Κινητό: Ο αηδιαστικός λόγος που δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε στο WC

kinito.jpg

Συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε το κινητό ενώ βρισκόσαστε στην τουαλέτα; Η συνήθεια αυτή θα μπορούσε στην πραγματικότητα να σας βλάψει. Δείτε γιατί και πως.

Χρησιμοποιείτε το κινητό σας στην τουαλέτα; Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε εθιστεί όλο και περισσότερο στα κινητά μας τηλέφωνα. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε εύκολα να το αποχωριστούμε.

Μπορεί η χρήση τους να ξεκίνησε για την ικανοποίηση καθημερινών αναγκών, όπως πρωινό ξυπνητήρι, ειδοποιήσεις ημερολογίου και πλοήγηση. Ωστόσο, σήμερα χρησιμοποιούνται ως πηγή ψυχαγωγίας.

κινητό

Αυτές οι χρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αγορές μέσω Διαδικτύου ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

Ακόμη, μπορεί να αφορούν την παρακολούθηση βίντεο ενώ βρίσκεστε στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ακόμη και την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ βρίσκεστε στην τουαλέτα.

Η τελευταία μπορεί να φαίνεται σαν μια αθώα δραστηριότητα.

Πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, αποκάλυψε ότι αυτό θα μπορούσε να εκθέτει πολλούς από εμάς σε επιβλαβή βακτήρια.

Τι αποκάλυψε η έρευνα

Μια μελέτη, που διεξήχθη από την Initial Washroom Hygiene, βρήκε «υψηλό επίπεδο» βιολογικής μόλυνσης σε περισσότερα από τα μισά smartphone.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι το μέσο smartphone φιλοξενεί υπερδιπλάσια ποσότητα βακτηρίων από ένα κάθισμα τουαλέτας, με ένα να καταγράφει το συγκλονιστικό επίπεδο μόλυνσης πάνω από έξι φορές μεγαλύτερο (558 %).

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δοκιμές επιχρίσματος τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) και σε συσκευή ανάγνωσης βιοφωταύγειας ATP, η οποία ανιχνεύει επίπεδα βιολογικής ζωής που δεν είναι ορατά με το ανθρώπινο μάτι. Λεπτομερή δείγματα επιφάνειας ελήφθησαν από 50 ξεχωριστά smartphone.

Η ανάλυση των αποτελεσμάτων διαπίστωσε ότι περισσότερα από τα μισά (52 τοις εκατό) των τηλεφώνων ήταν αυτά που οι ειδικοί θα περιέγραφαν ως «βαριά μολυσμένα» με μικροβιακή μόλυνση.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε επίσης έρευνα καταναλωτικής συμπεριφοράς σε περισσότερους από 2.000 ερωτηθέντες για να ανακαλύψει τις συνήθειες του ευρύτερου κοινού σε σχέση με το κινητό τους τηλέφωνο.

Αυτή αποκάλυψε ακριβώς το γιατί τα τηλέφωνά μας είναι τόσο μολυσμένα: ένας στους τέσσερις ενήλικες παραδέχτηκε ότι δεν καθαρίζει ποτέ το smartphone του.

Επιπλέον, το 59 τοις εκατό παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιούσε τα τηλέφωνά του ενώ ήταν στο μπάνιο.

Παράλληλα, το 15 τοις εκατό των ατόμων ομολόγησαν ότι δεν πλένουν τα χέρια τους κάθε φορά που επισκέπτονται το μπάνιο – που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να μεταφέρουν βακτήρια στα smartphone τους, ακόμα κι αν δεν τα χρησιμοποιούν στην τουαλέτα.

Οι άνδρες είχαν 10 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες (64 τοις εκατό) από τις γυναίκες (55 τοις εκατό) να παραδεχτούν ότι πήραν τη συσκευή τους στην τουαλέτα. Το 24 τοις εκατό από αυτούς το έκαναν κάθε φορά.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο Jamie Woodhall, διευθυντής τεχνολογικών καινοτομιών στην Initial Washroom Hygiene, είπε:

«Τα τηλέφωνά μας είναι ένας χώρος φιλοξενίας για δυνητικά επιβλαβή παθογόνα και γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι είναι επιρρεπείς στη χρήση τους, όταν επισκέπτονται την τουαλέτα.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό αν σκεφτεί κανείς ότι έως και το 80 τοις εκατό όλων των λοιμώξεων μεταδίδονται με την αφή.

«Έτσι, όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους και τα βάζουν κοντά στο στόμα τους όταν τηλεφωνούν, δυνητικά αυξάνουν την πιθανότητα να κολλήσουν μια ασθένεια».

Τι συμβουλεύει ο ειδικός

Συμβουλεύει: «Η υγιεινή των χεριών είναι ζωτικής σημασίας. Σκεφτείτε πόσες φορές αγγίζετε το τηλέφωνό σας κάθε μέρα.

«Κάθε φορά που το κάνετε, θα μπορούσατε ενδεχομένως να συλλέξετε μικρόβια και να διαδώσετε μικροβιακή δραστηριότητα.

Το τακτικό πλύσιμο των χεριών σας είναι ένα από τα πιο ισχυρά βήματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να βοηθήσουν στην πρόληψη της εξάπλωσης βακτηρίων και ασθενειών.

«Συνιστούμε να πλένετε τα χέρια σας τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, καθώς και κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top