Καθημερινότητα για τους πολίτες με αναπηρία τα προβλήματα στην μετακίνησή τους και οι προσβλητικές συμπεριφορές

πολίτες-με-αναπηρία.jpg

wheelchair ramp help for a young woman

Επιστολή στο υπουργείο Μεταφορών απέστειλε η ΕΣΑμεΑ (επισυνάπτεται), σχετικά με το περιστατικό προσβλητικής συμπεριφοράς που είχε οδηγός λεωφορείου απέναντι σε επιβάτη με αναπηρία, χρήστη αναπηρικού αμαξιδίου.

Δυστυχώς, όπως επισημαίνει η ΕΣΑμεΑ, το συγκεκριμένο γεγονός απέχει πολύ από το να αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, καθώς συμβαίνει σε καθημερινή βάση και έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμη μία φορά τα προβλήματα στην απρόσκοπτη και ασφαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία στη χώρα μας, καθώς και την ελλιπή εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα αναπηρίας και
προσβασιμότητας. Μάλιστα η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι τα παραπάνω τα έχει επισημάνει και θέσει επανειλημμένα στην ηγεσία του Υπουργείου…

Μόλις τον περασμένο μήνα, στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με την κ. Χ. Αλεξοπούλου, υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, η ΕΣΑμεΑ είχε καταθέσει και συζητήσει με την ίδια και τους συνεργάτες της, τις προτάσεις του αναπηρικού κινήματος για τη συμπερίληψη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και τα προγράμματα για την κινητικότητα και τη διασφάλιση της
καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα γενικότερα, σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις.

Τόσο το υπουργείο όσο και το συνδικάτο των εργαζομένων στα Μ.Μ.Μ. της χώρας, πρέπει να πάρουν σαφή θέση, για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων.

Η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί:
* Διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλα τα δημόσια μεταφορικά συστήματα της χώρας, σταθερής ή μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, συμπεριλαμβανομένων των ΤΑΧΙ και των ΚΤΕΛ και λήψη μέτρων για την εφαρμογή των απαιτήσεων των Ευρωπαϊκών Κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών με αναπηρία.
* Θεσμική εκπροσώπηση της Ε.Σ.Α.μεΑ. στα Δ.Σ. όλων των Οργανισμών σταθερής και μη τροχιάς, αστικά και υπεραστικά, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
* Εκπαίδευση των στελεχών όλης της αλυσίδας του τομέα μεταφορών (προσωπικό μεταφορικών φορέων/ αεροδρομίων/ σταθμών, προσωπικό επίγειας εξυπηρέτησης, εκπαιδευτών οδήγησης, επαγγελματιών οδηγών επιβατηγών οχημάτων κ.λπ.) σε θέματα αναπηρίας και προσβασιμότητας μέσω του Κέντρου Δια Βίου του Ινστιτούτου της Ε.Σ.Α.μεΑ.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top