Μπορώ να κερδίσω το λαχείο;

Μπορώ-να-κερδίσω-το-λαχείο.png

Δείτε την απάντηση στο ερώτημα αν μπορείτε να κερδίσετε το λαχείο, αλλά και τις ακριβείς πιθανότητες…

Η απάντηση είναι όχι! Δεν μπορείς να κερδίσεις το λαχείο. Υπάρχουν μόνο δύο είδη ανθρώπων που παίζουν το λαχείο: 1) άνθρωποι που ενθουσιάζονται με την απώλεια χρημάτων και 2) άνθρωποι που δεν καταλαβαίνουν βασικά μαθηματικά. Εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ένα τρίτο είδος ανθρώπου (ένας «τυχερός», ένας «χαρισματικός» κ.λπ.), τότε σίγουρα είστε ο δεύτερος τύπος και δεν καταλαβαίνετε μαθηματικά.

Ο νικητής μιας κλήρωσης προκύπτει τυχαία. Για το λόγο αυτό, η ευφυΐα, η ικανότητα, η ειλικρίνεια, η φτώχεια, η δημιουργικότητα ή η τύχη των συμμετεχόντων δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ποιος κερδίζει. Δεδομένου ότι είναι τυχαίο, το ποσοστό με το οποίο κερδίζει ένας συγκεκριμένος συμμετέχων είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των ατόμων που παίζουν για λοταρίες ενός νικητή και ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των πιθανών απαντήσεων για λοταρίες αριθμών.

Για παράδειγμα, η λοταρία Mega Millions έχει 175.711, 536 πιθανές απαντήσεις και μόνο μία σωστή απάντηση κερδίζει το τζάκποτ. Αυτό σημαίνει, ότι κάθε λαχείο έχει μία στις 175.711.536 πιθανότητες να κερδίσει το τζάκποτ. Εάν παίζατε το Mega Millions μία φορά το χρόνο, θα χρειαζόταν (κατά μέσο όρο) 175.711.536 χρόνια για να κερδίσετε το τζάκποτ. Αν αγοράζατε εκατό λαχεία κάθε μέρα (που θα σας κόστιζε περίπου 37.000 $ το χρόνο), θα σας έπαιρνε 4.800 χρόνια για να κερδίσετε.

Για να κερδίσετε το τζάκποτ μία φορά στην ενήλικη ζωή σας (ας πούμε ότι είστε 50 ετών), θα πρέπει να αγοράσετε λαχεία αξίας $10.000 800 χρόνια για να κερδίσετε. Το να νιώθεις τυχερός δεν αλλάζει αυτούς τους αριθμούς, απλώς σε διευκολύνει να κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι είσαι κατά κάποιον τρόπο ξεχωριστός, ώστε οι νόμοι του σύμπαντος να μην ισχύουν για σένα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι λαχειοφόροι αγορές είναι ανήθικες καθώς ισοδυναμούν με φόρο για… ηλίθιους.

Γιατί παρόλα αυτά οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν λαχείο όταν χάνουν σταθερά και οι πιθανότητες είναι τόσο εναντίον τους;

 Η απάντηση μπορεί να είναι η ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι ένας φυσικός νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη συμπεριφορά που βασίζεται στην ανταμοιβή. Μάλιστα, η ανταμοιβή, όπως το φαγητό και η ολοκλήρωση μιας εργασίας αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης. Τα διεγερτικά φάρμακα όπως η κοκαΐνη και η νικοτίνη πιστεύεται ότι έχουν τόσο ισχυρό αποτέλεσμα επειδή προκαλούν αφύσικα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης. Το εκπληκτικό με την απόκριση της ντοπαμίνης είναι ότι αυξάνεται προτού ληφθεί πραγματικά η ανταμοιβή. Το να περιμένεις απλώς μια ανταμοιβή αρκεί για να προκαλέσει υψηλότερη ντοπαμίνη. Δεν είναι η νίκη, αλλά η προσδοκία της νίκης που κάνει τους ανθρώπους να επιμένουν πιστεύονται ότι θα κερδίσουν. Ο τζόγος είναι εθιστικός με τον ίδιο τρόπο που η κοκαΐνη είναι εθιστική.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 7 πιο άτυχοι τυχεροί που κέρδισαν λαχείο

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top