6 σούπερ ήρωες του ζωικού βασιλείου

cougar.jpg

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν ιπτάμενες αράχνες και τετράποδοι γεωργοί; Ανακαλύψτε 6 ζώα σούπερ ήρωες!

Ιπτάμενες αράχνες

Η ελευθερία των πουλιών την ώρα της πτήσης ήταν πάντα ζηλευτή για το ανθρώπινο είδος. Ωστόσο έκπληξη μας προκαλεί το πέταγμα ενός είδους όπως η αράχνη που δεν έχει τα αντίστοιχα προσόντα με τα πουλιά.

Ορισμένα είδη αράχνης εμφανίζουν μια συμπεριφορά που λειτουργεί σαν αερόστατο. Γυρίζοντας τα οπίσθιά τους προς τα πάνω απελευθερώνουν νήματα ιστού, τα οποία τις σηκώνουν ψηλά. Με αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα ακόμα και να διασχίσουν ωκεανούς. Αν και από μόνο του αυτό είναι εντυπωσιακό αξίζει να το δούμε λίγο πιο προσεκτικά.

Για καιρό οι επιστήμονες πίστευαν πως οι αράχνες ίπτανται με τη βοήθεια του ανέμου αλλά όπως αποδείχτηκε η τεχνική τους, αν και ευαίσθητη στον άνεμο, δεν εξαρτάται άμεσα από αυτόν. Ακόμα και μια μέρα με άπνοια τα νήματα που απελευθερώνουν μπορούν να τις απογειώσουν. Αυτό συμβαίνει χάρη στο ηλεκτρικό πεδίο της Γης. Φαίνεται ότι οι αράχνες είναι πολύ καλά συντονισμένες με τα ηλεκτρικά πεδία. Οι τρίχες στο σώμα τους μπορούν να αισθανθούν τις αλλαγές σε αυτά και υπο τις κατάλληλες συνθήκες να απελευθερώσουν νήματα ιστού. Μέσω της απώθησης που προκαλείται οι αράχνες έχουν τη δυνατότητα να πετάνε χωρίς φτερά.

Ο διχοτομημένος εγκέφαλος των δελφινιών

Αν και οι ωκεανοί εξακολουθούν να κρύβουν πολλά μυστικά η γνώση που έχουμε αποκτήσει για τη ζωή κάτω από το νερό είναι εντυπωσιακή. Ένα από τα πιο έξυπνα ζώα του βυθού (και όχι μόνο) είναι το δελφίνι. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ πώς αυτό το πανέξυπνο πλάσμα πετυχαίνει κάτι τόσο απλό όσο ο ύπνος;

Τα δελφίνια, όπως όλα τα θηλαστικά, χρειάζονται αέρα για να αναπνεύσουν. Τι γίνεται όμως τις ώρες του ύπνου; Τα δελφίνια έχουν την ικανότητα να απενεργοποιούν τμηματικά τα ημισφαίρια του εγκεφάλου τους. Αυτό σημαίνει ότι το αριστερό μισό του εγκεφάλου μπορεί να κοιμάται ενώ το δεξί μισό είναι ξύπνιο και φροντίζει να μην πνιγεί ή να μην δεχθεί επίθεση.Έτσι τα δελφίνια συνεχίζουν να κολυμπούν αργά ενώ κοιμούνται και παραμένουν σε εγρήγορση ως προς τις βασικές τους ανάγκες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις μητέρες με μωρά, καθώς ένα μωρό δεν μπορεί να σταματήσει να κολυμπάει διαφορετικά θα βυθιστεί. Η μητέρα συνεχίζει να κολυμπάει κι έτσι τραβάει το μωρό μαζί της.

Τα δελφίνια αναπνέουν συνειδητά σε αντίθεση με τους ανθρώπους, για τους οποίους η αναπνοή είναι αυτόματη. Στο στάδιο του ύπνου ο άνθρωπος αναπνέει ασυνείδητα αλλά ένα δελφίνι πρέπει να έχει τουλάχιστον μερική συνείδηση ​​για να ελέγξει αυτή τη δραστηριότητα.

Αποκατάσταση χαμένης ακοής

Η λύση στην απώλεια ακοής μπορεί να αναζητηθεί στον κόσμο των πουλιών! Κι αυτό γιατί τα πουλιά όταν χάνουν την ακοή τους έχουν την δυνατότητα να επιδιορθώνουν τη βλάβη που έχουν υποστεί τα αυτιά τους.

Η καταστροφή των κύτταρων που μεταφέρουν ηχητικά μηνύματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι μη αναστρέψιμη. Ωστόσο στην περίπτωση των πουλιών, αλλά και κάποιων ερπετών και αμφίβιων, όταν καταστραφούν τα αντίστοιχα κύτταρα δημιουργούνται νέα. Αυτή η ανανέωση κυττάρων δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται αρκετή μελέτη ακόμη μέχρι να αποκωδικοποιηθεί και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ανθρώπινης κώφωσης.

Ένας φτερωτός μίμος

Ο μήνουρος είναι κάτοικος Αυστραλίας, έχει φανταχτερή ουρά (μοιάζει με παγόνι), ζει στο έδαφος κι έχει την απαράμιλλη ικανότητά να μιμείται σχεδόν οτιδήποτε ακούει. Μπορεί να μιμηθεί έως και 20 διαφορετικά πουλιά στην ίδια μελωδία! Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να προσελκύσει το ταίρι του.

Ωστόσο το ρεπερτόριό του δεν περιορίζεται μόνο στους ήχους άλλων πουλιών. Τα επιδέξια  αυτιά του μήνουρου πιάνουν και τεχνητούς ήχους όπως για παράδειγμα συναγερμούς αυτοκινήτων ή αλυσοπρίονα ενώ σε πολλές περιπτώσεις ή μίμηση σχεδόν δεν διακρίνεται από την πρωτότυπη πηγή.

Τετράποδοι γεωργοί

Ας υποθέσουμε ότι θέλαμε να καλλιεργήσουμε μια τεράστια έκταση και χρειαζόμασταν βοήθεια για τη διαδικασία της σποράς. Σίγουρα δε θα απευθυνόμασταν σε τετράποδο βοηθό μιας και δε θα καταλάβαινε καν τι επιδιώκουμε. Στην περίπτωση όμως των κούγκαρ (ή αλλιώς λιονταριών της Αμερικής) το ότι δεν καταλαβαίνουν τη διαδικασία της σποράς δε σημαίνει ότι δεν συμμετέχουν ενεργά σε αυτή.

Σύμφωνα με μελέτες ένα μεγάλο αρπακτικό όπως το κούγκαρ μπορεί να διασκορπίσει δεκάδες χιλιάδες σπόρους στην επικράτεια οπού κινείται. Υπολογίζεται πως τα κούγκαρ φυτεύουν περίπου 5000 σπόρους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Πώς γίνεται αυτό; Έχει να κάνει με την τροφική αλυσίδα. Τα κούγκαρ είναι κυνηγοί και τρέφονται κυρίως με φυτοφάγα ζώα. Τρώγοντας ζώα που έχουν τραφεί με φυτά, μεταφέρουν στο πεπτικό τους σύστημα και σπόρους οι οποίοι στη συνέχεια διασκορπίζονται στις εκτάσεις όπου κινούνται. Εν αγνοία τους θα φυτέψουν έως και 94.000 λουλούδια και φυτά συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας των περιοχών τους.

Η σαλαμάνδρα που αναγεννιέται

Πολλά αμφίβια είναι γνωστά για τις αναγεννητικές τους ικανότητες. Ένα χαμένο δάχτυλο ή μια κομμένη ουρά μπορούν να αναδημιουργηθούν. Ωστόσο οι τρίτωνες, ένα είδος σαλαμάνδρας, έχουν εξελίξει κατά πολύ αυτή την ιδιότητα.   Μέσα από πειράματα έχει αποδειχθεί πως οι τρίτωνες ανανεώνουν τα μάτια τους 18 φορές σε διάστημα 16 ετών και κάθε φορά τα νέα μάτια είναι το ίδιο λειτουργικά. Αν αυτό δε σας φαίνεται αρκετά εντυπωσιακό σκεφτείτε ότι οι τρίτωνες μπορούν να επιβιώσουν και να αναγεννηθούν από πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, θανατηφόρους για τις περισσότερες μορφές ζωής όπως για παράδειγμα από έναν κατεστραμμένο νωτιαίο μυελό ή μια βλάβη στην καρδιά (μπορούν να αναπλάσουν έως και το 20% του καρδιακού τους ιστού). Ακόμα και η υποξία, δηλαδή η έλλειψη οξυγόνου στους ιστούς, που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εγκεφαλικό θάνατο, ξεπερνιέται από μερικούς τρίτωνες που έχουν την ικανότητα να δημιουργήσουν νέο εγκεφαλικό ιστό και να επισκευάσουν στη συνέχεια το όργανο.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top