Ευερέθιστο έντερο: Ηρεμήστε το… εξατομικευμένα

Ευερέθιστο-έντερο.jpg

Η εξατομικευμένη θεραπεία για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (Σ.Ε.Ε.), αποτελεί ίσως την πιο ολοκληρωμένη λύση για το εν λόγω σύνδρομο το οποίο αφορά εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και εκατοντάδες χιλιάδες στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, με αφορμή τη λειτουργία στην Αθήνα, του πρώτου Κέντρου Πεπτικών Διαταραχών στην Ελλάδα. Στόχος του Κέντρου είναι η εξατομικευμένη αντιμετώπιση του συνδρόμου σε κάθε πάσχοντα, καθώς όπως είναι επιστημονικά γνωστό δεν υπάρχει ενιαία θεραπεία σύμφωνα με τον Επιστημονικό Διευθυντή του Athens Beverly Hills Medical Group και Επίκουρο Καθηγητή Χειρουργικής, στη Mayo Clinic των Η.Π.Α, Δρ. Γρηγόριο Τσιώτο.

Τι προσφέρει η  εξατομικευμένη θεραπεία

Οι πάσχοντες μετά την πρώτη κλινική εξέταση από τον γαστρεντερολόγο και εφόσον ο ιατρός το κρίνει, υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων (αίματος, ούρων και κοπράνων) προκειμένου να εντοπιστεί για τον καθένα ξεχωριστά ο παράγοντας εκείνος που προκαλεί το Σύνδρομο, αφού όπως εξηγούν οι ειδικοί κάθε άτομο με Σ.Ε.Ε. έχει διαφορετική συμπεριφορά στις  τροφές.

Με εργαλείο τις εξατομικευμένες εξετάσεις  (αιματολογικές  και διαγνωστικές εξετάσεις αναπνοής) οι ειδικοί μπορούν να διαγνώσουν ενδεχόμενες τροφικές δυσανεξίες. Στη συνέχεια, όπως εξηγεί η διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αστερία Σταματάκη,  με την κατάλληλη αντιμετώπιση π.χ. δίαιτα αποκλεισμού, οι ειδικοί εκπονούν ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο για την ανακούφιση του ασθενούς αλλά και για την κάλυψη των διατροφικών του αναγκών. Σε ορισμένες περιπτώσεις απαιτείται αγωγή που μπορεί να περιλαμβάνει ειδικά προβιοτικά και αντιμικροβιακά φάρμακα. Οι εξειδικευμένες εξετάσεις δείχνουν ακόμη αν υπάρχει κάποια τροφική δυσανεξία, έτσι ώστε με τη βοήθεια του διαιτολόγου να καθορισθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Επειδή συχνά το σύνδρομο σχετίζεται με αγχώδεις και άλλου είδους ψυχικές εκδηλώσεις, στην αντιμετώπιση του ΣΕΕ είναι απαραίτητη η συνεργασία με ψυχολόγο. Μετά τον εντοπισμό του παράγοντα ο ασθενής υποβάλλεται στην εξατομικευμένη θεραπεία, η οποία μπορεί να είναι φαρμακευτική, διατροφική, ψυχολογική ή σε συνδυασμό των παραπάνω.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια πάθηση που αποδίδεται σε διαταραχές της λειτουργίας του εντέρου. Πρόκειται στην ουσία για μία δυσλειτουργία που δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή μας, αλλά τα συμπτώματα της μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα ζωής μας. Αφορά συχνότερα τους αγχώδεις ανθρώπους, και τις γυναίκες. Στις γυναίκες μάλιστα η σπαστική κολίτιδα εκδηλώνεται 2 έως 3 φορές συχνότερα από τους άνδρες. Η ακριβής αιτιολογία – παθογένεια του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου δεν είναι απολύτως γνωστή και πρόκειται για μια πολύπλοκη κατάσταση.

Τα συμπτώματα

Στην περίπτωση που έχετε σπαστική κολίτιδα είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε ορισμένα από τα παρακάτω συμπτώματα πάνω από 3 μήνες

  • Πόνος στην κοιλιά. Ο πόνος συνήθως εκδηλώνεται στο υπογάστριο. Εκδηλώνεται συχνά μετά το γεύμα

  • Φούσκωμα

  • Διαταραχές στη συχνότητα των κενώσεων, με κύριο χαρακτηριστικό τη διάρροια ή τη δυσκοιλιότητα, ή τις εναλλαγές διάρροιας-δυσκοιλιότητας

  • Αίσθημα ατελούς κένωσης του εντέρου

  • Κοιλιακή δυσφορία

  • Αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι πιθανό να συνοδεύεται από διάφορα άλλα συμπτώματα, όπως λ.χ. ημικρανίες, ταχυκαρδίες, εφιδρώσεις, κόπωση ή διαταραχές του ύπνου, αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία. Ακόμη, όπως αναφέρει ο Δρ. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος,  Διευθυντής του Κέντρου Πεπτικών Διαταραχών, γαστρεντερολόγος – μικροενδοσκόπος. «Oι   πάσχοντες παρουσιάζουν συχνότερα (σε σχέση με το γενικό πληθυσμό)   γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα ή στη μέση, κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές».

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται

Το γεγονός πως πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν Σ.Ε.Ε. μετά από ένα επεισόδιο γαστρεντερίτιδας δείχνει πως ο μικροβιακός παράγοντας και η αλλαγή της χλωρίδας παίζει σημαντικό ρόλο. Άλλες μελέτες αποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας οδού που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα μεταβολές στην εντερική χλωρίδα να δρουν σε εξειδικευμένα κέντρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ και το άγχος δρα στο έντερο μέσω των οδών αυτών. Φαίνεται πως πολλοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του συνδρόμου.

Συγκεκριμένα:

  • Καταστροφή ωφέλιμης μικροβιακής χλωρίδας (καταστρέφεται από φάρμακα,  τρόφιμα, μόλυνση)

  • Διατροφικοί παράγοντες – δυσανεξία σε τρόφιμα

  • Γενετικοί παράγοντες και ψυχολογικοί παράγοντες

  • Διαταραχές κινητικότητας του εντέρου

  • Σπλαγχνική υπερευαισθησία

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top