Οι 10 Ολυμπιακοί Αγώνες που έμειναν στην ιστορία

NEAE0GKH4tQ9RGjrC4JSjXbaKgg8Tn4lgYW-N6Fk9Pc-scaled.jpg

Με αφορμή τη φετινή ολυμπιακή χρονιά, που το Τόκιο και η Ιαπωνία καλωσόρισαν αθλητές απ’ όλον τον κόσμο, ας ξαναθυμηθούμε ορισμένους από πιο αξέχαστους  Ολυμπιακούς Αγώνες όλων των εποχών

Οι 10 ολυμπιακοί αγώνες

  1. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία – 2012

  2. Μόντρεαλ, Καναδάς – 1976

  3. Πεκίνο, Κίνα – 2008

  4. Ατλάντα, ΗΠΑ – 1996

  5. Αθήνα, Ελλάδα – 2004

  6. Βαρκελώνη, Ισπανία – 1992

  7. Λος Άντζελες, ΗΠΑ – 1984

  8. Μόσχα, ΕΣΣΔ – 1980

  9. Σίδνεϊ, Αυστραλία – 2000

  10. Ρώμη, Ιταλία – 1960

1. Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία – 2012

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, το Λονδίνο έγινε η πρώτη και μοναδική πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες τρεις φορές (οι δύο προηγούμενες ήταν το 1908 και το 1948). Αθλητικές εγκαταστάσεις και ιστορικοί χώροι γέμισαν με αθλητές απ’ όλον τον κόσμο, τα δημοφιλή στους τουρίστες Hyde Park, Horse Guards Parade και Mall πραγματοποίησαν εκδηλώσεις για το τρίαθλο, το μπιτς βόλεϊ και τον μαραθώνιο, ενώ το Ολυμπιακό Πάρκο Queen Elizabeth των 200 στρεμμάτων στο Ανατολικό Λονδίνο αποτελεί εύκολα έναν από τους πιο φιλόδοξους χώρους που χτίστηκαν ποτέ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

2. Μόντρεαλ, Καναδάς – 1976

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Μόντρεαλ ήταν εκείνοι που σύστησαν στον κόσμο στη Νάντια Κομανέτσι – την πρώτη αθλήτρια που πέτυχε το απόλυτο 10 στην ενόργανη γυμναστική. Αλλά δεν ήταν μόνο τα επιτεύγματα της Νάντια που εντυπωσίασαν τους θεατές των αγώνων εκείνη τη χρονιά. Η πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του Ολυμπιακού Πάρκου του Μόντρεαλ έθεσε ένα νέο πρότυπο για τους αθλητικούς χώρους. Σχεδιασμένο από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Roger Taillibert, το Ολυμπιακό Στάδιο και ο εξαιρετικός κεκλιμένος πύργος του -ο ψηλότερος στον κόσμο – έδωσαν στους Αγώνες έναν σύγχρονο χαρακτήρα. Σήμερα, το γήπεδο και ο πύργος εξακολουθούν να προσελκύουν αθλητές, λάτρεις των σπορ και τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο.

3. Πεκίνο, Κίνα – 2008

Το Πεκίνο ανέβασε τον πήχη αρκετά ψηλά για όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν αργότερα (πάνω από 130 ολυμπιακά ρεκόρ καταρρίφθηκαν εκεί).  H υφαντή επένδυση και τα ατσάλινα δοκάρια του Εθνικού Σταδίου του Πεκίνου τού έδωσαν το ψευδώνυμο “Η φωλιά των πουλιών”, ενώ ο χώρος των 80.000 θέσεων φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης, τον στίβο και τον τελικό του ποδοσφαίρου. Το Εθνικό Κέντρο Υδάτινων αθλημάτων του Πεκίνου ήταν μια ακόμα συναρπαστική αρένα, αφού οι εξωτερικοί τοίχοι του σχεδιάστηκαν για να μοιάζουν στολισμένοι με σαπουνόφουσκες. Εδώ, ο Αμερικανός Μάικλ Φελπς κέρδισε οκτώ χρυσά μετάλλια, τα περισσότερα μετάλλια που κατακτήθηκαν κατά τη διάρκεια ενός Ολυμπιακού Αγώνα.

4. Ατλάντα, ΗΠΑ – 1996

Το 1996 σηματοδότησε την 100η επέτειο των Ολυμπιακών Αγώνων και παρόλο που η Αθήνα, ως γενέτειρα των Αγώνων, θεωρήθηκε πολύ πιθανό να τους φιλοξενήσει, παραδόξως, η Ατλάντα κέρδισε την προσφορά. Το 85.000 θέσεων Centennial Olympic Stadium ήταν το επίκεντρο των Αγώνων του 1996, εξοπλισμένο με πολυτελή κουτιά και πολλαπλά επίπεδα καθισμάτων εκτός του γηπέδου, καθώς και μια περιοχή που προοριζόταν για γήπεδο του μπέιζμπολ.

5. Αθήνα, Ελλάδα – 2004

Η Ελλάδα έχει μια ιδιαίτερη σύνδεση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από το 776 π.Χ. έως το 393 μ.Χ., οι αρχαίοι Αγώνες πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, ενώ οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Αθήνα το 1896. Με την άφιξη της διοργάνωσης του 2004, οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην πατρίδα τους. Οι δρομείς του Μαραθωνίου ακολούθησαν την ίδια πορεία με εκείνοι που ακολουθήθηκε στους Αγώνες του 1896 και οι τοξότες έριξαν τα βέλη τους στο αρχαίο Παναθηναϊκό Στάδιο, ενώ η εκτέλεση της βολής εκτοξεύτηκε στο γήπεδο του παλιού Ολυμπιακού Σταδίου.

6. Βαρκελώνη, Ισπανία – 1992

Στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης του 1992, το μπάσκετ ανδρών περιελάμβανε για πρώτη φορά επαγγελματίες παίκτες με την αμερικανική Dream Team να κερδίζει το χρυσό μετάλλιο. Ακόμα, χάρη στην κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, δημιουργήθηκαν νέες αμμώδεις παραλίες, εκπληκτικά ξενοδοχεία, ένα εντυπωσιακό λιμάνι και άλλοι γραφικοί χώροι, όπως το ίδιο το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης. Χτισμένο από το 1927, το εντυπωσιακό στάδιο ήταν ένας συνδυασμός του παλαιότερου με το σύγχρονο. Μέχρι και σήμερα, τουρίστες και ντόπιοι μπορούν ακόμα να απολαύσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις παραλίες που «άφησαν» οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην πόλη.

7. Λος Άντζελες, ΗΠΑ – 1984

Το 1984, το Λος Άντζελες έκανε τη μοναδική προσφορά, ώστε να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το Rose Bowl και το Κολοσσαίο του Λος Άντζελες, που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των Αγώνων του 1932, χρησιμοποιήθηκαν μαζί με 29 άλλες εγκαταστάσεις που ήδη υπήρχαν. Μόνο δύο νέοι χώροι κατασκευάστηκαν για τους Αγώνες: το Velodrome και το Swim Stadium. Σήμερα, οι λάτρεις των σπορ μπορούν ακόμα να δουν το Ολυμπιακό καζάνι του Κολοσσαίου να καίγεται κατά τη διάρκεια αγώνων ποδοσφαίρου USC.

8. Μόσχα, ΕΣΣΔ – 1980

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες της Μόσχας έχουν μείνει στην ιστορία περισσότερο για το μποϊκοτάζ που οδήγησε περισσότερες από 65 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κίνας, να παραλείψουν τους Αγώνες του 1980. Παρά την πολιτική αναταραχή, οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που διεξήχθησαν σε κομμουνιστική χώρα προχώρησαν κανονικά με πολλές εκδηλώσεις. Το επίκεντρο ήταν το Grand Sports Arena του Ολυμπιακού Συγκροτήματος Luzhniki. Στους Αγώνες, η χωρητικότητα του γηπέδου αυξήθηκε στις 103.000, καθώς φιλοξένησε τις τελετές έναρξης και λήξης, αλλά και αρκετές εκδηλώσεις. Προσφάτως αποδείχθηκε πως παραμένει αρκετά δημοφιλές για συναυλίες, καθώς και άλλα αθλητικά γεγονότα, όπως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ του 2008 και τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018.

9. Σίδνεϊ, Αυστραλία – 2000

Καλωσορίζοντας τη νέα χιλιετία, οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ το 2000 θεωρούνται από τους καλύτερους που έγιναν ποτέ. Οι χώροι δημιουργήθηκαν με σεβασμό προς το περιβάλλον, αφού ευνοούσαν την εξοικονόμηση ενέργειας, την εξοικονόμηση νερού και τη μείωση της ρύπανσης. Η καρδιά των αγώνων ήταν το Στάδιο της Αυστραλίας που τώρα ονομάζεται Στάδιο ANZ, ενώ κατά την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2000, υπήρξε ο μεγαλύτερος υπαίθριος χώρος που κατασκευάστηκε ποτέ για τους Αγώνες. Οι σχεδιαστές του ουσιαστικά κατάφεραν να προστατεύσουν τους θεατές και τις τηλεοπτικές κάμερες από τον ισχυρό ήλιο της Αυστραλίας χωρίς, ωστόσο, να κλείσουν την οροφή και επομένως να αποκλείσουν το υπέροχο κλίμα της χώρας.

10. Ρώμη, Ιταλία – 1960

Η Αιώνια Πόλη προσέφερε μια οπτικά εκπληκτική και ιστορική τοποθεσία για τους Θερινούς Αγώνες του 1960. Η Βασιλική του Μαξέντιου, τα Λουτρά του Καρακάλλα, η Αππία Οδός, η Αψίδα του Κωνσταντίνου και η Via Cassia ήταν μεταξύ των αρχαίων ρωμαϊκών χώρων που χρησιμοποιήθηκαν για τους Αγώνες. Με αντιπαράθεση αυτών των αρχαίων σκηνικών με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν για τους Αγώνες δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα. Εδώ ήταν που ένας νεαρός τότε Αμερικανός πυγμάχος, ο Κάσιους Κλέι (αργότερα γνωστός ως Μοχάμεντ Άλι) ξεκίνησε την ένδοξη πορεία του, κερδίζοντας το χρυσό μετάλλιο ελαφρού βαρέων βαρών.

Διαβάστε ακόμη:

Αυστραλία: 30 άγνωστα πράγματα για τη χώρα των καγκουρό

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top