Οι πιο πρωτότυποι τρόποι να χαλαρώσετε

stress.jpg

Οι έντονοι ρυθμοί της ζωής, ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, οι οικογενειακές, οι κοινωνικές και οικονομικές υποχρεώσεις εντείνουν το άγχος μας. Μην ανησυχείτε όμως και προσπαθήστε να σκεφτείτε αισιόδοξα, αφού υπάρχουν τρόποι να χαλαρώσετε και να αντιμετωπίσετε το άγχος. Σας παρουσιάζουμε τους πιο πρωτότυπους.

Χρησιμοποιήστε την φαντασία σας

Εάν είστε αγχωμένοι μια αποτελεσματική τακτική για να χαλαρώσετε, είναι  ο οραματισμός. Καθίστε αναπαυτικά σε μια πολυθρόνα σε ήσυχο περιβάλλον, κλείστε τα μάτια και προσπαθήστε να ηρεμήσετε ξεκινώντας με βαθιές και αργές εισπνοές. Φέρτε στο μυαλό σας μία εικόνα ή ένα γεγονός που σας ηρεμεί λ.χ. ένα όμορφο τοπίο, μια ευχάριστη ανάμνηση ή κάτι που θα θέλατε να σας συμβεί. Συγκεντρωθείτε και προσπαθήστε να γίνετε κομμάτι της εικόνας. Στην αρχή μπορεί να σας φανεί δύσκολο αλλά αν προσπαθήσετε θα τα καταφέρετε. Σε συνδυασμό με τη σωστή αναπνοή, η άσκηση αυτή θα σας βοηθήσει να επαναφέρετε την πίεση στα κανονικά επίπεδα και να χαλαρώσετε.

Μιλήστε μόνοι σας

Το να μιλάτε στον εαυτό σας ίσως δεν αποτελεί μονάχα ένα γνώρισμα όσων έχουν χάσει τα λογικά τους, αλλά και έναν τρόπο να αντιμετωπίσετε το στρες. Επαναλαμβάνοντας χαμηλόφωνα μια συγκεκριμένη φράση και επιστρατεύοντας όλη την αυτοσυγκέντρωση σας μπορείτε να περιορίσετε το στρες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια η επανάληψη ενός ή δύο λέξεων μπορεί να μειώσει δραστικά τα επίπεδα άγχους. Στην έρευνα συμμετείχαν 66 εθελοντές οι οποίοι επαναλάμβαναν σιωπηλά ένα μάντρα (λέξη ή φράση με κάποια ιδιαίτερη σημασία). Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το 83% ένιωθε λιγότερο άγχος κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Μιμηθείτε τους πιθήκους

Πορίσματα μελετών που έγιναν στο πανεπιστήμιο UCLA των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι θηλυκοί πίθηκοι σε περιπτώσεις στρες αναπτύσσουν περισσότερο τις κοινωνικές τους σχέσεις. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η αντίδραση αυτή αποτελεί έναν μηχανισμό αυτοάμυνας απέναντι στο στρες και εκδηλώνεται γιατί στο περιβάλλον του καταυλισμού η εσωστρέφεια θα έβλαπτε τόσο τις ίδιες και τα παιδιά τους. Για μας τους ανθρώπους οι κοινωνικές σχέσεις είναι σημαντικές για την αντιμετώπιση του στρες. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί τα κοινωνικά άτομα στρεσάρονται λιγότερο σε σχέση με τα εσωστρεφή. Οι έρευνες που διεξήχθησαν στο UCLA έδειξαν ότι οι γυναίκες καταπολεμούν πιο εύκολα το άγχος με σύμμαχο τις φιλίες τους. Η στήριξη που τους παρέχει ο κοινωνικός τους περίγυρος τις βοηθάει να αντιμετωπίσουν το στρες και φαίνεται ότι αυξάνει το επίπεδο της οκυτοκίνης στο αίμα, μιας ορμόνης η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ δρα ως ισχυρό αγχολυτικό.

Ασχοληθείτε με ένα extreme sport

Πολεμήστε το στρες με τα ίδια του τα όπλα! Σύμφωνα με τους ερευνητές στο Texas A&;M University τα extreme sport αναγκάζουν τον οργανισμό να παράγει περισσότερη κορτιζόλη και αδρεναλίνη που θεωρούνται οι ορμόνες του στρες. Έτσι βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει καλύτερα το στρες της καθημερινότητας αν εμπεριέχουν κάποιο βαθμό επικινδυνότητας και ρίσκο.

Καθίστε σε μια πολυθρόνα

Λέγεται «quick stress management» και πρόκειται για μια θεραπεία που γίνεται πάνω σε μιά ειδική πολυθρόνα η οποία σας κάνει μασάζ. Η θεραπεία συνδυάζεται με μουσική και χαλαρωτικό μασάζ. Ο θεραπευτής, με ήχους που προέχονται από τη φύση όπως λ.χ. κελαιδίσματα πουλιών ή ήχους της θάλασσας, θα προσπαθήσει να σας χαλαρώσει. Πρόκειται για μια θεραπεία που επιφέρει βαθιά χαλάρωση, ψυχική ισορροπία και επιτυγχάνει απόλυτο έλέγχο του στρες. Η μέθοδος αυτή ακολουθείται συχνά από ψυχολόγους και εναλλακτικούς θεραπευτές.

Τραβήξτε τις κουρτίνες

Οι επιστήμονες μελετώντας το ρόλο που παίζει το ηλιακό φως στη διάθεσή μας, ανακάλυψαν ότι βιώνουν λιγότερα συναισθήματα κατάθλιψης όσοι εκτίθενται σε περισσότερο ηλιακό φως, το οποίο δρα αγχολυτικά. Τραβήξτε τις κουρτίνες και αφήστε το φως του ήλιου να μπει στο σπίτι σας. Αν χρειαστεί μετακινήστε κάποιο έπιπλο ή αντικαταστήστε τις σκούρες κουρτίνες σας με πιο λεπτές και ανοιχτόχρωμες.

Κρατήστε ημερολόγιο

Είναι χρήσιμο να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο πώς νιώθετε για κάποιες δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζετε αλλά και τις σκέψεις που κάνετε γύρω από αυτές. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε ανά πάσα στιγμή να αναζητήσετε τις αιτίες, να εξετάσετε τις αντιδράσεις σας αλλά και να ανακαλύψετε το βαθύτερο νόημα σε διάφορα γεγονότα της ζωής και να χειριστείτε καλύτερα ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον. Όταν καταπνίγετε τα αρνητικά σας συναισθήματα όπως είναι η θλίψη, ο θυμός ή ο φόβος, τότε δημιουργείτε το υπόβαθρο για την ανάπτυξη του στρες. Το να κρατάτε ημερολόγιο αποτελεί ένα τρόπο να εκφράσετε τα αρνητικά συναισθήματα σας και να απαλύνετε την εσωτερική σας ένταση.

Κάντε ένα χαλαρωτικό μασάζ

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι μαλάξεις βοηθούν στη χαλάρωση, που με τη σειρά της συμβάλει στην παραγωγή λιγότερων ορμονών του στρες και στη χαλάρωση του μυϊκού μας συτσήματος. Επιστήμονες του University of Miami Medical School Touch Institute μελέτησαν την επίδραση του μασάζ και ανακάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες στην έρευνα που διεξήγαγαν μετά από 5 εβδομάδες κάνωντας μασάζ δύο φορές την εβδομάδα, είχαν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης και ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερο άγχος. Αν νοιώθετε στρεσαρισμένοι ζητήστε από το σύντροφό σας ένα χαλαρωτικό μασάζ. Ειδικά στο τέλος μίας αγχωτικής μέρας θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Αν είστε μόνοι σας χρησιμοποιήστε ένα ρόλερ. Ακόμη, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και αιθέρια έλαια με αγχολυτικές ιδιότητες όπως η λεβάντα. Ακόμη μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία.

Παρακολουθήστε μια κωμωδία

Την επόμενη φορά που θα νιώσετε άγχος επισκεφτείτε το video club της γειτονιάς σας και αγοράστε μια κωμωδία. Το γέλιο ηρεμεί, χαλαρώνει και διώχνει την ένταση. Δεν είναι τυχαίο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα όσων έχουν αίσθηση του χιούμορ είναι πιο ενισχυμένο και αντιμετωπίζει καλύτερα τα συμπτώματα του στρες. Ακόμη σύμφωνα με έρευνες το γέλιο διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος χαλαρώνοντας το επιθήλιο των αιμοφόρων αγγείων. Σε εθελοντές που παρακολούθησαν μια κωμωδία στα πλαίσια ιατρικής μελέτης, η ροή του αίματος τους αυξήθηκε κατά 22% ενώ αντίθετα το στρες τη μείωσε. Κάντε και γελωτοθεραπεία, στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχει και η κλινική γέλιου.

Νικήστε το φυσικά

Αντί να καταφύγετε στα φαρμακευτικά σκευάσματα δοκιμάστε μερικά βότανα που διαθέτουν αγχολυτικές ιδιότητες. Η βαλεριάνα μειώνει το στρες και περιορίζει τα συμπτώματα που αυτό προκαλεί όπως είναι η εφίδρωση και η ταχυκαρδία. Στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες βαλεριάνας. Αποφύγετε να φτιάξετε αφέψημα με το ίδιο το βότανο γιατί έχει άσχημη γεύση. Επίσης, το μελισσόχορτο καταπολεμά τον εκνευρισμό και το άγχος και περιορίζει την ταχυπαλμία.

Διαβάστε ακόμη:

Αναγνωρίστε το στρες σε όλα του τα επίπεδα

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top