Πώς να αντιμετωπίσετε ένα τικ

Πώς-να-αντιμετωπίσετε-ένα-τικ.png

Τα τικ είναι ακούσιες και συχνά ιδιαίτερα ενοχλητικές κινήσεις που μερικές φορές μπορούν να επηρεάσουν την κοινωνικότητα ενός ατόμου. Ωστόσο υπάρχουν μερικές αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης.

Τι είναι ένα τικ;

Πρόκειται για ασυνείδητες κίνησεις ή συσπάσεις του ανθρώπου που συχνά αποτελούν ενδείξεις νευρολογικής διαταραχής. Μπορεί να οφείλονται σε ψυχογενή ή  και σε οργανικά αίτια. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα τικ μπορεί να οφείλονται επίσης σε γενετικούς και νευρολογικούς παράγοντες, σε διάφορες λοιμώξεις ή σε φάρμακα και στο στρες. Τέλος μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχουν προκληθεί από κάποιο ατύχημα όπως λ.χ. ένα χτύπημα στο κεφάλι. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δεν οφείλονται στο στρες, οι στρεσογόνες καταστάσεις επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Τα είδη

Τα τικ διακρίνονται σε κινητικά όπως είναι οι διάφοροι μορφασμοί, οι συσπάσεις βλεφάρων, ή οι χειρονομίες και σε φωνητικά όπως η επανάληψη λέξεων. Τέλος υπάρχουν τικ που συνδυάζουν και τα δύο παραπάνω.

Η διάγνωση

Δεν υπάρχουν τεστ ή συγκεκριμένες εξετάσεις για τη διάγνωση ενός τικ. Μερικές φορές ωστόσο μπορεί να χρειαστούν και ορισμένες εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί η ύπαρξη κάποιας παθολογικής κατάστασης που μπορεί να ευθύνεται για τα συμπτώματα. Για τη διάγνωση του προβλήματος ο γιατρός θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό που θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την λήψη φαρμάκων, τυχόν ατυχήματα που έχει υποστεί ο ασθενής στο παρελθόν κτλ

Η αντιμετώπιση

Σημαντικοί παράγοντες στην αντιμετώπιση ενός τικ είναι η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και φαρμακευτική αγωγή για τον περιορισμό των συμπτωμάτων. Ακόμη μπορούν να βοηθήσουν η φυσική άσκηση καθώς και οι τεχνικές χαλάρωσης. Σημαντικό είναι επίσης, στην περίπτωση που έχετε κάποιο τικ, να ξεκουράζεστε, να κοιμάστε επαρκώς και να αποφεύγετε τις καταστάσεις που σας προκαλούν άγχος. Τέλος χρήσιμες στην αντιμετώπιση του προβλήματος μπορούν να φανούν και διάφορες εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική και ο βελονισμός.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top