Ζυμαρικά: Τελικά κάνουν καλό στην υγεία;

ashley-byrd-8nQUADzS7MQ-unsplash-1.jpg

Οι διαιτολόγοι απαντούν σε ένα από τα πιο φλέγοντα διατροφικά ζητήματα που αφορούν όλους μας: είναι καλό να τρώμε ζυμαρικά;

Τα ζυμαρικά δεν είναι ο εχθρός

Όσο νόστιμα και γευστικά είναι τα ζυμαρικά, άλλη τόση κακή διατροφική φήμη έχουν αποκτήσει. Ισχύει, ή είναι μύθος ότι οι υδατάνθρακες κάνουν κακό στην υγεία;

Οι επιλογές για ένα γεύμα με ζυμαρικά, είναι κυριολεκτικά αμέτρητες. Κι όμως, κάθε φορά που θα προτείνετε σε κάποιον να φάτε σε ένα ιταλικό εστιατόριο ή να μαγειρέψετε μακαρόνια, θα έχετε την ίδια αντίδραση: σηκωμένα φρύδια και ένα λογύδριο για το πόσο κακό κάνουν τα ζυμαρικά. Πάρα πολλοί άνθρωποι, αν και τα λατρεύουν, προτιμούν να μην τρώνε ζυμαρικά για να μην φορτώνονται τους υδατάνθρακες, οι οποίοι θεωρούνται ότι παχαίνουν.

Ήρθε η ώρα να διαλύσουμε τους μύθους γύρω από τα ζυμαρικά, και να βάλουμε τα μακαρόνια εκεί που ανήκουν: στο τραπέζι για φαγητό. Έρευνες που έχουν δημοσιευτεί πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, έχουν δείξει ότι τα ζυμαρικά μπορούν κάλλιστα να αποτελέσουν βασικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Αν τρώτε ζυμαρικά σε φυσιολογικές ποσότητες, είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσετε ζάχαρη και λίπος.

Διατροφική αξία ζυμαρικών

Τα ζυμαρικά δημιουργούνται από αλεύρι ή σιμιγδάλι σκληρού σίτου και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά). Μπορούν να είναι φρέσκα ή ξηρά, και κυκλοφορούν σε μια τεράστια ποικιλία σχημάτων και μεγέθους. Υπάρχουν πάνω από 350 διαφορετικά είδη ζυμαρικών, με τα πιο γνωστά να είναι το σπαγγέτι, το λιγκουίνι, το ριγκατόνι, οι πέννες, και οι χυλοπίτες για να αναφέρουμε και ένα ελληνικής καταγωγής ζυμαρικό.

Βέβαια, το αλεύρι ή το σιμιγδάλι, δεν είναι ο μόνος τρόπος να φτιάξει κανείς ζυμαρικά. Πλέον, μπορούν να φτιαχτούν μακαρόνια και από μαύρο ρύζι και όσπρια, όπως τα ρεβίθια και οι φακές.

Μια κούπα κανονικών ζυμαρικών, αποτελείται από περίπου: 375 θερμίδες, 12,5 γρ. πρωτεΐνη και 70 γρ. υδατάνθρακες, σύμφωνα με το USDA. Μια κούπα ζυμαρικών από μαύρο ρύζι, έχει τις ίδιες θερμίδες, αλλά 7 γρ. πρωτεΐνη και 76 γρ. υδατάνθρακες, ενώ μια κούπα ζυμαρικών από ρεβίθι, περιέχει μόνο 333 θερμίδες, 25 γρ. πρωτεΐνη και 14 γρ. φυτικών ινών. Όπως καταλαβαίνετε, από τις τρεις επιλογές, η καλύτερη διατροφικά, είναι τα ζυμαρικά από ρεβίθια.

Διαβάστε ακόμα: Καρμπονάρα: Η αυθεντική συνταγή και η ιστορία της

Ποιο είναι το πιο υγιεινό είδος ζυμαρικών;

Ένας διαιτολόγος, δεν θα σας πει να αποκλείσετε κάποιο είδος ζυμαρικών από τη διατροφή σας. Αλλά θα σας πει ποιο να καταναλώνετε περισσότερο ή συχνότερα. Αν για παράδειγμα, δεν τρώτε κρέας, ψάρι ή αυγά, μπορείτε να λάβετε την ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεστε από τα μακαρόνια ρεβιθιού, ενώ αν σκοπεύετε να φτιάξετε κοτόπουλο, προτιμήστε μισή κούπα κανονικών ζυμαρικών για περισσότερη γεύση. Κάθε είδος ζυμαρικού μπορεί να αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Το μυστικό είναι στην ποσότητα και την συχνότητα.

Υγιεινοί λόγοι να τρώτε ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά συνήθως θεωρούνται ως ένοχη διατροφικά απόλαυση. Δεν χρειάζεται να είναι όμως. Τα ζυμαρικά περιέχουν μαγνήσιο, φολικά άλατα και φυτικές ίνες που χρειάζεται ο οργανισμός σας. Έρευνες στο Frontiers in Nutrition δείχνουν ότι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά, τρώνε λιγότερες ποσότητες τροφών με κορεσμένο λίπος ή ζάχαρη, σε σχέση με ανθρώπους που δεν τρώνε ζυμαρικά.

Συμπέρασμα: Τα ζυμαρικά αποτελούν μέρος μιας υγιεινής δίαιτας

Τα ζυμαρικά είναι πεντανόστιμα, θρεπτικά και απαραίτητο κομμάτι οποιασδήποτε διατροφής. Απλώς θέλει προσοχή στις μερίδες, έτσι ώστε να μπορείτε να τα απολαμβάνετε χωρίς ενοχές.

Photo by Ashley Byrd on Unsplash

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top