Οι Φιλανδοί προτείνουν βακτήρια για υγιές δέρμα

1613.jpg

προβιοτικά δέρμα έκζεμα

Η χορήγηση των λεγόμενων καλών βακτηρίων δηλαδή των ωφέλιμων για την υγεία μας στα βρέφη μπορεί να τα προστατεύσει από μια μελλοντική εμφάνιση εκζέματος, υποστηρίζουν Φιλανδοί ερευνητές.

Τι είναι το έκζεμα

Το ατοπικό έκζεμα είναι η κληρονομική δερματική νόσος κατά την οποία οι πάσχοντες εμφανίζουν ευαισθησία σε αλλεργιογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του από το Turku University Central Hospital στη Φιλανδία όταν τα βακτήρια που υπάρχουν στη φυσική χλωρίδα του οργανισμού χορηγηθούν τόσο στις εγκύους, όσο και στα νεογνά, μπορούν να εμποδίσουν την εκδήλωση εκζέματος στα παιδιά μέχρι την ηλικία των δύο ετών.

Η μελέτη των ειδικών

Οι ειδικοί, παρακολούθησαν πάνω 100 παιδιά, από τα οποία τα μισά είχαν εκτεθεί στο βακτήριο Lactrobacillus όταν ήταν ακόμη σε βρεφική ηλικία. Στις μητέρες των παιδιών της δεύτερης ομάδας είχε χορηγηθεί το βακτήριο Lactobacillus τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης και για τους πρώτους έξι μήνες μετά τον τοκετό.

Στις υπόλοιπες χορηγήθηκε Placibo δηλαδή εικονικό φάρμακο. Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως τα παιδιά που είχαν εκτεθεί στα βακτήρια είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Τι προτείνουν τελικά;

Σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι έγκυοι να μεταφέρουν την προστατευτική δράση των βακτηρίων, καταναλώνοντας τρόφιμα που περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες, όπως το γιαούρτι.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνει πώς παρόλο που τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά δεν συστήνεται η χορήγηση βακτηρίων ως μέσο πρόληψης του εκζέματος, πριν υπάρχουν ασφαλή συμπεράσματα.

Τα ευρήματα της φιλανδικής μελέτης, δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet».

 

προβιοτικά δέρμα έκζεμα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πως λειτουργούν τα σχολεία στον υπόλοιπο κόσμο

Ποιά σαλάτα από την Ιταλία ενισχύει τη μνήμη;

Crash test στους καφέδες του κόσμου. Ποιοί πίνουν περισσότερο;

Μυστικά αδυνατίσματος από κάθε γωνιά του πλανήτη

Ποιος λαός είναι πιο κολλημένος με την TV;

Αν και Σκοτσέζοι σου λένε να μην δίνεις σημασία στα λεφτά

5 πολυτελέστατα εναλλακτικά (και μαγευτικά) ξενοδοχεία

5 κορυφαίοι ταξιδιωτικοί προορισμοί για ζευγάρια

Share this post

PinIt
submit to reddit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top