Πως θα προφυλαχθείτε από το κρύο! Μυστικά και συμβουλές…

women-in-red-in-snow-med-963x641.jpg

Γιατί κρυώνω περισσότερο από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς μου; Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις χαμηλές θερμοκρασίες; Αν πιω αλκοόλ θα ζεσταθώ; Τι ρούχα να φορέσω μια κρύα ημέρα; Χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τον οργανισμό σας ζεστό! Μάθετε πώς πρέπει να ντυθείτε και τι πρέπει να φάτε μια κρύα μέρα, για να προστατεύσετε τον οργανισμό σας.

Οι σύμμαχοι του οργανισμού μας

Όταν ο οργανισμός σας νιώθει να απειλείται από το κρύο, αναπτύσσει μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Βρίσκεται δηλαδή σε μια μόνιμη προσπάθεια να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος γύρω στους 37 βαθμούς. Πρώτο του μέλημα είναι η διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας στα ζωτικά όργανα του σώματος. Αυτή επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο: Το κρύο προκαλεί αγγειοσύσπαση, δηλαδή τα αγγεία του δέρματος και των μυών μικραίνουν, με αποτέλεσμα μικρότερη ποσότητα αίματος να κυκλοφορεί στην επιφάνεια του σώματος, ενώ βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος στο εσωτερικό. Προστατευτικό ρόλο παίζει και το λίπος που αποτρέπει την απώλεια της θερμότητας από το σώμα μας στο περιβάλλον. Τέλος, ένας ακόμη μηχανισμός προστασίας του οργανισμού μας είναι το ρίγος (τρέμουλο). Με αυτό, ο οργανισμός μας προσπαθεί να παράγει περισσότερη θερμότητα.

Εσείς κρυώνετε περισσότερο από τους άλλους;

Σας έχει τύχει να κρυώνετε, ενώ κάποιος που κάθεται στον ίδιο χώρο να μην κρυώνει; Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο εύκολα κρυώνει ένα άτομο. Σημαντικό ρόλο παίζει η κατασκευή του σώματός του, η ηλικία και το φύλο του. Οι αδύνατοι λ.χ. έχουν μικρότερες ποσότητες λίπους στο σώμα τους και γι’ αυτό κρυώνουν περισσότερο. Ακόμη πιο πολύ από τους υπόλοιπους κρυώνουν οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Όσον αφορά τα δύο φύλλα, πιο εύκολα κρυώνουν οι γυναίκες και, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό ίσως να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες. Επιπλέον, όσοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό ή παθήσεις του κυκλοφορικού συστήματος είναι πιο ευάλωτοι στο κρύο.

Πότε το κρύο γίνεται τσουχτερό

Υπάρχουν περιπτώσεις που μας φαίνεται ότι έχει περισσότερο κρύο από τη θερμοκρασία που δείχνει το θερμόμετρο. Αυτό συμβαίνει γιατί το όργανο αυτό δεν μπορεί να υπολογίσει τους παράγοντες του αέρα και της υγρασίας, οι οποίοι κάνουν το κρύο πιο έντονο. Η υγρασία αυξάνει την αγωγιμότητα του αέρα, δηλαδή το κρύο μεταφέρεται πιο εύκολα από το περιβάλλον στο σώμα μας και ο αέρας που έρχεται σε επαφή με το σώμα μας το παγώνει. Μια μετεωρολογική εταιρεία μάλιστα, η accuwather έχει διατυπώσει μια μέθοδο μέτρησης της θερμοκρασίας όπως την αισθανόμαστε. Η μέθοδος αυτή λαμβάνει υπόψη και διάφορους άλλους παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική πίεση, η ταχύτητα του ανέμου κ.ά.

Πώς να αντιμετωπίσετε τις χαμηλές θερμοκρασίες

1) Φορέστε τα κατάλληλα ρούχα
Το ιδανικότερο είναι να ντύνεστε με “στρώματα” ρούχων ώστε να μπορείτε να βγάζεται τα επιπλέον όταν βρεθείτε σε ζεστό χώρο. Τα ιδανικότερα ρούχα για τις κρύες ημέρες του χειμώνα είναι τα μάλλινα αφού καταφέρνουν να κρατούν τη θερμότητα μέσα στο σώμα μας. Υπάρχουν βέβαια ρούχα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το κρύο και είναι γνωστά ως ισοθερμικά. Είναι κατασκευασμένα από μαλλί, βαμβάκι και διάφορες άλλες συνθετικές ίνες, που τα κάνουν πολύ ζεστά. Κυκλοφορούν ευρέως στην αγορά και είναι εύκολο να τα βρείτε. Οι μάλλινες κάλτσες, πουλόβερ, μάλλινο παντελόνι, παλτό, το αντιανεμικό, κασκόλ, σκούφο ή καπέλο, γάντια είναι μερικά από τα αξεσουάρ που δεν πρέπει να λείπουν από την ντουλάπα σας το χειμώνα.

2) Προστατεύστε τα σημεία που υποφέρουν
Τα άκρα: Συνήθως παγώνουν πιο εύκολα από τα υπόλοιπα μέρη του σώματος (βλ. Ερωτήσεις στον ειδικό). Μπορείτε τις κρύες μέρες να φοράτε σκούφο και γάντια και χοντρές κάλτσες για να τα προστατεύσετε. Πιο πολύ υποφέρουν από το κρύο στα άκρα οι γυναίκες που συχνά εμφανίζουν ακροκυάνωση (μελάνιασμα των ποδιών και των χεριών και ενδεχομένως σχετίζεται με τις γυναικείες ορμόνες). Ένα ακόμη πρόβλημα που κάνει τα άκρα ευαίσθητα στο κρύο είναι το σύνδρομο Ρεϊνό που εκδηλώνεται με μυρμηγκιάσματα και αλλαγές στο χρώμα των δαχτύλων (από πολύ ωχρά γίνονται μελανά και έπειτα κοκκινίζουν). Πρόκειται για την παρουσία αγγειοσπασμού στα δάκτυλα που επιδεινώνεται με το κρύο. Για να αντιμετωπιστεί, συνήθως χορηγούνται και φάρμακα, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα.

Το δέρμα: Το δέρμα είναι το πρώτο μέρος του σώματος που έρχεται σε επαφή με το κρύο και γι’ αυτό υφίσταται πρώτο τις συνέπειές του. Σε συνδυασμό με τον αέρα, το κρύο ξηραίνει το δέρμα και κάνει τα χείλη να ξεφλουδίζουν. Προστατέψτε το δέρμα σας με μια ενυδατική κρέμα. Για τα χείλη σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά στικ που κυκλοφορούν στα φαρμακεία. Μία ακόμη επίπτωση του κρύου είναι οι γνωστές σε όλους μας χιονίστρες. Πρόκειται για ένα αρχικό στάδιο κρυοπαγήματος, που εκδηλώνεται με φουσκάλες στο δέρμα. Τα γάντια και οι μάλλινες κάλτσες αποτελούν ένα σημαντικό μέσο προφύλαξης. Τέλος, η παρατεταμένη έκθεση στο κρύο μπορεί να γίνει αιτία δερματίτιδας εκ ψύχους που είναι μία μορφή αλλεργικής αντίδρασης στο κρύο. Συνήθως αντιμετωπίζεται με τη χρήση κορτιζονούχου αλοιφής.

3) Η διατροφή που θα μας ζεστάνει

Όταν έχει κρύο δεν πρέπει να μας λείπουν οι υδατάνθρακες. Γενικά, η διατροφή μας πρέπει να παρέχει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το κρύο. Καλές τροφές για το χειμώνα είναι οι σούπες και ο τραχανάς, ο οποίος περιέχει άμυλο και μας δίνει αργά και σταθερά ενέργεια. Εμπλουτίστε ακόμη το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ρύζι, μακαρόνια κτλ. Χρήσιμες τροφές για το κρύο είναι τα καυτερά φαγητά όπως λ.χ. οι καυτερές πιπεριές. Το χειμώνα βάζετε λίγο πιπέρι στο φαγητό, καθώς τα συστατικά του διεγείρουν τα νεύρα και επιφέρουν άμεσο θερμογόνο αποτέλεσμα. Ακόμη, τις κρύες μέρες μπορείτε να τρώτε δαμάσκηνα, αποξηραμένα σύκα και βέβαια το κλασικό αντίδοτο στο κρύο, τις σταφίδες, που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Το χειμώνα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη βιταμίνη C, η οποία δρα προληπτικά κατά των κρυολογημάτων που είναι συχνότερα αυτή την εποχή και ψευδάργυρο. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε αφθονία στις πιπεριές και στα πορτοκάλια, ενώ ο ψευδάργυρος στα οστρακοειδή και στους ξηρούς καρπούς.

Χρήσιμες συμβουλές
*Η άσκηση είναι ένας ακόμη καλός τρόπος να ζεσταθείτε, γιατί κατά τη διάρκειά της επιταχύνεται ο μεταβολισμός και αυξάνεται η παραγωγή θερμότητας στο σώμα από τις καύσεις που έχουν προκληθεί.
*Ακόμη, μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, γιατί το σώμα μας αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα το κρύο όταν ενυδατώνεται επαρκώς. Το χειμώνα χρειάζεστε τουλάχιστον 6-7 ποτήρια νερό την ημέρα.
*Φροντίστε να έχετε καλυμμένα τα άκρα σας και το κεφάλι, για να εμποδίσετε τη μεγάλη απώλεια θερμότητας από αυτά τα συγκεκριμένα μέλη.
*Τα ζεστά ροφήματα και οι ζεστές σούπες αποτελούν έναν καλό τρόπο να αντιμετωπίσουμε το κρύο, καθώς αυξάνουν τη θερμοκρασία του οργανισμού.

Πηγή: M. Σιγανός από περιοδικό vita

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top