Καρκίνος του προστάτη: τα γαλακτοκομικά αυξάνουν τον κίνδυνο

prostate-588242562-770x533-1-650x428-1.jpg

Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι η υπερβολική πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως γάλακτος, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σύγκριση με τη μέτρια κατανάλωση. Από την άλλη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, δεν βρέθηκε συσχέτιση μεταξύ αυξημένου κινδύνου καρκίνου του προστάτη και πρόσληψης ασβεστίου από μη γαλακτοκομικά προϊόντα, γεγονός που υποδηλώνει ότι και άλλες ουσίες εκτός από το ασβέστιο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρκίνου.

«Τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν άλλες ενδείξεις ότι τα γαλακτοκομικά είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του προστάτη», δήλωσε ο Gary Fraser, επικεφαλής ερευνητής και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Loma Linda.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που κατανάλωναν περίπου 430 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (1 και 3/4 φλιτζάνι γάλα) είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με τους άνδρες που κατανάλωναν μόνο 20,2 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (1/2 φλιτζάνι την εβδομάδα). Επιπλέον, η αύξηση του κινδύνου ήταν μεγαλύτερη στους άνδρες που έκαναν υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν περιλάμβαναν γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περίπου 28.000 Αμερικανούς που δεν είχαν καρκίνο στην αρχή της μελέτης και τους παρακολούθησε για περίπου οκτώ χρόνια. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες καθώς και άλλες προσωπικές πληροφορίες, όπως οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη, σωματική δραστηριότητα και κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτών των οκτώ ετών, αναφέρθηκαν 1.254 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ο Δρ Fraser επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα είχαν μικρή διακύμανση ανάλογα με το αν τα προϊόντα ήταν πλήρη ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Επιπλέον, στην ανάλυσή τους, διαχώρισαν την πρόσληψη ασβεστίου από φυτικές πηγές και από γαλακτοκομικά προϊόντα χρησιμοποιώντας ένα στατιστικό μοντέλο. Ένας επιπλέον παράγοντας που επισημαίνεται είναι πως η αύξηση του κινδύνου δεν συμβάδιζε με την αύξηση της κατανάλωσης ανά 50 γραμμάρια, δηλαδή ο κίνδυνος δεν αυξανόταν ιδιαίτερα με την αύξουσα κατανάλωση: «Το μεγαλύτερο μέρος της συνεχιζόμενης αύξησης του κινδύνου έχει παρέλθει από τη στιγμή που φτάνετε στα 150 γραμμάρια, περίπου δηλαδή στα δύο τρίτα ενός φλιτζανιού γάλα την ημέρα» σημειώνει ο δρ. Fraser.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top