7 λιγότερο γνωστές αλλά σημαντικές ιστορικές μάχες

ιστορικές-μάχες.jpg

Η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα μαχών που καθόρισαν την πορεία του κόσμου. Από τη μάχη του Στάλινγκραντ έως την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ, μερικές από αυτές είναι γνωστές σε όλους, υπάρχουν όμως αρκετές ακόμα μάχες που έχουν μείνει στην αφάνεια, αν και έχουν παίξει κι αυτές τον ρόλο τους στην εξέλιξη της ιστορίας. Ας δούμε μερικές από αυτές, τις σημαντικές αλλά όχι και τόσο διάσημες ιστορικές μάχες.

  1. Η μάχη του Ain Jalut

Τον 13ο αιώνα, η Μογγολία, στο απόγειό της δύναμής της, αποτελούσε μια σημαντική εδαφική απειλή για το σύνολο σχεδόν της Ευρασίας. Σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη η μάχη του Ain Jalut το Σεπτέμβριο του 1260, ανάμεσα στη δυναστεία των Μαμελούκων της Αιγύπτου και του Μογγολικού  στρατού, στην προσπάθεια του τελευταίου να κατακτήσει το σύνολο του ισλαμικού κόσμου. Όμως οι Μογγόλοι δεν υπολόγισαν σωστά τη δύναμη του αιγυπτιακού στρατού, ο οποίος στη μάχη αυτή συνέτριψε τον μογγολικό. Ήταν η πρώτη μεγάλη ήττα των Μογγόλων στη νοτιοανατολική Ασία, που ανέκοψε την επεκτατική τους δράση προς τα δυτικά.

2. Η μάχη του Μπαντρ

Η μάχη αυτή έγινε το 624 μ.Χ. ανάμεσα στους Κουραϊσίτες, μια ομοσπονδία φυλών της Μέκκας και στις δυνάμεις υπό τον προφήτη Μωάμεθ στη Μεδίνα. Αν και δεν έλαβαν μέρος πολλοί στρατιώτες, ήταν μια μάχη που άλλαξε το συσχετισμό των δυνάμεων της περιοχής, καθώς με τη νίκη του Μωάμεθ ήρθε υπό τον έλεγχό του η ανθηρή οικονομικά περιοχή της Μέκκας και άνοιξε ο δρόμος για την μετατροπή του Ισλάμ από ένα απλό θρησκευτικό δόγμα σε μία από τις κυρίαρχες θρησκείες και για τη δημιουργία μίας από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες της ιστορίας.

  1. Η ναυμαχία της Τσουσίμα

Από μόνη της η ναυμαχία της Τσουσίμα μεταξύ της Ιαπωνίας και της Ρωσίας, δεν αποτελεί κάποιο συνταρακτικό γεγονός. Διήρκησε μόλις δύο μέρες, τον Μάιο του 1905, έληξε με νίκη των Ιαπώνων και δεν είχε καμία πολύ άμεση συνέπεια στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Θεωρείται όμως από τους ιστορικούς σημαντική, καθώς ήταν η πρώτη ναυμαχία όπου χρησιμοποιήθηκε ο ασύρματος τηλέγραφος και θωρηκτά πλοία. Επίσης, η ήττα των Ρώσων δρομολόγησε εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας, με σημαντικότερη αυτή της ανταρσίας στο θωρηκτό Ποτέμκιν.

  1. Η μάχη της Αμιένης

Η μάχη της Αμιένης είναι στην πραγματικότητα μια σειρά επιχειρήσεων κοντά στην Αμιένη της Γαλλίας κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αρχικός στόχος ήταν να αποτραπούν τα γερμανικά στρατεύματα από το να ελέγξουν τη σιδηροδρομική σύνδεση Αμιένης-Παρισίου, σηματοδότησε όμως την αρχή της “επίθεσης των εκατό ημερών”, που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων. Ξεκίνησε στις 8 Αυγούστου του 1918, με τα συμμαχικά στρατεύματα, με τη συμμετοχή Άγγλων, Γάλλων, Καναδών, Αυστραλών και άλλων στρατιωτών, να καταφέρουν καίριο πλήγμα εναντίον των Γερμανών. 26.000 Γερμανοί στρατιώτες έπεσαν νεκροί και 12.000 αιχμαλωτίστηκαν μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, και έτσι ανακόπηκε η προέλαση των γερμανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

  1. Πολιορκία του Παρισίου

Ο Γαλλο-Πρωσικός πόλεμος του 1870 είχε μεγάλο ιστορικό αντίκτυπο στην πορεία όλης της Ευρώπης, αν και πλέον δεν μνημονεύεται τόσο συχνά, στη σκιά των δύο παγκόσμιων πολέμων που ακολούθησαν λίγα χρόνια αργότερα. Ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1870 ,και ενώ οι γαλλικές δυνάμεις είχαν αρχικά κάποιες στρατιωτικές επιτυχίες, πολύ σύντομα, η αριθμητική υπεροχή και καλύτερη οργάνωση του πρωσικού στρατού έγινε ορατή. Ο πόλεμος έληξε με την πολιορκία του Παρισίου, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1870 και έληξε με την παράδοση των Γάλλων τον Ιανουάριο του 1871. Ήταν ένα γεγονός που συντέλεσε στην γερμανική επανένωση αργότερα μέσα στη χρονιά και στην άνοδο του γερμανικού μιλιταρισμού, σημαντικού παράγοντα για τις μετέπειτα ιστορικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

  1. Οι μάχες της Κοχίμα και του Ιμφάλ

Οι μάχες στις δύο αυτές πόλεις της βορειοανατολικής Ινδίας έλαβαν χώρα παράλληλα και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησαν το Μάρτιο του 1944 και έληξαν τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και ήταν από τις πιο σφοδρές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτό το μέτωπο του πολέμου. Δόθηκαν ανάμεσα στα βρετανικά και τα ιαπωνικά στρατεύματα, και έγιναν κυρίως για τον έλεγχο των βρετανικών βάσεων στην Ινδία. Οι βρετανικές δυνάμεις ήταν λιγότερες αριθμητικά, είχαν όμως καλύτερη γνώση τη περιοχής και καλύτερη αλυσίδα ανεφοδιασμού. Επίσης, οι ασθένειες που ταλαιπώρησαν τα ιαπωνικά στρατεύματα βοήθησαν στην τελική επικράτηση των Βρετανών.

  1. Η μάχη του Κουρσκ

Έχει θεωρηθεί ίσως η σημαντικότερη μάχη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτή που νίκησε την γερμανική πολεμική μηχανή και άνοιξε το δρόμο για την οριστική επικράτηση των συμμαχικών δυνάμεων έναντι των Γερμανών. Από τις 5 έως τις 23 Αυγούστου του 1943, οι γερμανικές δυνάμεις επιτέθηκαν στον σοβιετικό στρατό σε μια προσπάθεια να αναστρέψουν υπέρ τους το πολεμικό κλίμα και να ανακόψουν την προέλαση του Κόκκινου Στρατού προς το Βερολίνο. Ο σοβιετικός στρατός όμως ήταν απόλυτα προετοιμασμένος για αυτή την επίθεση, και αν και υπήρξαν στιγμές που το αποτέλεσμα των μαχών φαινόταν αμφίρροπο, ήταν ο σοβιετικός στρατός αυτός που τελικά επικράτησε, ανοίγοντας το δρόμο για τις μεγάλες σοβιετικές επιχειρήσεις του 1944 και 1945 και την τελική ήττα των Γερμανών.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top