Επιπεφυκίτιδα: τα είδη και η κατάλληλη αντιμετώπιση

dry_eyes.jpg

Δείτε πώς θα απαλλαγείτε από το συχνό αυτό οφθαλμικό πρόβλημα, την επιπεφυκίτιδα

Οι οφθαλμίατροι λέγοντας επιπεφυκίτιδα αναφέρονται σε μια φλεγμονή του επιπεφυκότα. Δείτε πώς θα απαλλαγείτε από το συχνό αυτό οφθαλμικό πρόβλημα

Η επιπεφυκίτιδα αποτελεί την πιο συχνή αιτία που προκαλεί κοκκινίλα στο μάτι. Το λεγόμενο ασπράδι του ματιού καλύπτεται από μια λεπτή μεμβράνη, που ονομάζεται επιπεφυκότας και έχει την ιδιότητα να παράγει βλέννα και να λειαίνει έτσι την επιφάνεια του ματιού.

Πρόκειται για φλεγμονές στον επιπεφυκότα –την υγρή, διαφανή μεμβράνη που καλύπτει το βολβό του ματιού και το εσωτερικό του βλεφάρου. Μέσα στον επιπεφυκότα υπάρχουν αγγεία. Όταν παρουσιασθεί στον επιπεφυκότα ερεθισμός ή φλεγμονή, τα αγγεία αυτά διογκώνονται με αποτέλεσμα το μάτι να κοκκινίζει. Συνήθως η φλεγμονή υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.

Οι αιτίες

λοιμώξεις

αλλεργίες

ερεθισμός

Συμπτώματα

Το συνηθέστερο είναι το κοκκίνισμα του ματιού για ημέρες. Επίσης μπορεί να υπάρχει κνησμός και αίσθηση καψίματος στο μάτι.

Τα είδη της νόσου

Η λοιμώδης επιπεφυκίτιδα μεταδίδεται πολύ εύκολα να και σπάνια είναι σοβαρή και δεν προκαλεί μόνιμη βλάβη στην όραση εάν διαγνωστεί έγκαιρα και γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

* Η ιογενής επιπεφυκίτιδα συνήθως εμφανίζεται να προσβάλλει το ένα μάτι, προκαλώντας έντονη δακρύρροια και εκκρίσεις υγρού. Λίγες μέρες αργότερα προσβάλλεται και το άλλο μάτι. Όπως και το κοινό κρυολόγημα, η λοίμωξη αυτή θεραπεύεται κάνοντας τον κύκλο της και περνά χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή.

* Η βακτηριακή επιπεφυκίτιδα συνήθως προσβάλλει και τα δύο μάτια και προκαλεί αυξημένη έκκριση πύου (τσίμπλες) και βλέννας. Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικό κολλύριο.

* Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα προκαλεί δακρύρροια, φαγούρα και κοκκίνισμα του ματιού. Συχνά υπάρχει και καταρροή. Τα συμπτώματα αυτά αντιμετωπίζονται με αντιαλλεργική αγωγή και κολλύρια.  Η θηλώδης επιπεφυκίτιδα είναι κάποιου τύπου αλλεργία, που δημιουργείται από τη χρήση φακών επαφής. Ενοχοποιούνται εναποθέσεις πρωτεΐνης πάνω στους φακούς επαφής, που αυξάνουν την τριβή της ανώμαλης επιφάνειας του φακού με τη μέσα πλευρά του βλεφάρου, το υλικό των φακών επαφής, ή και τα συντηρητικά τους. Η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με φακούς μίας χρήσης, αλλά δεν εξαφανίζεται. Η απομάκρυνση των φακών επαφής σίγουρα βελτιώνει την κατάσταση. Η επαναχρησιμοποίησή τους, μπορεί να επαναφέρει την επιπεφυκίτιδα. Η περιορισμένη χρήση φακών επαφής, ώστε να μην ξαναεμφανιστεί το πρόβλημα άμεσα είναι μια λύση. Και εδώ τα κόκκινα αγγεία στα μάτια, αυτό είναι ίσως σημάδι της φλεγμονής του ματιού από τη θηλώδη επιπεφυκίτιδα ή μπορεί να οφείλεται σε ξηροφθαλμία, που ερεθίζει τον επιπεφυκότα. Όσον αφορά το πόσο συχνά πρέπει να φοράτε τους φακούς επαφής, η δική μου σύσταση είναι το λιγότερο δυνατόν. Μια ακόμη λύση είναι να χρησιμοποιείτε γυαλιά ή να διορθώσετε τη διαθλαστική ανωμαλία με laser.

* Η νεογνική οφθαλμία μια μορφή επιπεφυκίτιδας που εκδηλώνεται σε νεογέννητα βρέφη. Οφείλεται σε μόλυνση από τη μητέρα κατά τον τοκετό.

Εναλλακτική αντιμετώπιση

 

Ξεπλύνετε τα μάτια σας με ένα διάλυμα από 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1 λίτρο ζεστό νερό που θα αφήσετε να κρυώσει πριν από τη χρήση του).

 

Ακόμη μια λύση ανακούφισης είναι η εναλλαγή ζεστής και κρύας κομπρέσας με χαμομήλι στην περιοχή του ματιού για 3 με 4 λεπτά για τη ζεστή και για 30 δευτερόλεπτα για την κρύα, μπορεί να καταπραΰνει την επιπεφυκίτιδα. Αφέψημα του μελίλωτου (κοινή ονομασία νυχάκι), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως λοσιόν στην επιπεφυκίτιδα.

 

Επισκεφτείτε το γιατρό

 

Ο γιατρός θα σας ελέγχει κοιτώντας κατά πόσο έχει ερεθιστεί το βλέφαρο και κατόπιν κάνει έλεγχο στη σχισμοειδή λυχνία,(το κλασικό οφθαλμολογικό μικροσκόπιο στο οποίο ακουμπάμε το σαγόνι).

 

Η επίσκεψη είναι αναγκαία αν…

 

* Επηρεάζεται η όρασή σας.

* Από τα μάτια σας βγάζουν πρασινωπό ή κίτρινο υγρό.

* Η κατάσταση επιμένει για μέρες χωρίς βελτίωση.

* Έχετε αλλεργική επιπεφυκίτιδα.

Share this post

PinIt
submit to reddit
scroll to top