5 εφαρμογές που δεν κατεβάζει ποτέ στο smartphone του ένας security expert

the-average-tech-guy-DsmDqiYduaU-unsplash.jpg

Οι ειδικοί της ασφάλειας προτείνουν να μην κατεβάσετε τις παρακάτω εφαρμογές, στο κινητό σας.

Οι απειλές σήμερα

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι βασιζόμαστε στα κινητά μας, σχεδόν για τα πάντα. Από τη δουλειά, την επικοινωνία, το παιχνίδι, μέχρι τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και την αγορά προϊόντων, τα smartphone έχουν καταντήσει να είναι επέκταση της παλάμης μας. Πώς όμως, μπορεί κανείς να διατηρήσει τα προσωπικά του δεδομένα ασφαλή, όταν όλα αποθηκεύονται στο Internet και το smartphone; Ειδικά τις τελευταίες μέρες, που η μεγάλη social media πλατφόρμα του TikTok δέχεται κατηγορίες για τα κενά ασφαλείας που έχουν παρατηρηθεί, ενώ παράλληλα, το ντοκιμαντέρ «The Social Dilemma» που κυκλοφόρησε στο Netflix, αναλύει τις αμφιβόλου ηθικής πολιτικές των social media, πρέπει να δείχνουμε μεγάλη προσοχή σε ό,τι έχει να κάνει με τα δεδομένα που παρέχουμε στα κινητά μας. Αυτές οι 5 εφαρμογές που ίσως δεν πρέπει να έχετε κατεβασμένες στο smartphone σας:

Φωνητικές εφαρμογές

Πλέον, το να μιλάτε με την Alex ή την Siri, έχει γίνει μια καθημερινή συνήθεια, αλλά πόσο ασφαλείς είναι αυτές οι τεχνολογίες «ψηφιακού βοηθού»; Aυτές οι εφαρμογές ενέχουν ένα ρίσκο, λόγω του γεγονότος ότι πάντα ηχογραφούν ό,τι λέτε. Ορισμένες μάλιστα είναι λιγότερο ασφαλείς καθώς συγκεντρώνουν δεδομένα συμπεριφοράς από πολλές άλλες εφαρμογές, αλλά και φωνητικές αναζητήσεις που έχετε κάνει, ενώ σας ηχογραφουν σε τυχαίες στιγμές της μέρας.

WhatsApp

Η φήμη και η υπόληψη του WhatsApp, είναι τουλάχιστον περίπλοκη. Η δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων και φωνητικών κλήσεων, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Ευρώπη, ισχυρίζεται ότι έχει προχωρημένα συστήματα ασφαλείας και τελευταίας τεχνολογίας encryption, παρ’ όλα αυτά, έχουν παρατηρηθεί πολλά κενά ασφαλείας κατά καιρούς, με διαρροή μηνυμάτων και κλήσεων, καθώς και ανεπιθύμητους ιούς. Σίγουρα το WhatsApp δεν είναι το πιο επικίνδυνο app εκεί έξω, αλλά αν το έχετε στο κινητό σας και δεν το χρησιμοποιείτε πολύ, καλύτερα να το σβήσετε για να είστε σίγουροι.

Διαβάστε ακόμα: Πώς να μην πέσετε θύμα απάτης εν μέσω πανδημίας

Facebook Messenger

Όπως και το WhatsApp, έτσι και το Messenger, η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων του Facebook, παρουσιάζει κάποια επικίνδυνα κενά ασφαλείας, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις του CEO Mark Zuckerberg για το αντίθετο, το Μάρτιο του 2019. Ουσιαστικά, το Messenger έχει πρόσβαση σε όλες σας τις συνομιλίες, και μπορεί να τις αποθηκεύσει.

Pokémon Go

Αν και, το Pokémon Go αποτέλεσε ένα συγκλονιστικό φαινόμενο πριν από 4 χρόνια, που έβγαλε τον κόσμο στους δρόμους κατά χιλιάδες, για να πιάσει τα Pokémon που κυκλοφορούν εκεί έξω, σήμερα συνεχίζει να είναι ένα εξαιρετικά δημοφιλές παιχνίδι, σε μικρότερη κλίμακα, όπως είναι φυσικό. Παρά τη δημοφιλία του, το Pokémon Go παρουσιάζει σοβαρά κενά ασφαλείας, και έχει βαθμολογία 7 όσον αφορά την ασφάλειά του, καθώς έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στις επαφές, την κάμερα, αλλά και την τοποθεσία σας καθώς το χρησιμοποιείτε, χωρίς να ζητήσει την έγκρισή σας.

Εφαρμογές που δεν κατεβάσατε από τα επίσημα App Store και Play Store

Άλλη μία σημαντική συμβουλή που πάντα πρέπει να ακολουθείτε: Μην κατεβάζετε εφαρμογές από πηγές που δεν γνωρίζετε. Δηλαδή, αν η εφαρμογή δεν προέρχεται από το App Store, αν έχετε iPhone, ή από το Play Store, αν έχετε Android κινητό, τότε καλύτερα να μην την κατεβάσετε στη συσκευή σας. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος, μια εφαρμογή από άγνωστο κατασκευαστή ή developer, να περιέχει ιούς, ή δυνατότητες καταγραφής προσωπικών δεδομένων.

Στο τέλος της μέρας, είναι αδύνατο να μπορέσετε να ελέγξετε όλες τις πληροφορίες που υπάρχουν για εσάς online αλλά κάθε μέτρο που μπορείτε να πάρετε για να προστατευθείτε, σίγουρα θα βοηθήσει.

Photo by The Average Tech Guy on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top