Οι 8 κορυφαίοι επιστήμονες του πλανήτη όλων των εποχών

einstein.jpg

Γνωρίστε τη ζωή και το έργο 8 αξιόλογων επιστημόνων που ενίσχυσαν το πάθος μας για τον κόσμο γύρω μας και προήγαγαν την επιστήμη

1.Μαρί Κούρι (1867-1934) – Πολωνία

Πολωνή φυσικός και χημικός. Ανακάλυψε την ραδιενεργό ακτινοβολία και βοήθησε να εφαρμοστεί στον τομέα των ακτινών Χ. Κέρδισε το βραβείο Νόμπελ στη Χημεία όσο και στη Φυσική. Ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Νόμπελ και μάλιστα δύο.

Γεννήθηκε στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 7 Νοεμβρίου 1867 και ήταν το νεότερο από τα πέντε παιδιά μιας οικογένειας δασκάλων. Από μικρή έδειξε από νωρίς κλίση στα μαθηματικά και τη φυσική, ακολουθώντας το δρόμο του πατέρα της ο οποίος αγαπούσε και αυτός τις επιστήμες.

2. Albert Einstein (1879-1955) – Γερμανία

Άλλαξε το παράδειγμα στη σύγχρονη φυσική με τη γενική θεωρία της σχετικότητας. Κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής (1921) για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, το οποίο αποτέλεσε τη βάση της Κβαντικής Θεωρίας.

Ο Αϊνστάιν έμοιαζε πάντα να έχει μια σαφή εικόνα των προβλημάτων της φυσικής και ήταν οπλισμένος με την αποφασιστικότητα που χρειαζόταν για να τα λύσει. Ακολούθησε μια δική του στρατηγική και ήταν σε θέση να απεικονίσει τα κύρια στάδια στο δρόμο προς το στόχο του. Θεώρησε τα μεγάλα του επιτεύγματα ως απλά βήματα για την επόμενη πρόοδο της ανθρωπότητας.

3.Galileo (1564-1642) – Ιταλία

Δημιουργώντας ένα από τα πρώτα σύγχρονα τηλεσκόπια, ο Γαλιλαίος έφερε επανάσταση στην επιστήμη συμβάλλοντας κατανόηση του κόσμου και αποδεικνύοντας με επιτυχία ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο και όχι το αντίστροφο. Με το έργο του έθεσε τις βάσεις για την επιστήμη της κινητικής και τη δυναμική των υλικών. Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο μοναστήρι Βολομπρόζα, κοντά στη Φλωρεντία και στη συνέχεια σπούδασε φυσικομαθηματικά στα πανεπιστήμια της Φλωρεντίας και της Πίζας, χωρίς να πάρει πτυχίο, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Σε μικρή ηλικία μια μέρα στη Μητρόπολη της Πίζας παρατήρησε τυχαία τις αιωρήσεις ενός πολυελαίου. Πολλοί είχαν δει πολυελαίους να αιωρούνται, αλλά κανένας δεν έδωσε στο γεγονός σημασία. Ο ιδιοφυής, όμως, Γαλιλαίος πρόσεξε το φαινόμενο και παρατήρησε ότι οι μικρές αιωρήσεις είναι ισόχρονες. Στο νόμο αυτό στηρίχθηκε αργότερα ο αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς, για να κατασκευάσει το πρώτο εκκρεμές.

4.Louis Pasteur (1822-1895) – Γαλλία

Ο Παστέρ ήταν Γάλλος χημικός που έγινε γνωστός για τις ανακαλύψεις του στη Μικροβιολογία. Ο Pasteur συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο των ιατρικών επιστημών βοηθώντας τες να αναπτύξουν θεραπείες για τη λύσσα και άλλες μολυσματικές ασθένειες. Επίσης εφηύρε τη διαδικασία της παστερίωσης που κάνει το γάλα ασφαλέστερο για κατανάλωση. Μάλλον έσωσε περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε άλλο άτομο στον κόσμο. Το 1888 ιδρύεται στο Παρίσι το πρώτο Ινστιτούτο Παστέρ με σκοπό τη μελέτη της νέας επιστήμης της μικροβιολογίας και των εφαρμογών της στην Ιατρική. Αμέτρητες είναι και οι ανακαλύψεις του στο επιστημονικό τομέα της Χημείας, με σπουδαιότερη ίσως την ανακάλυψη της ασυμμετρίας των κρυστάλλων.

5.Αριστοτέλης (384 π.Χ.-322 π.Χ.) – Ελλάδα

Ο πρώτος Έλληνας επιστήμονας που έκανε πολλά είδη έρευνας στις επιστήμες της φύσης, όπως η βοτανική, η ζωολογία, η φυσική, η αστρονομία, η χημεία, η μετεωρολογία και η γεωμετρία. Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου του έτους 384 π.Χ. στα Αρχαία Στάγειρα της Χαλκιδικής. Στον κόσμο του Αριστοτέλη, η ακινησία ήταν η φυσική κατάσταση που επιδίωκαν όλα τα σώματα, ενώ η κίνηση είχε σκοπό την επιστροφή του σώματος στην ακινησία. Για πολλά χρόνια μέχρι την επιστημονική επανάσταση οι λόγιοι αντιμετώπιζαν την κίνηση επηρεασμένοι από την αριστοτελική λογική.

6.Michael Faraday (1791 – 1867)  – Αγγλία

Άγγλος επιστήμονας που συνέβαλε επιστημονικά στους τομείς της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, του διαμαγνητισμού, δηλαδή, της Ιδιότητας ορισμένων ουσιών να αποκτούν, υπό την επίδραση ενός εξωτερικού μαγνητικού πεδίου, μια μαγνήτιση εξ επαγωγής, με φορά αντίθετη προς τη φορά του μαγνητικού πεδίου. Επίσης, ασχολήθηκε με την ηλεκτρόλυση και την ηλεκτροχημεία. Ο Michael Faraday ανακάλυψε τον άνθρακα και χλώριο.

7.Αλέξανδρος Φλέμινγκ (1881-1955) – Σκωτία

Σκοτσέζος βιολόγος που ανακάλυψε πενικιλλίνη. Έλαβε από κοινού βραβείο Νόμπελ το 1945 με τους Howard Florey και Ernst Boris Chain, οι οποίοι βοήθησαν στην παραγωγή πενικιλίνης σε μεγάλη κλίμακα. Με την ανακάλυψη της πενικιλίνης, άνοιξε τον δρόμο για την αποτελεσματική χρήση των αντιβιοτικών φαρμάκων στην θεραπεία μολυσματικών ασθενειών.

8.Dimitri-MendeleevDmitri Mendeleev (1834 – 1907)

Ρώσος χημικός. Διατύπωσε τον περιοδικό νόμο και θεωρείται ο πατέρας του Περιοδικό Πίνακα Στοιχείων που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Ο Mendeleev έγραψε τις Αρχές της Χημείας (1868-1870) ένα κλασικό βιβλίο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτα

 

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top