Πως να κρατάω καλές σημειώσεις;

σημειώσεις.jpg

Δείτε ποιες τεχνικές θα σας βοηθήσουν ώστε να κρατάτε εύκολα και καλές σημειώσεις

Τεχνικές και συμβουλές για να κρατάτε καλές σημειώσεις

Γράφετε φράσεις, όχι πλήρεις προτάσεις. Καταγράψτε μόνο τις λέξεις-κλειδιά που χρειάζεστε για να πάρετε την ιδέα. Παραλείψτε λέξεις ‘η άρθρα όπως “το” και “τα” που δεν προσθέτουν νόημα στο περιεχόμενο της διάλεξης. Διατηρήστε βασικούς τεχνικούς ή ειδικούς όρους.

Κρατήστε σημειώσεις με δικά σας λόγια. Παραφράστε αυτά που ακούτε ώστε να είναι λογικά για σας—αυτό σας βοηθά να κατανοήσετε και να θυμάστε αυτά που ακούτε. Προσπαθήστε να παραφράσετε τα πάντα εκτός από τα σημεία όπου πρέπει να σημειωθούν ακριβώς οι πληροφορίες.

Δομήστε στις σημειώσεις σας επικεφαλίδες, υπότιτλους και αριθμημένες λίστες. Χρησιμοποιήστε επικεφαλίδες για να υποδείξετε θεματικές περιοχές ή για να συμπεριλάβετε βιβλιογραφικές λεπτομέρειες των πηγών πληροφοριών. Στον υπολογιστή χρησιμοποιήστε τη φόρμα περιγράμματος ή/και ένα σύστημα αρίθμησης και εσοχή για να σας βοηθήσει να διακρίνετε τα κύρια από τα δευτερεύοντα σημεία. Η χρήση αυτών των τεχνικών αποτελεί έναν σαφή τρόπο να υποδείξετε τη δομή των πληροφοριών της διάλεξης.

Κωδικοποιήστε τις σημειώσεις σας—χρησιμοποιήστε χρώμα και σύμβολα για να επισημάνετε τη δομή και τα σημεία που δίνετε έμφαση.

Χρησιμοποιήστε χρώμα για να επισημάνετε κύριες ενότητες, κύρια σημεία και διαγράμματα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά χρώματα για να ταξινομήσετε και να συνδέσετε έννοιες ή πληροφορίες ανά θέμα. Ωστόσο, μην εστιάζετε πολύ στη χρωματική κωδικοποίηση όταν είστε στη διάλεξη. Απαιτεί χρόνο και συγκέντρωση, επομένως είναι πιο χρήσιμο να κάνετε το μεγαλύτερο μέρος της επισήμανσης και της υπογράμμισης όταν εξετάσετε τις σημειώσεις σας αργότερα.

Υπογραμμίστε, κυκλώστε, βάλτε αστέρι κ.λπ. για να προσδιορίσεις βασικές πληροφορίες, παραδείγματα, ορισμούς ή άλλα σημαντικά στοιχεία. Δημιουργήστε τον δικό σας κωδικό σήμανσης για να υποδείξετε κάθε τύπο των στοιχείων αυτών.

Αν χάσετε κάτι, γράψτε λέξεις-κλειδιά, παραλείψτε μερικά κενά και λάβετε τις πληροφορίες αργότερα. Αφήστε ένα χώρο στη σελίδα για τις δικές σας σημειώσεις και σχόλια.

Χρησιμοποιήστε σύμβολα και συντομογραφίες

Τα σύμβολα και οι συντομογραφίες για λέξεις, φράσεις ή ονόματα που χρησιμοποιούνται συχνά είναι χρήσιμα για τη λήψη σημειώσεων στις διαλέξεις όταν η ταχύτητα είναι απαραίτητη. Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς, ώστε να θυμάστε τι αντιπροσωπεύουν και να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εύκολα. Διατηρήστε μια λίστα με συχνά χρησιμοποιούμενα σύμβολα/συντμήσεις και τη σημασία τους, ώστε να μπορείτε να ανατρέχετε σε αυτά στο μέλλον.

Αναπτύξτε το δικό σας σετ συντομογραφιών, ώστε να μην χρειάζεται να γράψετε κάθε λέξη πλήρως. Μπορείτε να συντομεύσετε οποιαδήποτε λέξη που χρησιμοποιείται συνήθως στις διαλέξεις σας.

Δημιουργήστε ένα σύστημα που θα θυμάστε και χρησιμοποιήστε το με συνέπεια. Εισαγάγετε μερικά σύμβολα και συντομογραφίες κάθε φορά για να σας βοηθήσουν να τα θυμάστε.

Ακρωνύμια

Ορισμένες συντομογραφίες είναι τόσο γνωστές και χρησιμοποιούνται ευρέως που έχουν γίνει ακρωνύμια — συντομογραφίες που προφέρονται ως λέξεις.

Χρησιμοποιήστε εννοιολογικούς χάρτες και διαγράμματα

Οι πληροφορίες μπορούν επίσης να καταγραφούν χρησιμοποιώντας έναν εννοιολογικό χάρτη ή διάγραμμα. Δοκιμάστε να σχεδιάσετε διαγράμματα ή εικόνες για έννοιες που είναι δύσκολο να σημειωθούν γρήγορα. Για παράδειγμα, σχεδιάστε ένα διάγραμμα πίτας για να υποδείξετε χονδρικά τη σχετική ισχύ των πολιτικών κομμάτων σε εκλογές αντί να γράψετε αυτές τις λεπτομέρειες. Οι πληροφορίες μπορούν να προστεθούν στον εννοιολογικό χάρτη αργότερα.

Οι εννοιολογικοί χάρτες μπορούν εύκολα να γεμίσουν. Χρησιμοποιήστε και τις δύο αντικριστές σελίδες ενός ανοιχτού σημειωματάριου Α4 για να δημιουργήσετε τον εννοιολογικό σας χάρτη και αφήστε άφθονο χώρο για την προσθήκη ιδεών και συμβόλων.

Ξεκινήστε από τη μέση της σελίδας και προσθέστε ιδέες σε κλάδους που εκπέμπονται από την κεντρική ιδέα ή από προηγούμενα υποκαταστήματα.  Τα βέλη και οι λέξεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εμφάνιση συνδέσμων μεταξύ τμημάτων του εννοιολογικού χάρτη.

Το χρώμα και τα σύμβολα είναι σημαντικά μέρη των εννοιολογικών χαρτών, βοηθώντας στην απεικόνιση ιδεών και ενεργοποιούν τις δικές σας σκέψεις.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top