάρτε λίγο χρόνο και κάντε μία έρευνα από πριν, σχετικά με τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, την κουλτούρα και τους στόχους τις εταιρείας. Στη συνέχεια δώστε μία συγκεκριμένη απάντηση για το τι σας κάνει τον ιδανικό υποψήφιο για τη θέση, και αναφέρετε τους τομείς της εταιρείας που σας ενδιαφέρουν περισσότερο.

 

  1. Γιατί να σας προσλάβουμε;

Με αυτή την ερώτηση ο εργοδότης θέλει να μάθει αν διαθέτετε τα απαραίτητα προσόντα για αυτή τη θέση. Προετοιμαστείτε να απαντήσετε ακριβώς τον λόγο για τον οποίο πρέπει να σας προσλάβουν. Φροντίστε η απάντησή σας να είναι σίγουρη, σαφής, εστιάζοντας στο τι έχετε να προσφέρετε και γιατί πρέπει να πάρετε τη δουλειά. Καλό θα ήταν να επανεξετάσετε τα προσόντα σας σε σχέση με τις απαιτήσεις της αγγελίας, ώστε να προετοιμάσετε μία απάντηση που να ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητάει ο συνεντευξιαστής.

 

  1. Ποιο είναι το μεγαλύτερό σας προτέρημα και ποια η μεγαλύτερη αδυναμία σας;

Αυτή είναι μία από τις ερωτήσεις που οι εργοδότες ρωτούν σχεδόν πάντα προκειμένου να δουν αν είστε οι κατάλληλοι για τη δουλειά. Ως προς τα προτερήματα, πρέπει να θυμάστε να αναφέρετε εκείνα τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν να ξεχωρίζετε από τους υπόλοιπους υποψηφίους. Επίσης είναι καλύτερο να «δείχνετε» από το να «λέτε». Αναφέρετε παραδείγματα από την επαγγελματική σας εμπειρία που δείχνουν τα προσόντα σας.

Ως προς την αδυναμία, προσπαθήστε να κάνετε τις φαινομενικές αδυναμίες σας να φανούν ως προσόντα. Είναι η ευκαιρία σας να δείξετε στον εργοδότη ότι μπορείτε να ξεπεράσετε κάποιες προκλήσεις και να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Μπορείτε να δώσετε παραδείγματα όπου κάποιες από τις δεξιότητές σας έχουν βελτιωθεί, αναφέροντας συγκεκριμένα περιστατικά όπου αναγνωρίσατε μία αδυναμία σας και κάνατε τις σωστές κινήσεις για να την διορθώσετε.

 

  1. Περιγράψτε μία δύσκολη κατάσταση στη δουλειά ή ένα δύσκολο project και πώς τα χειριστήκατε.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση. Ο συνεντευξιαστής θέλει να μάθει πώς αντιδράτε όταν καλείστε να πάρετε μία δύσκολη απόφαση. Είναι απαραίτητο να αναφέρετε λεπτομέρειες ώστε να κάνετε την ιστορία σας πιο ενδιαφέρουσα και πιστευτή.

 

  1. Γιατί αφήσατε την προηγούμενη (ή τωρινή) δουλειά σας;

Εδώ πρέπει να δώσετε μία απάντηση ειλικρινή, που να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά που παραμένει θετική. Ακόμη κι αν παραιτηθήκατε κάτω από δύσκολες συνθήκες, τώρα δεν είναι η στιγμή να μοιραστείτε πολλές λεπτομέρειες με τον συνεντευξιαστή. Όταν ερωτηθείτε, μιλήστε μόνο για τα γεγονότα, απαντήστε με ευθύτητα και εστιάστε περισσότερο στο μέλλον, στο γιατί δηλαδή προτιμάτε να εργαστείτε τώρα για την δική του εταιρεία.

 

  1. Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Μετακινείστε από δουλειά σε δουλειά ή σκοπεύετε να μείνετε στην εταιρεία έστω για ένα διάστημα; Αυτή η ερώτηση στοχεύει στο να μάθει ο συνεντευξιαστής αν σκοπεύετε να μείνετε στην εταιρεία ή αν θα φύγετε με το που σας προτείνουν κάτι καλύτερο. Εστιάστε στη θέση και στην εταιρεία και απαντήστε πως η θέση αυτή συνάδει με τους μακροχρόνιους στόχους σας.

Photo by Steve Halama on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top