Πάρκινσον: Η νυχτερινή βάρδια προστατεύει

parkinson-pain.jpg

Το ότι η βραδινή εργασία διαταράσσει το βιολογικό ρολόι και μπορεί να έχει πλήθος σωματικών, ψυχολογικών και κοινωνικών επιπτώσεων δε είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη, υπάρχει και η θετική πλευρά: οι άνθρωποι που εργάζονται με κυλιόμενες νυκτερινές βάρδιες διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο ν’ αναπτύξουν τη νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ μελέτησαν 85.000 νοσηλεύτριες. Μεταξύ του 1988 και του 2000 καταγράφηκαν συνολικά 181 κρούσματα της νόσου. Όπως διαπίστωσαν, οι νοσηλεύτριες που ανέφεραν τουλάχιστον 15 χρόνια νυκτερινών βαρδιών είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο σε σύγκριση με τις συναδέλφους τους, οι οποίες δεν εργάσθηκαν ποτέ βράδυ.

Η έρευνα αποκάλυψε, επίσης, ότι όσο πιο πολλές ώρες κοιμόνταν οι νοσηλεύτριες, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Πάρκινσον αντιμετώπιζαν.
Πιο αναλυτικά, όσες κοιμόνταν 9 ή περισσότερες ώρες είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν Πάρκινσον, από εκείνες που κοιμόνταν όχι περισσότερες από 6 ώρες το 24ωρο. Στη μέτρηση αυτή, οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να λάβουν υπόψη τις καπνιστικές συνήθειες και την παράμετρο της ηλικίας.

Διαβάστε και άλλες έρευνες εδώ

Παρόλο που οι πιθανές βιολογικές εξηγήσεις αυτού του ευρήματος δεν είναι γνωστές, ενδέχεται η εργασία σε βάρδιες να σχετίζεται με μέτριες αυξήσεις στα επίπεδα οιστραδιόλης και ουρικού οξέος στο αίμα – δύο ουσιών οι οποίες ενδέχεται να παρέχουν κάποια προστασία κατά της νόσου του Πάρκινσον.

Πηγή: Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «American Journal of Epidemiology».

Γιατί δεν μπορώ να ελέγξω τα νεύρα μου;

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top