5 διάσημες γυναίκες επιστήμονες στην ιστορία

marie-curie.jpg

 Ας δούμε μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες επιστήμονες και τα επιτεύγματά τους

Η επιστήμη και η τεχνολογία θεωρούνται συχνά πεδίο των ανδρών. Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί η συμβολή των γυναικών στην πρόοδο αυτών των τομέων.

Υπήρξαν πολλές και διάσημες γυναίκες επιστήμονες στην ιστορία που έκαναν σημαντικές ανακαλύψεις και εφευρέσεις στον κόσμο της επιστήμης.

Σήμερα θα ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις πιο διάσημες γυναίκες επιστήμονες και τα επιτεύγματά τους.

Οι 5 γυναίκες

  1. MARIE CURIE
  2. JANE GOODALL
  3. MARIA MAYER
  4. RACHEL CARSON
  5. ROSALIND FRANKLIN

1 MARIE CURIE

Γαλλίδα φυσικός και χημικός γεννημένη στην Πολωνία, γνωστός για τη συμβολή της στην μελέτη της ραδιενέργειας, ενώ ανακάλυψε το στοιχείο ράδιο. Γεννήθηκε στη Βαρσοβία στις 7 Νοεμβρίου 1867, κόρη δασκάλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έλαβε γενική εκπαίδευση στα τοπικά σχολεία και κάποια επιστημονική εκπαίδευση από τον πατέρα της. Θεώρησε συνετό να εγκαταλείψει τη Βαρσοβία, που τότε ανήκε στο τμήμα της Πολωνίας που ανήκε στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας, για την Κρακοβία, η οποία τότε ήταν υπό αυστριακή κυριαρχία. Το 1891, πήγε στο Παρίσι για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Σορβόννη, όπου απέκτησε άδεια στη Φυσική και τις Μαθηματικές Επιστήμες. Γνώρισε τον Pierre Curie, καθηγητή στη Σχολή Φυσικής το 1894 και τον επόμενο χρόνο παντρεύτηκαν. Απέκτησε διδακτορικό το 1903 και μετά τον τραγικό θάνατο του Pierre Curie το 1906, πήρε τη θέση της καθηγήτριας Γενικής Φυσικής στη Σχολή Επιστημών. Ήταν η πρώτη φορά που μια γυναίκα κατείχε τη θέση αυτή.

2 JANE GOODALL

Βρετανίδα βιολόγος που  θεωρείται ευρέως ως ο σημαντικότερη ειδική στον κόσμο για τους χιμπατζήδες. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1934 και μεγάλωσε στο Μπόρνμουθ (νότιες ακτές της Αγγλίας). Η αγάπη της για τα ζώα ξεκίνησε όταν ήταν μικρό παιδί. Στα 23 της χρόνια, χωρίς ειδική πανεπιστημιακή μόρφωση, με ελάχιστες οικονομίες, ταξίδεψε στην Αφρική. Εκεί γνώρισε τον ανθρωπολόγο Λούις Λίκεϊ, που έγινε μέντοράς της και την ώθησε να μελετήσει τη συμπεριφορά των χιμπαντζήδων στο φυσικό τους περιβάλλον. Το 1960 έφτασε στην Τανζανία, στο Εθνικό Πάρκο του Γκόμπε, και ξεκίνησε την έρευνα που την καθιέρωσε στον τομέα της.

Πέντε χρόνια αργότερα πήρε διδακτορικό στην Ηθολογία από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Εδώ και χρόνια αφιερώνει όλο της το χρόνο, ταξιδεύοντας από χώρα σε χώρα, στην προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τους κινδύνους που απειλούν το περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή, και ηγείται της παγκόσμιας περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής οργάνωσης Roots and Shoots, που απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους.

3- MARIA MAYER

Η Μαρία Γκέπερτ-Μάγιερ γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1906 και πέθανε στις 20 Φεβρουαρίου 1972. Ήταν Γερμανοαμερικανίδα θεωρητική φυσικός που βραβεύθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 1963 για την ανάπτυξη του προτύπου των φλοιών για τους ατομικούς πυρήνες. Υπήρξε η δεύτερη γυναίκα κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Φυσικής στην ιστορία μετά τη Μαρία Κιουρί. Σύμφωνα με την wikpedia από την έρευνα της διδακτορικής διατριβής της για τη δυνατότητα ταυτόχρονης απορροφήσεως δύο φωτονίων από άτομα, που βεβαιώθηκε πειραματικά μόνο μετά την εφεύρεση των συσκευών λέιζερ, η μονάδα για τη διατομή απορροφήσεως δύο φωτονίων ονομάσθηκε «μονάδα Goeppert Mayer (GM)».

Στη Γερμανία γνώρισε τον Αμερικανό χημικό Τζόζεφ Ε. Μάγιερ, τον παντρεύτηκε και σταδιοδρόμησε στις ΗΠΑ. Έπειτα από μία ερευνητική δημοσίευση πάνω στη διπλή διάσπαση βήτα, κατέλαβε μία άμισθη θέση βοηθού στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Το 1960 διορίσθηκε καθηγήτρια της φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο

4- RACHEL CARSON

Αμερικανίδα θαλάσσια βιολόγος που με το έργο της έφερε επανάσταση στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα το οποίο ενίσχυσε. Γεννήθηκε το 1907 στην Πενσυλβάνια και ξεκίνησε την καριέρα της ως θαλάσσια βιολόγος στο Γραφείο Αλιευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.  Έχει γράψει πολλά βιβλία για το περιβάλλον. Μάλιστα ένα από αυτά το The Sea Around Us (Η Θάλασσα Γύρω Μας) κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ  ως αναγνώριση για την γραφής της. Επιπλέον μέσω των χρημάτων του βραβείου εξασφάλισε έσοδα για να συνεχίσει το έργο της. Η Κάρσον πέθανε τον Απρίλιο του 1964 στο Μέριλαντ.

5- ROSALIND FRANKLIN

Βρετανίδα χημικός γνωστή για το έργο της στις μοριακές δομές άνθρακα και γραφίτη και τις ακτίνες Χ. Είναι επίσης γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA και για την πρωτοποριακή χρήση της περίθλασης των  ακτίνων Χ. Η Rosalind Franklin έλαβε διδακτορικό στη φυσική και τη  χημεία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge. Έμαθε κρυσταλλογραφία και τεχνικές που εφάρμοσε στις δομές του DNA. Μία από τις φωτογραφίες της παρείχε βασικές πληροφορίες για τη δομή του DNA. Κάποιοι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα ευρήματά της ως αποδεικτικά στοιχεία για να υποστηρίξουν το μοντέλο DNA τους και πιστώθηκαν εκείνοι την ανακάλυψη. Πέθανε από καρκίνο των ωοθηκών το 1958, σε ηλικία 37 ετών.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top