Δροσερές σαλάτες από όλο τον κόσμο

Honeydew-Prosciutto-Salad_EXPS_JMZ18_152605_B03_01_4b-696x696.jpg

Τι λέτε για μια χωριάτικη σαλάτα; Μήπως προτιμάτε κινέζική ή ταμπουλέ; Όποια και αν είναι τα γούστα σας συνεχίστε το διάβασμα και μπείτε στην κουζίνα… 

Ελληνική σαλάτα – Ελλάδα

2 ντομάτες ώριμες

1/2 αγγούρι

1/2 πιπεριά πράσινη

1 κρεμμύδι ξερό

1/2 σκόρδο

3-4 φέτες πιπεριά καυτερή κέρατο

1 κ. σούπας κάππαρη Κυκλάδων

6-7 ελιές θρούμπες

70 γρ. φέτα

ελαιόλαδο

ξίδι

αλάτι χοντρό

πιπέρι φρέσκο

ρίγανη του βουνού

Εκτέλεση

Προετοιμάζουμε το χώρο εργασίας.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε όλα τα λαχανικά.

Σε μία σαλατιέρα βάζουμε τις ντομάτες κόμμένες σε μεγάλους κύβους, το αγγούρι, το σκόρδο, τη πιπεριά και το κρεμμύδι κομμένα σε φέτες.

Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά στη ποσότητα της αρεσκείας μας.

Τέλος προσθέτουμε λίγο ξίδι και ανακατεύουμε.

Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί με προζύμι.

 

Ταμπουλέ

Εκτέλεση

 

 

Βάζουμε το πλιγούρι σε μπολ και το σκεπάζουμε με ζεστό νερό ίσα που να το καλύπτει. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το μπολ. Αφήνουμε το πλιγούρι να μείνει και να ρουφήξει το υγρό για 10΄-15΄.

Αφαιρούμε τους σπόρους από τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ. Έπειτα, κάνουμε το ίδιο και με το αγγούρι. Βάζουμε τα καρέ σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα φρέσκα κρεμμύδια, το ξερό κρεμμύδι και το μουσκεμένο πλιγούρι. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι (ή το λεμόνι).

 

Ανακατεύουμε πολύ καλά και αφήνουμε το ταμπουλέ να μαριναριστεί και να παγώσει στο ψυγείο για λίγη ώρα. Πριν σερβίρουμε ανακατεύουμε για άλλη μια φορά καλά.

Υλικά συνταγής

2 ματσάκια  μαϊντανό πλυμένο και καλά στεγνωμένο

1 ματσάκι  φρέσκο δυόσμο πλυμένο και καλά στεγνωμένο

6-7  κρεμυδάκια ψιλοκομμένα με τα πράσινα φύλλα

1 μέτριο  κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1  αγγούρι με την φλούδα πλυμένο

4  ντομάτες

4 κ.σ.  ξίδι μπαλσάμικο (ή λεμόνι)

4 κ.σ.  ελαιόλαδο

1½ φλ. τσαγιού  πλιγούρι

 Αλάτι

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι Ή τα τηγανίζουμε.

 

Μεξικάνικη σαλάτα

 

Υλικά

  • 300 γρ. βρασμένες γαρίδες

  • 1 αβοκάντο

  • 1 μάνγκο

  • Αλάτι-πιπέρι

  • Μισό κρεμμύδι σε ροδέλες ή ψιλοκομμένο

  • 1 κούπα τοματίνια κομμένα στη μέση

  • 1 γκρέιπφρουτ

  • 1 κουτ.σούπας χυμός από πορτοκάλι

  • 1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

  • 1 κουτ.γλ. μέλι

  • ¼ κούπας ελαιόλαδο

  • ¼ κουτ.γλ. τριμμένο τζίντζερ

  • Λίγο κόλιανδρο

Εκτέλεση

Κόβουμε το μάνγκο και το γκρέιπφρουτ σε μπουκιές

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κόλιανδρο

Σε ένα μπολ βάζουμε το κόλιανδρο, το κρεμμύδι, το γκρέιπφρουτ, το μάνγκο, το αβοκάντο και τις γαρίδες

Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε την πιπερίτσα χωρίς τους σπόρους με τον χυμό, το μέλι, το ελαιόλαδο και το τζίντερ

Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά

Περιχύνουμε πάνω από τη σαλάτα και σερβίρουμε

Η μεξικάνικη σαλάτα με μάνγκο, αβοκάντο, γαρίδες και γκρέιπφρουτ είναι έτοιμη

Ιταλική σαλάτα

Υλικά:

  • ρόκα (1 ματσάκι)

  • κόκκινο λάχανο ή μαρούλι

  • τοματίνια

  • ρεπανάκια

  • βρασμένο καλαμπόκι (1 κούπα)

  • κρουτόν

  • τριμμένη παρμεζάνα

  • λίγο αλάτι

  • λάδι, ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια τη ρόκα (κατά προτίμηση με το χέρι) και ίση ποσότητα περίπου κόκκινο λάχανο ή μαρούλι (ανάλογα με την αρεσκεία μας) ή και τα δύο.

  • Πλένουμε τα ρεπανάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες, χωρίς να αφαιρέσουμε το κόκκινο μέρος.

  • Ενοποιούμε τα παραπάνω υλικά και προσθέτουμε το βρασμένο καλαμπόκι και τα τοματίνια ολόκληρα.

  • Αλατίζουμε τη σαλάτα και την περιχύνουμε με λίγο λάδι και αρκετό ξίδι balsamico.

  • Τέλος, προσθέτουμε τα κρουτόν και πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα.

Δροσερή κινέζικη Σαλάτα

Υλικά
1/2  λάχανο
4 καρότα
1 ξερό κρεμμύδι ή 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 μικρό πακέτο μανιτάρια λευκά
4 κολοκυθάκια
1 φύλλο σέλινο
1 κόκκινη πιπεριά

2 κουταλιές της σούπας σουσαμέλαιο
3 κουταλιές της σούπας ξύδι ρυζιού
1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε κομματάκια ή λωρίδες. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ ανακατεύοντας το λάδι,  το ξύδι, τη σόγια σως και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τα λαχανικά με την σάλτσα αυτή και η σαλάτα μας είναι έτοιμη!

Σημείωση: Το σουσαμέλαιο έχει αρκετά έντονη και ιδιαίτερη γεύση. Αν δεν το συμπαθούμε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με ελαιόλαδο.

Ινδική σαλάτα γιαουρτιού

Συστατικά

 2 φλ. γιαούρτι

1/2 κρεμμύδι

1/4 φλ. κρεμμυδάκια

2 φλ. ντομάτα

1/4 φλ. φρέσκο κόλιανδρο

1/2 κ.γ. ζάχαρη

1 αγγούρι

Αλάτι

1/2 κ.γ. κύμινο

1/4 κ.γ. πιπέρι καγιέν

Περιγραφή Συνταγής

1.Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τον κόλιανδρο.

2.Κόβουμε την ντομάτα σε κυβάκια και το αγγούρι (μαζί με τη φλούδα).

3.Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους και περιχύνουμε με το γιαούρτι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

4.Γαρνίρουμε με κύμινο και κόκκινη καυτερή πιπεριά.

5.Το βάζουμε περίπου για μια ώρα πριν το σερβίρισμα στο ψυγείο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top