Οι 10 πιο ισχυροί στρατοί του κόσμου

10.jpg

Για να είναι μια χώρα ισχυρή και υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς πρέπει να έχει και ισχυρό στρατό. Υπό αυτήν την έννοια αυτές οι 10 είναι οι ισχυρότερες!

              10. Ιαπωνία

Η Ιαπωνία η χώρα των Σαμουράι και ήταν ηγετική στρατιωτική δύναμη στο Β΄ΠΠ. Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ειρηνευτική της συνθήκη που υπέγραψε στο τέλος του πολέμου της απαγορεύει να έχει επιθετικό στρατό. Ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες διαμάχες της με την συνεχώς διευρυνόμενη πληθυσμιακά Κίνα, η Ιαπωνία άρχισε να ενισχύεται στρατιωτικά για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, τοποθετώντας νέα βάση τις ισορροπίες δυνάμεων στην περιοχή. Αυξάνει τις στρατιωτικές της δαπάνες, για πρώτη φορά σε 11 χρόνια, στα 49,1 δισ. Δολάρια, που είναι η 6η υψηλότερη στρατιωτική δαπάνη στον κόσμο. Έχει πάνω από 247.000 ενεργό προσωπικό και σχεδόν 60.000 εφέδρους. Με 1.595 αεροσκάφη, είναι η 5η μεγαλύτερη αεροπορία. Ο στρατός της είναι επίσης εξοπλισμένος με 131 πολεμικά πλοία. Εξάλλου, με τις πρόσφατες αμυντικές της πρωτοβουλίες, διατηρεί μια σταθερή στρατιωτική παρουσία στην Ασία.

  1. Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα μοιράζεται τα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα, η οποία έχει στη διάθεσή της έναν εξαιρετικά ισχυρό στρατό και ως εκ τούτου αποτελεί διαρκή απειλή για τη Νότια Κορέα. Όμως, ο γείτονάς της δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο οπλισμό της Κίνας και της Ιαπωνίας, η Νότια Κορέα αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 34 δισεκατομμύρια δολάρια. Διατηρεί ένα μεγάλο στρατό με πάνω από 640.000 ενεργό προσωπικό και 2.900.000 επιπλέον πολιτικό προσωπικό. Είναι η 6η μεγαλύτερη αεροπορική δύναμη με 1.393 αεροσκάφη, καθώς και ένα μικρό στόλο από 166 πλοία. Η χώρα διαθέτει περίπου 15.000 χερσαία όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυραυλικών συστημάτων, καθώς και 2.346 τανκς. Συνήθως συμμετέχει σε ασκήσεις με τις ΗΠΑ.

  1. Τουρκία

Ο πόλεμος στη Συρία και το πάντα ανοικτό ενδεχόμενο συγκρούσεων με την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση PKK, έκαναν την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο, και να αυξήσει τις δαπάνες της στην άμυνα το 2015 κατά 10%. Ο αμυντικός της προϋπολογισμός ανέρχεται σε 18,18 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μέγεθος του στρατού, συμπεριλαμβανομένων των τακτικών στρατευμάτων και των εφέδρων μόλις που ξεπερνάει τους 660.000. Η αεροπορία της Τουρκίας διαθέτει περίπου 1000 αεροσκάφη. Ο στρατός της διαθέτει επίσης για 16.000 χερσαία οχήματα. Είχε μέχρι πρότινος ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και συμμετέχει συχνά σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο.

  1. Γερμανία

Η Γερμανία είναι μια από τις ισχυρότερες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αλλά παρά τις δαπάνες περίπου 45 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, η κατάσταση του στρατού της φαίνεται να έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό ίσως γιατί η γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη δεκαετία του 1950-60 ήταν ενάντια στον πόλεμο και τις φρικαλεότητες του, και ο φόβος εξακολουθεί να αποθαρρύνει τους Γερμανούς να ενταχθούν στον στρατό. Το 2011, η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία εξαλείφθηκε για να γίνει η Γερμανία μια μη στρατιωτική χώρα. Διαθέτει μόνο 183.000 ενεργό προσωπικό πρώτης γραμμής και 145.000 μισθοφόρους,  710 αεροσκάφη συνολικά, και περίπου 5.000 διαφορετικά επίγεια μέσα.

  1. Γαλλία

Η Γαλλία είναι μια άλλη χώρα που ακολουθεί το δρόμο της Γερμανίας, διότι το 2013 αποφάσισε να «παγώσει» τις στρατιωτικές της δαπάνες και να μειώσει τις θέσεις εργασίας στον τομέα της άμυνας κατά 10%, για να εξοικονομήσει χρήματα για τεχνολογικά προηγμένο εξοπλισμό. Ο σημερινός στρατιωτικός προϋπολογισμός της ανέρχεται σε 43 δολάρια ετησίως, ποσοστό 1,9% του ΑΕΠ της χώρας, πολύ χαμηλότερο από το στόχο δαπανών που έχει θέσει το ΝΑΤΟ. Πάνω από 220.000 άτομα που μαζί με τους εφέδρους σχηματίζουν μια δύναμη περίπου 500.000 ατόμων. Έχει πάνω από 1.000 αεροσκάφη, μαζί με 9.000 οχήματα εδάφους. Ακόμη και αν αυτά δεν κάνουν τον Γαλλικό ένα τρομερό στρατό, η θέση της στην ΕΕ και τον ΟΗΕ, και τα 290 πυρηνικά όπλα της είναι ικανά για να την καταστήσουν μια ισχυρή χώρα.

  1. Το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μέλος ακόμη της Ε.Ε προς το παρόν, ανέπτυξε επίσης σχέδιο μείωσης του μεγέθους των ενόπλων δυνάμεων κατά 20% μεταξύ του 2010 και του 2018 και την εφαρμογή μικρότερων περικοπών στο Βασιλικό Ναυτικό και την RAF. Ο αμυντικός προϋπολογισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ανέρχεται σήμερα σε 54 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει μια δύναμη περίπου 205.000 ατόμων μαζί με μια μικρή αεροπορία 908 αεροσκαφών, και ένα ναυτικό των 66 πλοίων. Ωστόσο, ο στρατός του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθεί να είναι ισχυρός, με την ανώτερη εκπαίδευση, τον εξοπλισμό και τα 160 πυρηνικά του όπλα να είναι τα κύρια πλεονεκτήματα του. Το Βασιλικό Ναυτικό σκοπεύει να θέσει σε λειτουργία το HMS Queen Elizabeth, το 2020. Είναι αεροπλανοφόρο που θα μεταφέρει 40 F-35B σε όλο τον κόσμο.

  1. Ινδία

Η Ινδία έχει τεράστιο πληθυσμό της και έχει χτίσει έναν στρατό 3,5 εκατομμυρίων ατόμων συμπεριλαμβανομένων 1.325 εκατομμυρίων ενεργών στρατιωτικών. Το τεράστιο μέγεθος του ινδικού στρατού είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους παρέμεινε πάντα ανάμεσα στις χώρες με τους καλύτερους στρατούς στον κόσμο. Η ανθρώπινη δύναμη του στρατού συμπληρώνεται από σχεδόν 16.000 χερσαία οχήματα που περιλαμβάνουν 3.500 tanks, καθώς και 1.785 αεροσκάφη, μαζί με πυρηνικά όπλα. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι της μπορούν να χτυπήσουν όλο το Πακιστάν ή το μεγαλύτερο μέρος της Κίνας. Ο σημερινός αμυντικός του προϋπολογισμός ανέρχεται σε 46 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά αναμένεται να αυξηθεί σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της στρατιωτικής δύναμης και να γίνει ο τέταρτη ισχυρότερη στον κόσμο.

  1. Κίνα

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας ανέρχεται σε 126 δισεκατομμύρια δολάρια και, στο πλαίσιο της έντονης προσπάθειας που κάνει να επενδύσει στην άμυνα, είναι πιθανό να αυξηθεί ο προϋπολογισμός κατά 12,2%. Έχει ένα τεράστιο μέγεθος στρατού, με 2,285 εκατομμύρια ενεργό προσωπικό και άλλους 2,3 εκατομμύρια εφέδρους μαζί με σχεδόν 25,000 χερσαία οχήματα γεγονός που την καθιστά τη μεγαλύτερη χερσαία δύναμη στον κόσμο. Έχει 2.800 αεροσκάφη στις αεροπορικές της δυνάμεις. Η Κίνα διαθέτει περίπου 300 πυρηνικά όπλα, παράλληλα με 180 διαφορετικές μεθόδους ανάπτυξης. Η Κίνα βρίσκεται δικαίως ανάμεσα στις 3 πρώτες ένοπλες δυνάμεις του πλανήτη.

  1. Ρωσία

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρωσίας ανέρχεται σε 76,6 δισ. Δολ. και αναμένεται να αυξηθεί κατά 44% τα επόμενα χρόνια. Στην πραγματικότητα, οι στρατιωτικές δαπάνες του Κρεμλίνου αυξήθηκαν κατά περίπου ένα τρίτο από το 2008, ειδικά από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν πήρε την εξουσία το 2000. Ο ρωσικός στρατός σημείωσε σημαντική ανάπτυξη από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Διαθέτει 766.000 άτομα ενεργό προσωπικό και σχεδόν 2.5 εφέδρους, αν και οι στρατιώτες λαμβάνουν μέτρια εκπαίδευση. Το ανθρώπινο δυναμικό της υποστηρίζεται από 15.500 τανκς, γεγονός που καθιστά τη Ρωσία τη μεγαλύτερη δύναμη τανκς στον κόσμο, αν και ο στόλος της είναι γερασμένος. Η χώρα είναι η μεγαλύτερη δύναμη στα πυρηνικά με σχεδόν 8.500 ενεργές πυρηνικές κεφαλές.

  1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δαπανούν το εντυπωσιακό ποσό των 612,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το στρατό τους περισσότερο, δηλαδή, από τους προϋπολογισμούς των άλλων εννέα χωρών. Διατηρεί έναν εντυπωσιακά μεγάλο στρατό αποτελούμενο από 1,4 εκατομμύρια στρατιώτες και άλλους 800.000 εφέδρους. Είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή αεροσκαφών. Οι ΗΠΑ εφαρμόζουν τεχνολογία αιχμής, όπως τα νέα σύγχρονα όπλα του Ναυτικού της. Η  χώρα έχει επίσης στη διάθεσή της 7.500 πυρηνικές κεφαλές.

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top