Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με το Ranker

002.jpg

Γαλλικές αστυνομικές ταινίες

Όταν πρόκειται να συζητήσουμε κάτι τόσο αμφιλεγόμενο, όπως ποια ταινία είναι η καλύτερη όλων των εποχών, είναι πάντα ενδιαφέρον να δούμε την οπτική γωνία του σινεφίλ κοινού…

Παρακάτω ακολουθούν οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, όπως τις ψήφισαν οι σινεφίλ μέσω του Ranker.

Από την επιστημονική φαντασία και τον τρόμο μέχρι τη δράση και τα κινούμενα σχέδια, οι ταινίες στην πρώτη δεκάδα αντιπροσωπεύουν πολλά διαφορετικά είδη, αποδεικνύοντας ότι οι σινεφίλ μπορούν να εκτιμήσουν μια καλή ταινία ανεξάρτητα από το είδος της.

Οι 10 ταινίες

  1. Back to the Future (1985)

  2. The Silence of the Lambs (1991)

  3. The Dark Knight (2008)

  4. The Exorcist (1973)

  5. Catch me if you can (2002)

  6. The Green Mile (1999)

  7. Toy Story (1995)

  8. Saving Private Ryan (1998)

  9. The Shawshank Redemption (1994)

  10. Forrest Gump (1994)

1. Back to the Future (1985)

Το Επιστροφή στο Μέλλον παρουσιάζει τον Michael J. Fox και τον Christopher Lloyd ως τον έφηβο Μάρτυ ΜακΦλάι και τον εκκεντρικό φίλο του επιστήμονα Έμετ «Ντοκ» Μπράουν. Αφού στάλθηκε κατά λάθος 30 χρόνια πίσω στο χρόνο και παρενέβη στη σχέση των γονιών του, ο ΜακΦλάι πρέπει να τους επανενώσει πριν μπορέσει να επιστρέψει στο μέλλον.

Αυτή η αγαπημένη ταινία συνδύαζε την επιστημονική φαντασία με το δράμα και την κωμωδία, ενώ οι «κουλ» χαρακτήρες της ταινίας έμειναν στην κινηματογραφική ιστορία. Αν και οι συνέχειες δεν ήταν το ίδιο καλές, υπάρχουν πολλά πράγματα για τις ταινίες Back to the Future που τις καθιστούν ακόμα ενδιαφέρουσες.

2. The Silence of the Lambs (1991)

Η Σιωπή των Αμνών παρουσιάζει την Jodie Foster και τον Anthony Hopkins ως την εκπαιδευόμενη στο FBI Κλαρίς Στάρλινγκ και τον κανίβαλο κατά συρροή δολοφόνο Δρ. Χάνιμπαλ Λέκτερ. Ενώ κυνηγά έναν επικίνδυνο δολοφόνο, η πράκτορας Στάρλινγκ καλείται να ζητήσει τη συμβουλή του Δρ. Λέκτερ, ενός ευφυέστατου πρώην ψυχιάτρου που έχει φυλακιστεί για τα εγκλήματά του.

Μόλις η τρίτη ταινία στην ιστορία που κερδίζει τα 5 βασικά Όσκαρ, δηλαδή καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α’ γυναικείου ρόλου και Α’ αντρικού ρόλου, η σπουδαία ταινία δημιουργεί επιδέξια μια ατμόσφαιρα τρόμου και έντασης καθώς η Κλαρίς εντοπίζει έναν κατά συρροή δολοφόνο με τη βοήθεια ενός εξίσου στυγνού εγκληματία.

3. The Dark Knight (2008)

Ο Σκοτεινός Ιππότης παρουσιάζει τον Christian Bale και τον Heath Ledger ως τον σκοτεινό ήρωα Μπάτμαν και τον κλόουν-πρίγκιπα του εγκλήματος, Τζόκερ. Ενώ προσπαθεί να απαλλάξει την Γκόθαμ από τους εγκληματίες, ο Μπάτμαν πρέπει επίσης να παλέψει με τον χαοτικό εγκληματία Joker, ο οποίος προσπαθεί να αποδείξει ότι οι άνθρωποι του Γκόθαμ είναι εξίσου σκληροί με τον ίδιο.

Ως η ταινία με τις υψηλότερες εισπράξεις του 2008, αναγνωρίστηκε αμέσως ως μια must see υπερπαραγωγή δράσης και μια από τις καλύτερες ταινίες με υπερήρωες που έγιναν ποτέ. Τα εξαιρετικά σκηνικά, οι ερμηνείες και η παραγωγή ανέβασαν τον πήχη για τις ταινίες με υπερήρωες των επόμενων ετών. Στην ταινία ξεχώρισε ο Τζόκερ του Ledger, του οποίου η αξέχαστη ερμηνεία έκανε τον δημοφιλή κακό ακόμα διασημότερο, ενώ ο χαρισματικός Ledger έγινε ο δεύτερος ηθοποιός που κερδίζει Όσκαρ μετά θάνατον.

4. The Exorcist (1973)

Στον Εξορκιστή συμμετέχουν οι Max von Sydow και Ellen Burstyn ως ο πάτερ Λάνκεστερ Μέριν και η ηθοποιός Κρις Μακνίλ. Αφού η κόρη της αρχίζει να επιδεικνύει ανεξήγητη συμπεριφορά, η Κρις καταλήγει να ζητά τη βοήθεια καθολικών ιερέων για να της κάνουν εξορκισμό.

Ως η πρώτη ταινία τρόμου που προτάθηκε για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, αυτό το κινηματογραφικό αριστούργημα σόκαρε και κατέπληξε το κοινό, ενώ παραμένει μία από τις πιο σημαντικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ.

5. Catch me if you can (2002)

Με πρωταγωνιστές τους Leonardo DiCaprio και Tom Hanks ως τον έφηβο απατεώνα Φρανκ Άμπιγκνεϊλ και τον πράκτορα του FBI Καρλ Χανράτι, το Πιάσε με αν Μπορείς διηγείται την ιστορία του Φρανκ, που αφού έφυγε από το σπίτι μετά το διαζύγιο των γονιών του, άρχισε να πλαστογραφεί πλαστές επιταγές και νέες ταυτότητες, αποσπώντας την προσοχή του έμπειρου πράκτορα Καρλ.

Με βάση το ομώνυμο ημι-αυτοβιογραφικό βιβλίο, η ιστορική ακρίβεια των γεγονότων που απεικονίζονται έχει αμφισβητηθεί, ωστόσο η ταινία αποτελεί μία από τις σύγχρονες κλασικές του σπουδαίου Στίβεν Σπίλμπεργκ.

6. The Green Mile (1999)

Στο Πράσινο Μίλι, με πρωταγωνιστές τον Tom Hanks και τον Michael Clarke Duncan ο δεσμοφύλακας Πολ Έτζκομπ συναντά τον θανατοποινίτη Τζον Κόφι, του οποίου το υπερφυσικό χάρισμα, κάνει τον Πολ να αναρωτιέται αν ο κρατούμενος είναι πραγματικά ένοχος ή όχι για το έγκλημα που φαίνεται να διέπραξε.

Στο εξαιρετικό ρόλο του ως ο ευγενικός «γίγαντας» Κόφι, ο Duncan κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, ενώ οι άλλες σπουδαίες ερμηνείες από τους Hanks, David Morse, Bonnie Hunt και Sam Rockwell συμπληρώνουν το παζλ μιας συγκλονιστικά συναισθηματικής ιστορίας με ισχυρή ιστορία.

7. Toy Story (1995)

Το Toy Story με τις φωνές των Tom Hanks και Tim Allen ως τον καουμπόη σερίφη Γούντι και τον αστροναύτη Buzz Lightyear μας παρουσιάζει έναν κόσμο όπου τα παιχνίδια είναι πιο δραστήρια από αυτά της πραγματικής ζωής. Το παλιό παιχνίδι Γούντι και το νέο παιχνίδι Buzz θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη τον ανταγωνισμό τους και να συνεργαστούν, όταν ο ιδιοκτήτης τους Άντι τους αφήνει κατά λάθος πίσω.

Ως η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων μεγάλου μήκους με CGI, το Toy Story είναι εύκολα μία από τις πιο επιδραστικές ταινίες κινουμένων σχεδίων όλων των εποχών. Ακολούθησαν τρία σίκουελ, ενώ είναι το franchise ταινιών κινουμένων σχεδίων με την υψηλότερη βαθμολογία στο IMDB, καθώς συνδυάζει γέλιο, δάκρυα και δράση.

8. Saving Private Ryan (1998)

Στη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιν, ο Λοχαγός Μίλερ του Tom Hanks ηγείται της αποστολής που στόχο έχει να φέρει τον στρατιώτη Ράιαν –που υποδύθηκε ο Matt Damon- πίσω στο σπίτι του. Αφού τα τρία αδέρφια του Ράιαν σκοτώνονται στη μάχη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μίλερ διατάσσεται να τον βρει από τη Γαλλία που κατείχαν οι Ναζί, επιτρέποντάς του να επιστρέψει με ασφάλεια στην οικογένειά του στην Αμερική.

Κερδίζοντας πέντε από τις έντεκα υποψηφιότητες για Όσκαρ, η σπουδαία πολεμική ταινία ήταν τόσο ρεαλιστική που το Τμήμα Υποθέσεων Βετεράνων δημιούργησε μια γραμμή για “βετεράνους που βίωσαν συναισθηματικό τραύμα αφού είδαν την ταινία”. Με φόντο νεαρούς άνδρες που θυσιάζουν τη ζωή τους στις ακτές της Νορμανδίας, διερευνώνται μεγαλύτερα φιλοσοφικά ερωτήματα για τη θυσία, την εκπλήρωση και τον οίκτο.

9. The Shawshank Redemption (1994)

Η ταινία Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ με τους Tim Robbins και Morgan Freeman διηγείται την ιστορία των συγκρατούμενων στη φυλακή Shawshank, Άντι Ντουφρέν και Έλις Ρέντινγκ. Αφού οδηγήθηκε στη φυλακή για ένα έγκλημα που επιμένει ότι δεν διέπραξε, ο Ντουφρέν γίνεται φίλος με τον λαθρέμπορο Ρέντινγκ και καταστρώνει ένα σχέδιο για να αποδράσει.

Βασισμένο σε μια νουβέλα του Στίβεν Κινγκ, το ισχυρό αφηγηματικό υπόβαθρο, ο συγκρατημένος στωικισμός της ερμηνείας του Robbins και οι συνθήκες που βιώνουν οι ήρωες κάνουν την ταινία μία από τις πιο πολυψηφισμένες στη λίστα με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

10. Forrest Gump (1994)

Με πρωταγωνιστές τους Tom Hanks και Robin Wright ως τον Φόρεστ Γκαμπ και την Τζένυ Κίραν, η ταινία διηγείται την ιστορία του Φόρεστ, ο οποίος ενώ περιμένει σε μια στάση λεωφορείου, αφηγείται τις πιο καθοριστικές στιγμές της ζωής του από την παιδική του ηλικία στη δεκαετία του 1950, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης του με τον παιδικό του έρωτα, την Τζένυ.

Ακολουθώντας τον Γκαμπ να «σκοντάφτει» σε πολλές από τις πιο κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης αμερικανικής ιστορίας, η ταινία εναλλάσσεται μεταξύ των αστείων στιγμών της και ενός γνήσιου δράματος σε μια όμορφη κινηματογραφική ισορροπία. Η ειλικρινής ερμηνεία του Hanks ως ο γλυκός Γκαμπ τού χάρισε ένα Όσκαρ, ενώ η ευάλωτη Τζένυ ερμηνεύτηκε άψογα από την ταλαντούχα Robin Wright.

Διαβάστε ακόμα:

Η δύναμη του κινηματογράφου: 10 ταινίες που άλλαξαν τον κόσμο

Ταινίες: 5 «κρυμμένα διαμάντια» του Netflix

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top